fbpx

Severna Koreja ponovno grozi ZDA z raketnimi poskusi: rakete bi lahko dosegle Ameriko!

Foto: EPA

Ameriška vojska je zaznala ‘skrajno nenavadne in edinstvene ravni aktivnosti severnokorejskih podmornic in dokaze o izstrelitvenem testu, v dneh, ki so sledili že drugi izstrelitvi medcelinske balistične rakete v mesecu juliju. Severna Koreja je namreč izvedla raketni poskus že na ameriški dan neodvisnosti, 4. julija, nato pa ponovno, v petek, 28. julija. 

Novice o povečani dejavnosti podmornic prihajajo skupaj z zaskrbljenostjo mednarodne javnosti nad novicami o drugem izstrelitvenem testu medcelinske balistične rakete, za katero kaže, da ima dovolj velik doseg, da bi lahko dosegla ZDA. Strokovnjaki ugotavljajo, da bi petkova raketa lahko ogrožala ameriška mesta, kot so Los Angeles, Denver in Chicago, poroča CNN.

Severna Koreja je v testu preizkusila raketno komponento, ki je ključna za razvoj izstrelitvenih sposobnosti podmornic, poročajo uradniki z ameriškega ministrstva za obrambo. Severnokorejska flota naj bi obsegala 70 podmornic, čeprav je verjetno večina starih in nezmožnih nositi tovrstne rakete. Ameriške obveščevalne službe pa medtem mirijo, da je severnokorejski raketni program na krovu podmornic še vedno v začetni fazi.

Izstrelitev medcelinske balistične rakete, 4. julija (foto: epa).

Na drugem sestanku članov kabineta je Trump novinarjem povedal, da bo njegova administracija ‘poskrbela‘ za Severno Korejo, a ni ponudil nobenih podrobnosti ali natančnejših ukrepov o tem, kako bo to storila. Demokratski senator Mark Warner pa je medtem kritiziral ‘neznansko naivnostTrumpa pri obravnavi severnokorejske grožnje.

Tiskovna predstavnica Bele hiše, Sarah Huckabee Sanders, pa je na vprašanje novinarjev, ali bo Amerika prva izvedla napad z  namenom izničiti jedrsko orožje, povedala, da so ‘vse možnosti še na mizi‘.

Uradni Pjongjang sicer že dolgo zagovarja stališče, da je jedrski napad edini način zaščite pred ameriško grožnjo po spremembi režima v Severni Koreji.

U. V.