fbpx

Severna Koreja se pripravlja na vojno: Kim Džong Una je strah, da bo Trump po Siriji napadel tudi njegovo državo

Foto: YouTube.

Severnokorejski diktator Kim Džong Un se boji za lastno življenje, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump konec prejšnjega tedna zaukazal napad na letalsko bazo vladnih sil Bašarja al Asada v Siriji. Ker je bil ameriški raketni napad povsem nepričakovan, se Kim Džong Un zdaj boji, da Trump prav dolgo z njim ne bo imel več potrpljenja, zato se pripravlja na obrambo svoje države s prepozicioniranjem svojega t. i. obrambnega ščita na pomembne strateške točke. Kot je za severnokorejsko državno tiskovno agencijo povedal visoki vojaški uradnik v Pjongjangu, se država ameriške grožnje ne boji, čeprav napad na Sirijo dejansko razumejo kot opozorilo.

“Severna Koreja ima neverjetne vojaške sposobnosti in jedrsko moč, zato lahko zunanjega sovražnika porazi. V prihodnjih dneh bomo na vseh področjih okrepili našo samoobrambo, saj ZDA očitno skušajo zanetiti vojno. Ubranili se bomo z lastnimi vojaškimi silami,” uradnika citira omenjena tiskovna agencija.

Predvsem azijski mediji so v zadnjih dneh obširno poročali o možnosti, da bi Donald Trump nehote zakuhal vojno s Severno Korejo, čeprav nobena država ne želi napraviti odločilnega koraka v smeri oboroženega spopada. A kot je povedal Čang Tuošeng iz Kitajske fundacije za mednarodne strateške študije, lahko že en samcat nesporazum oziroma incident na korejskem polotoku zaneti vojno nepredstavljivih razsežnosti.

Ameriško ladjevje vse bližje korejskemu polotoku
Kot meni Čang, ni naključje, da so skupne vaje ameriških in korejskih vojaških sil vse pogostejše in obširnejše, ZDA pa skušajo na ta način uradnemu Pjongjangu sporočiti, da lahko Severno Korejo uničijo, kadarkoli se jim to zazdi potrebno. Toda situacija je še bolj resna zaradi neskončnih provokacij severnokorejskega diktatorja Kim Džong Una, ki pri 33 letih še ne premore dovolj razuma, da bi stopil korak nazaj in se odpovedal merjenju mišic, saj takšne incidente v resnici potrebuje, da bi svoj narod preslepil, da ta brez njega ne more, kar je že tri dinastije dolg učinkovit sistem ohranjanja na oblasti.

ZDA imajo sicer trenutno na ozemlju Južne Koreje nameščenih kar 30 tisoč vojakov, pred dnevi pa se je ameriška letalonostilka pozicionirala globlje v zahodnem Pacifiškem oceanu, da bi bile ameriške sile bližje Korejskemu polotoku. Predvsem Kitajce skrbi, da bi v Pjongjangu to razumeli kot vojno napoved in ne kot izkazovanje vojaške moči, kar je v resnici namen ameriške vojske.

T. F.