fbpx

Severna Koreja vrnila ZDA ostanke trupel ameriških vojakov iz korejske vojne

Donald Trump in Kim Jong-un (foto: epa)

Severna Koreja je ZDA vrnila posmrtne ostanke 55 ameriških vojakov, ki so padli v bojih med korejsko vojno med letoma 1950 in 1953. O vrnitvi posmrtnih ostankov sta se na vrhu v Singapurju 12. junija dogovorila predsednik ZDA Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

Iz ameriške vojaške baze Osan v Južni Koreji je v četrtek po lokalnem času najprej v Severno Korejo poletelo vojaško letalo. V Wonsanu v Severni Koreji so prevzeli posmrtne ostanke ameriških vojakov in jih nato danes prepeljali v južnokorejsko bazo Osan. Bela hiša je poročanje medijev iz Južne Koreje potrdila.

Do vrnitve posmrtnih ostankov prihaja 65 let po koncu korejske vojne, v kateri je med drugim umrlo tudi 36.000 Američanov. Na uradnem seznamu pogrešanih je 7.700 ameriških vojakov in od tega naj bi jih bilo v Severni Koreji 5.300.

“Po toliko letih je to velik trenutek za številne družine. Hvala, Kim Jong-un,” je ob tem tvitnil Trump.

Poveljnik enot Združenih narodov in ameriške vojske v Južni Koreji, general Vincent Brook je dejal, da je šlo za uspešno misijo, ki je zahtevala veliko koordinacije. “Sedaj se bomo pripravili, da počastimo spomin padlih, preden jih bomo odpeljali domov,” je dodal. Posmrtne ostanke bodo sedaj odpeljal na Havaje na forenzično identifikacijo. Uradna žalna slovesnost ob njihovi vrnitvi v domovino bo v sredo, še navaja AFP.

D. Č.