fbpx

Seznam najmočnejših velesil. Kako vojaško nevarne so naše sosede?

Foto: iStock

Najmočnejša vojaška velesila je še vedno ZDA, na drugem mestu je Rusija, tretja je Kitajska. Med prvimi desetimi so še Indija in Velika Britanija, Francija, Turčija, Japonska, Nemčija in Južna Koreja. Slovenija je osvojila 99. mesto.

Global firepower je objavil seznam 126 najmočnejših vojaških sil na svetu, ki so ga sestavili z upoštevanjem več kot petdesetih pomembnih faktorjev. Nuklearna moč držav pri sestavi seznama ni bila upoštevana.

ZDA še vedno prva velesila sveta
Med 126. državami sveta so na prvem mestu še vedno ZDA, na drugem mestu je Rusija, tretja pa je Kitajska. Sledijo Indija in Velika Britanija, med prvimi desetimi pa so še Nemčija, Francija, Južna Koreja, Japonska in Turčija.

Kako močna sila je Slovenija?
Vojaška moč Slovenije šteje po vojaškem indeksu 780 tisoč za služenje domovini sposobnih ljudi, ima 84 tankov, 247 oklepnih vozil, 54 topov, 30 vojaških letal, 16 helikopterjev in 2 vojaški ladji. Vse to pa oskrbuje vojaški proračun v višini 790 milijonov evrov na leto.

Kako nevarne so naše sosede
Najmočnejša država v sosedstvu je Italija, in sicer na 16. mestu, na 34. mestu ji sledi Avstrija, Madžarska zaseda 59. mesto, Hrvaška pa je od Slovenije močnejša za 37 mest in zaseda 62. mesto.

M. P.