Severna Koreja vrnila ZDA ostanke trupel ameriških vojakov iz korejske vojne

Donald Trump in Kim Jong-un (foto: epa)

Severna Koreja je ZDA vrnila posmrtne ostanke 55 ameriških vojakov, ki so padli v bojih med korejsko vojno med letoma 1950 in 1953. O vrnitvi posmrtnih ostankov sta se na vrhu v Singapurju 12. junija dogovorila predsednik ZDA Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

Iz ameriške vojaške baze Osan v Južni Koreji je v četrtek po lokalnem času najprej v Severno Korejo poletelo vojaško letalo. V Wonsanu v Severni Koreji so prevzeli posmrtne ostanke ameriških vojakov in jih nato danes prepeljali v južnokorejsko bazo Osan. Bela hiša je poročanje medijev iz Južne Koreje potrdila.

Do vrnitve posmrtnih ostankov prihaja 65 let po koncu korejske vojne, v kateri je med drugim umrlo tudi 36.000 Američanov. Na uradnem seznamu pogrešanih je 7.700 ameriških vojakov in od tega naj bi jih bilo v Severni Koreji 5.300.

“Po toliko letih je to velik trenutek za številne družine. Hvala, Kim Jong-un,” je ob tem tvitnil Trump.

Poveljnik enot Združenih narodov in ameriške vojske v Južni Koreji, general Vincent Brook je dejal, da je šlo za uspešno misijo, ki je zahtevala veliko koordinacije. “Sedaj se bomo pripravili, da počastimo spomin padlih, preden jih bomo odpeljali domov,” je dodal. Posmrtne ostanke bodo sedaj odpeljal na Havaje na forenzično identifikacijo. Uradna žalna slovesnost ob njihovi vrnitvi v domovino bo v sredo, še navaja AFP.

D. Č.

 • Caetano

  Slava in spoštovanje ameriškim vojakom-junakom, ki so padli v borbi proti širjenju totalitarnega komunizma!

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Tweety Bird bo spet ožalovala ta dogodek. Ona bi raj videla, da bi se izvajali jedrski poskusi.

  • Caetano

   Trump tega ne bo dovolil! Ni več Huseina Obame…

   • Dostmamrecesijeinpičkarije

    Komunisti bodo jokali, ker je padel še en komunistični režim. Samo kaj, ko slovenski pa še kar stoji.

 • xtc

  Trumpu uspevajo pomembni koraki,če zlomi še Iran in Palestinsko bansdo mu je drug mandat zagarantiran in če še uspešno zbrca pijanca Junckerja.

 • Staybell geenius

  Medtem pa ZDA domačim kmetom iz državne blagajne ponuja 12 milijard $ zaradi izgube dohodka od – Trumpove trgovinske vojne.

  Toda to bi bila državna pomoč, torej čisti socializem in dobesedno kupovanje glasov. Tega pa nočemo, kajne??

 • Staybell geenius

  Nisem še dobil jasnega odgovora:

  A zdaj ste navijači ZA vojno z Iranom al kako??
  Pomagajte mi pojasniti navdušenje ob veri v trumpovo “nevojaško nastrojenost”, ker je bojda slaba za posel, in istočasno navdušenost ob grožnjam Iranskemu predsedniku in zagotavljanju, da “Iran že desetlejte prosi za vojno”. Kako gresta ti dve stvari skupaj?

 • Olga2345

  Najbrž je Kim izročil kakšne pasje kosti.

  • Olga2345

   [email protected], 340 (!) Upvotes! Antifa terorist na delu! Upam, da Trump obdela tudi leve fašiste v Sloveniji!

 • Vince Blake

  Demokrati pa v jok in na drevo, ker je Trumpu uspelo v leto in pol, kar ni še nobenemu drugemu am. predsedniku.

  • Staybell geenius

   Jap, res mu je uspelo… zaveznike označiti za sovražnike, istočasno pa se JAVNO prilizovati tujim komunističnim diktatorjem – tega res ni bil sposoben še noben predsednik.

   • Staybell geenius

    “Ampak Obama….pa Hillary….Obama slab, glej drugam, zato Trumo dober…emaili”
    hahaha

   • Vince Blake

    A si ti slučajno tisti mavrični na mmc forumu?

    • Staybell geenius

     kdo??

