“Shutdown” v ZDA traja že 28 dni: senator Rand Paul poziva h kompromisom, Trump demokratki Pelosijevi ni odobril izleta z vojaškim letalom na stroške države

Donald Trump (Foto: Twitter)

V ZDA že 28 dni traja zaprtje zvezne vlade oziroma government shutdown, ki je najdaljše v zgodovini. Senator Paul ob tem poziva h kompromisu, ostro pa je kritiziral tudi Pelosijevo in njen namen, da bi odpotovala na sedemdnevni izlet v Bruselj, Egipt in Afganistan. A Pelosijeva bo, kot kaže, vendarle ostala v Washingtonu, saj Trump ni odobril, da bi odletela z vojaškim letalom, kar je razbesnelo nekatere izmed demokratov. Kljub temu se lahko Pelosijeva odloči odpotovati na propagandni izlet s komercialnim letalom.

V Združenih državah Amerike so priča najdaljšemu zaprtju zvezne vlade (government shutdown) v zgodovini, ki traja že 28 dni, kar 800 tisoč zveznih uslužbencev pa ostaja brez plačila. Drugo najdaljše zaprtje zvezne vlade se je zgodilo v letih 1995 in 1996, v času administracije Billa Clintona, in je trajalo 21 dni. Zaprtje je sledilo nezmožnosti dogovora med kongresom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Slednji vztraja pri tem, da se v proračunu zagotovi 5,6 milijarde ameriških dolarjev za izgradnjo zidu na južni meji ZDA z Mehiko, s tem pa se nikakor ne strinja predstavniški dom kongresa, v katerem imajo zdaj večino demokrati. Izgradnja zidu na južni meji je bila ena Trumpovih predvolilnih obljub, ki je pripomogla k njegovi izvolitvi, od njegove izvolitve pa smo priča tudi organiziranim karavanam nelegalnih migrantov, ki prihajajo iz Srednje Amerike, po vsej verjetnosti pa se med njimi skrivajo tudi potencialni teroristi z Bližnjega vzhoda. Prav zato je izgradnja zidu na južni meji z namenom učinkovitega nadzora meje in ohranjanja nacionalne varnosti danes po vsej verjetnosti še bolj potrebna, kot je bila pred dvema letoma.

Senator Paul kritičen do Pelosijeve in poziva h kompromisu
Po poročanju portala Breibart je republikanski senator Rand Paul ob dogajanju v četrtek poudaril, da podpira izgradnjo zidu, a ne odobrava njegovega neomejenega financiranja, zato je pozval h kompromisom: “Mislim, da je pomembno, da skušamo ponovno odpreti vlado. Edini način za to je kompromis med predsednikom in predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Do kompromisa pa ne more priti, če slednje ni v mestu, da bi se pogovarjala. V zadnjem pogovoru, ki sta ga imela, je dejala, da sploh ni pripravljena na kompromis in da ni pripravljena ponuditi ničesar. Tako mislim, da se odgovor nahaja nekje na sredini in mislim, da bi si morala razdeliti razliko.” V pogovoru za Fox News je dejal še, da podpira izgradnjo zidu, ne podpira pa neomejenega financiranja, zato meni, da bi moral biti dosežen tudi kompromis o višini sredstev. Glede Trumpove napovedi o možnosti razglasitve izrednega stanja je dejal, da to ni najboljši način vodenja vlade.

Senator Rand Paul (Foto: epa)

Demokrate najbolj skrbi odpoved njihovih propagandnih ekskurzij
V luči zaprtja vlade predsednik Trump povsem razumljivo ni odobril Pelosijevi, da bi z vojaškim letalom odletela na izlet v tujino. Trump je po poročanju Fox Newsa ob tem zapisal: “Zaradi zaprtja vlade vas moram žal obvestiti, da je vaš izlet v Bruselj, Egipt in Afganistan prestavljen. Sedemdnevno ekskurzijo bomo prestavili na čas, ko bo zaprtje končano. V luči 800 tisoč ameriških delavcev, ki ne prejemajo plačila, sem prepričan, da se boste strinjali, da je prestavitev tega izleta z namenom odnosov z javnostmi povsem primerna. Mislim tudi, da je bolje, če ste v tem času v Washingtonu, kjer se boste pogajali z mano in se pridružili gibanju za močno obmejno varnost, da bi končali zaprtje. Očitno, če se boste odločili na izlet odleteti s komercialnim letalom, bo to popolnoma v okviru vaše pristojnosti,” je Pelosijevi ob tej priložnosti zapisal Trump. Pričakovano je takšna Trumpova odločitev razbesnela nekatere izmed demokratov. Tiskovni predstavnik Drew Hammil je tako opravičeval nekatere postanke v okviru izleta in poudarjal njegovo pomembnost. Ali je pomembneje doseči kompromis in tako ponovno odpreti vlado ali pa izvajati propagando po svetu, pa presodite sami.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.