fbpx

Severna Koreja trdi, da je preprečila atentat s kemičnim orožjem na Kim Džong Una!

Foto: YouTube.

Severnokorejski diktatorski režim Kim Džong Una je ZDA in Južno Korejo obtožil poskusa umora svojega voditelja z biokemičnim orožjem, ki naj bi ga izvedli CIA in južnokorejska obveščevalna služba IS. Severnokorejski državni medij trdi, da je bil v spodletelo operacijo vpleten tudi državljan Severne Koreje, ki naj bi bil izvrševalec napada na Kima z biokemičnim orožjem s primesjo radioaktivnih primesi. Zahodni mediji sicer dvomijo v verodostojnost novice, ki je prišla v javnost prav v času naraščajočih političnih trenj na Korejskem polotoku.

Severnokorejska državna tiskovna agencija trdi, da so napad njihovi agenti razkrili in preprečili, državljanu pa naj bi na sled prišli že leta 2014, ko naj bi ga rekrutirale ameriške in južnokorejske obveščevalne službe. V naslednjih letih naj bi “izdajalec” večkrat komuniciral z zahodnimi sovražniki, napad pa naj bi bil načrtovan za nedavno vojaško parado, ko je Severna Koreja počastila rojstvo očeta diktature, Kim Sung Ila.

Naj spomnimo. Velika parada v Pjongjangu je bila organizirana 15. aprila, številni zahodni strokovnjaki za vojaško orožje pa so menili, da bi bilo orožje lahko tudi “umetno”. Severnokorejska obveščevalna služba sicer ne poroča, kdaj in kako naj bi državni organi napad na zloglasnega diktatorja preprečili.

Že prejšnji mesec je državni časnik Rodong Sinmun poročal, da so skupne vojaške vaje Avstralije in ZDA priprava na jedrski napad na Severno Korejo, zato je uradni Pjongjang zagrozil s povračilnim udarcem na mesto Darwin.

Južna Koreja je sicer priznala, da so obstajali načrti za atentat na Kim Džong Una, prav tako naj bi v Seulu načrtovali napad na vojaška poslopja nasprotnika. Država je razvila raketni sistem korejskega odpora in kazni (KMPR), ki bi uničil nasprotnikove tarče, če bi se vodstvo počutilo ogroženo.

T. F.