fbpx

Severna Koreja uvaja tedenska raketna testiranja, saj se pripravlja na “totalno vojno” z ZDA

Foto: YouTube.

Severna Koreja grozi z uvedbo tedenskega testiranja raket, če bo ameriški predsednik Donald Trump nadaljeval z nepremišljeno uporabo orožja, poroča Daily Mail. Potem, ko je minuli konec tedna ameriški podpredsednik Mike Pence nepričakovano obiskal demilitarizirano vojaško cono, ki ločuje Severno in Južno Korejo, se je odzval severnokorejski vojaški vrh. Zunanji minister Han Song Rjol je namreč izjavil, da bodo v prihodnje izvedli več raketnih testiranj na tedenski, mesečni in letni ravni. Izključil ni niti možnosti odprte vojne, če bi ZDA odgovorile z vojaško operacijo, uperjeno v Pjongjang.

Severnokorejska diktatura ima sicer tudi svojega veleposlanika v Združenih narodih, slednji pa je uradni Washington obtožil, da je na Korejskem polotoku pomagal oblikovati enega izmed največjih globalnih političnih in vojaških žarišč ter tako ustvariti izjemno nevarno stanje, ko lahko jedrska vojna izbruhne domala v vsakem trenutku.

Južnokorejski uradniki so v znak odgovora na severnokorejsko jedrsko grožnjo organizirali srečanje nacionalnega varnostnega sveta, ki je sprejel jasne ukrepe, ki bi sledili morebitnemu jedrskemu testu. “Naša vlada zelo resno jemlje razvoj dogodkov na Korejskem polotoku. Če bi nedeljsko testiranje raket vodilo v jedrski test ali pa izstrelitev medcelinske balistične rakete, bi odgovorili z jasnimi kaznovalnimi ukrepi, ki jih severnokorejsko vodstvo ne bi moglo prenesti,” je diktatorju Kim Džong Unu zagrozil južnokorejski zunanji minister.

Naj spomnimo. Ameriško pacifiško vojaško poveljništvo je sporočilo, da je bila severnokorejska raketa kratkega dosega izstreljena ob 5.21 po lokalnem času, razneslo pa jo je skoraj takoj po izstrelitvi. Raketa je bila poslana z lokacije, po poročanju ameriških in južnokorejskih medijev v bližini mesta Sinpo, ki šteje 158 tisoč prebivalcev.

Izstreljene rakete niso imele medcelinskega dosega, bile so zastarelega tipa
Ameriški vojaški poveljniki so sicer prepričani, da severnokorejska raketa ni imela mednarodnega dosega, saj je prehitro eksplodirala, kar tudi pomeni, da je bila zelo zastarela. Bruce Benett, analitik za obrambo na RAND Corporationu, je medijem zatrdil, da severnokorejske rakete ne morejo doseči ameriške obale. CNN pa je poročal, da severnokorejska tiskovna agencija po izstrelitvi o tem ni poročala, verjetno zaradi spodletelega poskusa.

Stanje na Korejskem polotoku se je zaostrilo potem, ko je novi ameriški predsednik Donald Trump javno poudaril, da ga mineva potrpljenje s severnokorejskim diktatorskim režimom Kim Džong Una in da je od Kitajske pričakoval bolj odločen odgovor. “Če Kitajska nima namena ustaviti severnokorejskega jedrskega programa, ga bodo torej ZDA,” je zatrdil Trump.

Ameriške oblasti so se bale, da bi Severna Koreja jedrski poskus opravila na dan praznovanja 105. rojstnega dneva preminulega diktatorja Kim Il Sunga, idejnega očeta te izolirane komunistične diktature. Čeprav se to ni zgodilo, se lahko severnokorejske podzemne priprave na jedrski napad v vsakem trenutku končajo. Tega dneva pa se svet zaradi nepredvidljive narave diktatorja Kim Džong Una najbolj boji.

T. F.