fbpx

Si res zaslužijo našo pomoč?! Migranti s seboj nosijo izjemne vsote denarja in dragulje, Evropejci pa jih obravnavamo kot reveže

Foto: epa

Preden je Velika Britanija pomagala izvesti puč na Gadafija, je le-ta izjavil, da bodo migracije Afričanov v Evropo brez perspektivne Libije neobvladljive. Danes je jasno, da je imel prav.

Po Gadafijevi smrti leta 2011 se je gospodarstvo z nafto bogate Libije sesulo, nadomestilo pa ga je donosno trgovanje z ljudmi, predvsem tako, da pošiljajo flote čolnov nezakonitih migrantov po Sredozemskem morju v Evropo. Ti nezakoniti migranti so za ta “privilegij” plačali mastne vsote denarja. Tako je samo v letošnjem letu iz libijskih pristanišč izplulo kar 85 tisoč migrantov, samo v preteklem tednu pa 12 tisoč! Večina nezakonitih migrantov ima le en cilj: priti do otoka Lampedusa, le okrog 110 kilometrov stran od afriške obale. Druga možnost je, da najdejo pot do Sicilije. V obeh primerih jih popišejo, nato pa nastanijo v migranstkih kampih po Italiji, iz katerih mnogi izginejo (peri: pobegnejo). Seveda, ko pa njihov cilj s tem, ko pristanejo na italijanskih tleh, še ni dosežen  ta je namreč sever in zahod Evrope.

Libijska povezava je le ena od verig največje migrantske krize po drugi svetovni vojni, ki grozi, da bo spodkopala, če ne celo uničila socialno tkivo Evrope.

Na razpravi v Evropskem parlamentu prisotnih le 30 poslancev
Neverjetno je, da je skoraj 1,5 milijona nezakonitih migrantov doseglo Evropo po morju iz severne Afrike in Turčije od začetka leta 2015, ko je nemška kanclerka Angela Merkel odprla vrata sirijskim migrantom in mnogim drugim. Evropsko unijo pa je sedaj, ko je v Evropi nešteto problemov z migranti, zajela panika in prosi za rešitev vseh svojih 28 članic  kako torej ustaviti neprekinjen tok nezakonitih migrantov iz Afrike. Toda očitno evropske poslance bolj malo zanima rešitev tega problema. V torek, ko je bila v Evropskem parlamentu razprava, v kateri je predsednik vlade z Malte predstavil pomemben pregled krize, se jo je udeležilo le okrog 30 poslancev Evropskega parlamenta, razkriva Daily Mail. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil tako fotografiran pred skoraj prazno dvorano.

Otepajo se jih na vse pretege
Migrantov pa ima dovolj tudi Italija. Ta je sedaj jasno in glasno povedala, da bo zaprla pristanišča za nekatere ladje z migranti, medtem ko je Madžarska postavila nadvse učinkovito ograjo. Prav tako se je uprla Avstrija, ki je na mejo z Italijo poslala vojaške patrulje v oklepnih vozilih. Poljska in njeni strogo krščanski sosedje pa nočejo sprejeti niti enega migranta. Potem so tu še nekateri voditelji drugih držav, ki izražajo svojo zaskrbljenost nad dejstvom, da je večina migranotv muslimanov, medtem ko so njihovi državljani v veliki večini kristjani.

Presenetil je celo liberalni filantrop in ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ko je Evropsko unijo pozval, naj Afričanom oteži dostop do celine preko sedanjh poti.

Združeni narodi priznali, da niso begunci, ampak migranti
Je pa navodila Evropske unije brez besed ubogala Velika Britanija, da bi pomagala pri “nepremagljivi” krizi, in sicer tako, da je sprejela več “beguncev”, čeprav so ta teden Združeni narodi razkrili, da od 7 do 10 odstotkov ljudi, ki migrirajo v Evropo iz Afrike, niso begunci, ampak ekonomski migranti. Če jih ni procentualno še celo več.

V Evropi pričakujejo hišo, izobrazbo in koristi
Eden od vodilnih politikov v EU Frans Timmermans je opozoril: “Ta težava z migranti ne bo izginila. Ne danes, ne jutri. Ne naslednje leto, niti čez dve desetletji ne. Ta pojav bo z nami več generacij.” Dejstvo je, da od leta 2015 migrantska kriza le še raste, migranti pa prihajajo v Evropo po treh ključnih morskih poteh: preko Libije v Italijo, iz Turčije v Grčijo in po novem iz Maroka in Alžirije na Costa del Sol v Španijo. Nekateri od njih so sicer res pobegnili pred vojno, na primer iz določenega dela Sirije. Druga, predvsem velika večina moških “v najboljših letih” za vojskovanje, mlajših od 30 let, pa samo išče priložnost za boljše življenje. Novinarju Daily Maila so med drugim brez olepšav razkrili, da v Evropi pričakujejo hišo, izobraževanje in koristi.

Med migranti, ki se izdajajo za begunce, so tudi mladi moški iz Nigerije, ki jo je BBC opisal kot “eno največjih svetovnih proizvajalcev nafte”, in Gvineje, ki jo je isti medij imenoval kot “potencialno eno od najbogatejših afriških držav”. V Španiji pa pristanejo predvsem Alžirci, o katerih je španska obalna straža razkrila: “Alžirci pridejo z zasebnim čolnom, pristanejo na naših plažah in izginejo. Potujejo na skrivaj z denarjem in dragulji. Če govorijo francosko, gredo v Marseilles. Če govorijo angleško, se odpravijo v alžirsko skupnost v Londonu.”

Odkrili ponarejene potne liste za džihadiste Islamske države
Že od vsega začetka teh nezakonitih migracij pa se pojavlja še en problem: teroristična skupina Islamska država med migranti tihotapi svoje tajne operativce, ki nato v Evropi izvajajo teroristična dejanja. Rob Wainwright, direktor Europola, je razkril, da so na grške otoke poslali 200 svojih uslužbencev za boj proti terorizmu, da bi odkrili potencialne teroriste. Ugotovili so nemalo ponarejenih listov, za katere sklepajo, da so namenjeni džihadistom za lažje načrtovanje in izvedbo napadov Islamske države na mesta v Evropi.

Razkrito: dobrodelne organizacije sodelujejo s tihotapci z roko v roki
Evropejce pa razburja tudi dejstvo, da so reševalna vozila, ki prevažajo na tisoče migrantov čez Sredozemsko morje, največ v italijanska pristanišča, večinoma v lasti ali v najemu mednarodnih dobrodelnih organizacij. V skladu s tajnimi poročili, ki jih je objavil Financial Times, mejna agencija EU Frontex sumi sodelovanje med dobrodelnimi ustanovami in skupinami za tihotapljenje ljudi v severni Afriki. Poročila namreč kažejo, da so migrantom ob odhodu podane “jasne indikacije” o natančni smeri, da bi dosegli dobrodelno plovilo, ki jih bo samodejno sprejelo na svojo palubo in jih dostavilo na evropsko celino, namesto da bi jih vrnilo v Libijo.

M. S.