Kim Jong Un izziva z vodikovo bombo, a strokovnjaki trdijo, da blefira

Državna televizija Severne Koreje poroča, da je bil v sredo ob desetih zjutraj po lokalnem času izveden uspešen podzemni preizkus vodikove bombe. Korejci trdijo, da gre za vodikovo bombo, ki je veliko močnejša od navadnih jedrskih bomb. Varnostni svet Združenih narodov je sklical izredni sestanek, na katerem bodo razpravljali o dodatnih ukrepih.

Danes se bo zaradi jedrskih poskusov Severne Koreje na izrednem zasedanju v New Yorku sestal Varnostni svet ZN, ki bo razpravljal o dodatnih ukrepih. Ukrepi in sankcije so sicer v preteklosti že bile izrečene, saj je Severna Koreja izvedla že tri jedrske poskuse – leta 2006, 2009 in 2013, po tiskovni agenciji Tass poroča STA.

Poskus so najprej zaznale mednarodne seizmološke postaje kot potres jakosti 51. stopnje po Richterju. Epicenter je bil blizu kraja, kjer je Severna Koreja že izvedla poskuse.

Mednarodna skupnost zaskrbljena
Bela hiša v prvih sporočilih trditev Pjongjanga ni potrdila, kmalu zatem pa so dodali, da bodo ZDA na to provokacijo odgovorile. Ameriški predsednik Barack Obama je lani napovedal nove, ostrejše sankcije, če bo Severna Koreja izvedla še kakšen jedrski poskus.

Najbolj zaskrbljeni so južni sosedje. Svet za nacionalno varnost Južne Koreje je poskus ostro obsodil, japonska vlada pa ga je označila za veliko grožnjo in hudo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP svetovni analitiki dvomijo v trditve Severne Koreje, da je šlo za vodikovo bombo, a bi morali na končno potrditev počakati še nekaj dni. Ne glede na moč bombe pa naj bi bilo jasno, da gre za 4. jedrski poskus in novo kršitev resolucij Varnostnega sveta. Severnokorejski diktator Kim Jong Un se je decembra hvalil, da so razvili vodikovo bombo.

Če na našo zemljo ne bo invazije, nuklearnega orožja ne bomo uporabili,” so povedali na severnokorejski državni televiziji in dodali, da jih je test vodikove bombe pripeljal korak bližje nuklearni vojaški sili.

Dvom v navedbe severnokorejskega režima
Da po vsej verjetnosti ni šlo za vodikovo bombo, trdi ameriški analitik Bruce Bennett. “Udariti bi moralo vsaj desetkrat močneje, če bi v resnici šlo za vodikovo bombo,” sklepa Bennett na podlagi seizmoloških izkazov.

Njegovemu mnenju se pridružuje tudi kitajski vojaški analitik Du Wenlong. “Podatki ne podpirajo trditev, da je šlo za testiranje vodikove bombe,” je povedal Wenlong za kitajsko državno televizijo CCTV

A. D., Ž. K., STA