   • Vince Blake

    Ne, uspelo mu je vzdigniti gospodarsko rast v ZDA, brezboselnost je najnižja v zadnjih 50 letih, uspelo mu je severno Korejo pripeljati za pogajalsko mizo in zdaj že kar sami demontirajo ta njihova izstrelišča, uspelo mu je prestrašiti Junckerja, da bo znižal carine na ameriške izdelke….napovedujem, da bodo tudi Kitajci bolj odprli njihov trg, zdaj,ko jim je zagrozil s carinsko vojno.
    In kaj je uspelo Obami? Spraviti ZDA iz najvišje bonitetne ocene na nižjo raven in zjebati celo S. Afriko in Sirijo.

    Kar se mene tiče, spada vojno zločinec Obama v Haag.

    • Staybell geenius

     Hahahahahaha pa sej drugega ne morem več rečt, nimam energije za karkoli drugega kot smeh…
     Takšni za lase privlečeni “argumenti” delujejo samo na Trumpovih ritnih lizačih, ki nimajo nobenega zanimanja, da bi sami karkoli preverili ali upoštevli kakršenkoli kontekst. Zahtevajo le enostavne rešitve in “buzz-worde”, s katerimi lahko “napadajo levake”, brez niti minimalnega truda držanja enakega standarda za vse.

     No pa začnimo:
     – Gospodarska rast je obstajala od leta 2009 in je rezultat izhoda iz krize in kvantitativnega popuščanja, ko je bil trg preplavljen s poceni denarjem
     – Brezposelnost je začela padati leta 2010 iz istih razlogov kot v prejšnji alineji, in Trump s tem nima popolnoma nič, le slučajno je na položaju, ko še pada. Seveda si mislil, da boš s tem koga nategnil, bednik.
     – priznam ti Severno Korejo, res se je spravil pogajati, toda istočasno je dal legitimnost Kim Jong Un-u, ki jo je tako želel. Bomo videli kaj bo v prihodnje, toda ne pričakovati, da se bo kar odprla za biznis
     – Kaj mu pomaga Jucker, ko pa ameriške firme že bežijo iz ZDA, kmetje (njegovi volilci) pa izgubljajo posel zaradi njegovih tarif. Zato se je odločil, da kmete podkupi z 12 milijardami davkoplačevalskega denarja, ki naj bi jih pomirilo. Se strinjaš s takim načinom? Ne pozabi, to se je zgodilo zaradi Trumpovih neizzvanih, samovoljnih tarif.
     – Hahahahahahahahaha Kitajci da se bodo usrali Trumpa???????? Pa na katerem planetu v kateri galaksiji ti živiš??? Pa veš, da si Kitajci dobesedno lastijo ZDA preko obveznic???

     Če misliš, da bo trgovinska vojna koristila ZDA, potem ne vem katere cicibanske bloge bereš. To, ko Trump pravi, da jim je Kitajska “vzela 800 milijard preko trgovine”, tip niti približno ne ve, kako poteka trgovina in misli, da Kitajska njim krade denar….Z njegovimi 6-imi bankroti je to razumljivo. Mimogrede, kot zanimivost: Trumpova roba za volitve 2020 se izdeluje na Kitajskem, istočasno pa zahteva, da ameriške firme ne zapuščajo ZDA. Sklepam, da boš le zamahnil z roko in se niti približno ne obremenjeval s tako v nebo vpijočo hinavščino – kot vsi njegovi klečeplazniki.

     Če bi Obama razlagal, da bo svojim volilcem zrihtal cenejše in boljše zdravstvo, da jim bo povečal plače, kazensko preganjal Hillary, izsušil močvirje in imel “najboljše ljudi” (karkoli že to pomeni), nato pa bi se izkazalo, da nič od tega niti približno ni imel namena narediti, če pa že, da je popolnoma nesposoben narediti karkoli od omenjenega (še slediš stavku?), bi ga tudi jaz na polno kritiziral. In sem tudi ga, toda pred teboj se ne bom zagovarjal.

     Brezveze pametuješ, ker si navaden navijač in boš Trumpa opravičeval, če se ti poserje na glavo in posili ženo. Zakaj? Enostavno, ker pač sovraži iste ljudi kot ti, in to je vse kar je potrebno. Nič drugega, kar dokazuješ z vsakim komentarjem.

 • Olga2345

  Bravo Trump! V nekaj mesecih je naredil čudež! Svet se vrača v normalo! Hvala Bogu za Trumpa!