Severna Koreja ponovno grozi ZDA z raketnimi poskusi: rakete bi lahko dosegle Ameriko!

Foto: EPA

Ameriška vojska je zaznala ‘skrajno nenavadne in edinstvene ravni aktivnosti severnokorejskih podmornic in dokaze o izstrelitvenem testu, v dneh, ki so sledili že drugi izstrelitvi medcelinske balistične rakete v mesecu juliju. Severna Koreja je namreč izvedla raketni poskus že na ameriški dan neodvisnosti, 4. julija, nato pa ponovno, v petek, 28. julija. 

Novice o povečani dejavnosti podmornic prihajajo skupaj z zaskrbljenostjo mednarodne javnosti nad novicami o drugem izstrelitvenem testu medcelinske balistične rakete, za katero kaže, da ima dovolj velik doseg, da bi lahko dosegla ZDA. Strokovnjaki ugotavljajo, da bi petkova raketa lahko ogrožala ameriška mesta, kot so Los Angeles, Denver in Chicago, poroča CNN.

Severna Koreja je v testu preizkusila raketno komponento, ki je ključna za razvoj izstrelitvenih sposobnosti podmornic, poročajo uradniki z ameriškega ministrstva za obrambo. Severnokorejska flota naj bi obsegala 70 podmornic, čeprav je verjetno večina starih in nezmožnih nositi tovrstne rakete. Ameriške obveščevalne službe pa medtem mirijo, da je severnokorejski raketni program na krovu podmornic še vedno v začetni fazi.

Izstrelitev medcelinske balistične rakete, 4. julija (foto: epa).

Na drugem sestanku članov kabineta je Trump novinarjem povedal, da bo njegova administracija ‘poskrbela‘ za Severno Korejo, a ni ponudil nobenih podrobnosti ali natančnejših ukrepov o tem, kako bo to storila. Demokratski senator Mark Warner pa je medtem kritiziral ‘neznansko naivnostTrumpa pri obravnavi severnokorejske grožnje.

Tiskovna predstavnica Bele hiše, Sarah Huckabee Sanders, pa je na vprašanje novinarjev, ali bo Amerika prva izvedla napad z  namenom izničiti jedrsko orožje, povedala, da so ‘vse možnosti še na mizi‘.

Uradni Pjongjang sicer že dolgo zagovarja stališče, da je jedrski napad edini način zaščite pred ameriško grožnjo po spremembi režima v Severni Koreji.

U. V.

 • Bastian

  Prikupna slika. Zbor telebajskov ki se igra z jedrsko nesrečo. Pri nas imamo za take zaprte oddelke na psihiatriji. Komunistična ideologije res docela onemogoči zdrav razum. Venezuela, Tomička, Kučan itd…

 • rrrrr

  Rakete bodo verjetno res dosgle ZDA. Če se posadka ne bo stepla za edino malico že na pol poti.

  • samsara

   Ko jih bodo američani dvignili iz morja, rakete namreč, ter jih razstavili, bo v njih listek z napisom, ‘kakršen regres takšna raketa’.
   Posadka raket bo dotlej že odplavala svobodi naproti, če jih prej ne bodo ‘pobrali’ beli morski psi in jim skrajšali pot.

 • mini

  korejci so tko majhni :-)

  • tarantela

   Majhna žaba daleč skoči!

 • samsara

  ‘Druže Kime mi ti se kuneemo, druže Kime mi ti se kuneemoo…’

 • tarantela

  Američani so že naročili nekaj vagonov gat.

 • Morala

  Če bi jo imel, ne bi čakal! Z grožnjo samo izziva.

 • Najplemenitejši

  Kravarjem se že tresejo gate! Čestitke Severnim Korejcem! Slovenci vas podpiramo!

 • Štalmajster

  Bla, bla, bla. Pa najbrž hočejo zavzeti celi svet, pa vse druge izkoreniniti, pa imajo se za nadljudi, pa taborišča imajo, pa same nedolžne imajo not ………………..
  “Ameriški dan neodvisnosti” dobra fora.
  https://www.youtube.com/results?search_query=rother+nathanael+who+rule+america

 • Štalmajster