Severna Koreja se sooča z lakoto, lačnim prebivalcem oblasti svetujejo: “Jejte labode”

Foto: epa

Komunistična propaganda v Severni Koreji je pričela oglaševati uživanje mesa črnega laboda, češ da vsebuje “antikancerogene snovi”, saj zaradi hudega pomanjkanja hrane državi grozi lakota.

Severna Koreja je v začetku leta 2020 zaprla svoje meje, da bi preprečila širjenje kitajskega koronavirusa, ta poteza pa je povzročila zamrznitev ključnega uvoza zaveznika Pjongjanga. Poplave, ki so bile po vsej državi, so močno poškodovale pridelke Severne Koreje, to pa je še poslabšalo stanje pomanjkanja hrane, ki je bilo že tako hudo zaradi omejitev uvoza.

Radio Free Asia (RFA) je prejšnji teden poročal, da so lokalni uradniki v severnokorejskih mestih začeli pozivati prebivalce, naj preprosto jedo manj, komunistični diktator Kim Jong-un pa je pred kratkim začel spodbujati državljane, naj se pripravijo na “težak pohod” z uporabo izraza, ki se zdaj uporablja za obdobje množične lakote v 90. letih prejšnjega stoletja.

Režimski mediji sprožili pravo “labodjo” propagando
Pjongjang sicer še ni javno spodbudil Severnih Korejcev, naj omejijo porabo hrane, so pa državni mediji začeli omenjati bizarne vire prehrane kot alternative pravi hrani, med njimi tudi redke črne labode. Uradni časnik severnokorejskega komunističnega režima South China Morning je prejšnji teden objavil, da je meso redkih črnih labodov okusno in da ima zdravilno vrednost, zato bi jih vzrejali v aktivnem obsegu, s tem pa bi aktivno prispevali k izboljšanju življenjskega standarda ljudi. Po mnenju še enega državnega medija, DPRK Today, naj bi labodje meso vsebovalo imunoglobulin, linolno kislino in antikancerogene snovi, ki jih v drugih vrstah mesa skorajda ne najdemo, ni pa želel razkriti, katere antikancerogene snovi so v labodjem mesu, saj uživanje labodjega mesa doslej nikjer na svetu ni bilo v praksi, prav tako pa o koristi uživanja omenjenega mesa ni bilo opravljenih nobenih raziskav.

Foto: STA

Severnokorejski državni mediji so javnosti predstavili različne članke, ki so poudarjali izjemno specifične programe pridelave hrane, s čimer so očitno poskušali državljanom zagotoviti, da jim bo režim zagotovil hrano, ki jo potrebujejo za preživetje. Eden od člankov, ki ga je pred kratkim objavila Korejska centralna tiskovna agencija (KCTA), je pohvalil Komunistično delavsko stranko Koreje (WPK), ker je “razvila ribogojstvo v velikem obsegu”.

Z ribami so oskrbeli domove za dojenčke, sirotišnice, osnovne in srednje šole za sirote, domove za ostarele in komercialne mreže. Način gojenja rib v kletkah v državi se je začel pod natančnim vodstvom spoštovanega tovariša Kim Jong-una.

Ostali članki so promovirali gojenje sadnega drevja v zasebnih domovih (ki tehnično niso zasebni, saj zasebne lastnine v Severni Koreji ni). V okrožju Anbyon v provinci Kangwon, ki je dobro znano kot območje za pridelavo kakija, obstajajo družine, ki ne gojijo le kakijevega drevesa, ampak tudi druga različna sadna drevesa in “po razpoložljivih podatkih je bilo letos okoli hiš na podeželskih območjih zasajenih na milijone sadnih dreves”, je povedala KCNA.

Rodog Sinmun je v soboto razkril, da je režimska akademska ustanova izvedla “nacionalno predstavitev tehnik gojenja gob”, da bi spodbudila prebivalce, da “delijo, popularizirajo in pozitivno uporabljajo napredne znanstvene in tehnične uspehe ter izkušnje gojenja gob”.

Anonimni prebivalci severnokorejskih provinc, ki so prejšnji teden spregovorili za Radio Free Asia, so povedali, da so režimski uradniki na terenu veliko manj optimistični glede statusa oskrbe s hrano v državi, kot je trdila državna propaganda. Lokalni uradniki so po njihovih besedah opozorili, da Severna Koreja ne bo nadaljevala trgovanja s Kitajsko vsaj do leta 2025 zaradi nenehne pandemije koronavirusa. Kitajska ni uspela omejiti primerov koronavirusa znotraj svojih meja, saj je polovica provinc v državi trenutno pod hudimi ukrepi zaradi izbruha koronavirusa, katerega izvor so potniki iz Šanghaja.

Po besedah anonimnega prebivalca naj bi oblasti poudarile, da je možnost ponovnega odprtja carine med Severno Korejo in Kitajsko pred letom 2025, ljudje pa se že sedaj spopadajo s pomanjkanjem hrane in drvijo v stanje obupa.

Viri RFA na kitajski meji so skladno s torkovim poročilom navedli, da je Pjongjang dovolil pošiljke blaga iz Kitajske prek vlaka, ki se s pošiljkami prične v ponedeljek. Ameriška tiskovna agencija je opozorila, da je bila Kitajska pred izbruhom pandemije leta 2019 odgovorna za kar 90 odstotkov zunanjega izvoza za Severno Korejo. Medtem ko nove pošiljke ne zadostujejo za obnovo prej obstoječega trgovanja, so zaradi pomanjkanja hrane ob meji reke Yalu že začeli blažiti paniko, poroča Breitbart.

Sara Kovač