fbpx

Več kot tisoč moških (migrantov) na železniški postaji obkolilo ženske – sledilo je spolno nadlegovanje, tudi posilstva

Foto: epa

Na silvestrsko noč je v okolici glavne železniške postaje v Kölnu okoli tisoč migrantov – po pričevanjih večinoma muslimanov in temnopoltih z Bližnjega vzhoda ter iz Afrike – množično spolno nadlegovalo in oropalo na ducate žensk. Do sedaj je bilo podanih že 90 ovadb. Policija in politika sta nad obsegom incidentov šokirani. 

Šef policije Wolfgang Albers je številne napade na ženske v okolici glavne železniške postaje v Kölnu označil za “kazniva dejanja povsem novih razsežnosti”. V ponedeljek je dejal, da je “nevzdržno stanje, da se takšna kazniva dejanja zagrešijo sredi mesta.”

Albers navaja, da se je na silvestrski večer na ploščadi železniške postaje zbralo okoli tisoč moških, ki “po videzu sodeč izvirajo z arabskega ali severnoafriškega prostora”. Glede tega so se ujemale tudi vse izjave prič. Iz množice je nastalo več skupin moških, ki so ženske obkolili, nadlegovali, otipavali in jih žalili.

Izpoved žrtve
Ena izmed žrtev, 28-letna Katja L., je spregovorila o travmatični izkušnji. Pojasnila je, da je skupaj s prijateljicami in prijateljem želela priti do čakalnice na železniški postaji. Tam jih je obkolila skupina moških. Pustili so jim le ozko pot, da so se lahko prebili mimo njih. “Bili so večinoma tujci, mladi moški,” je pojasnila in dodala, da so želeli le hitro mimo njih.

“Ko smo hodili mimo njih, sem nenadoma začutila roko na zadnjici, nato še na prsih. Na koncu so se me dotikali že povsod. Bila je prava nočna mora. Čeprav smo jih udarjali in odrivali, niso odnehali. Bila sem obupana. Na zgolj 200 metrov dolgi poti groze so se me dotaknili najmanj 100-krat.”

A nekatere niso imele takšne “sreče”. Druge priče so namreč pripovedovale, da so eni izmed deklet srgali hlače in spodnje hlače, zgodilo pa naj bi se tudi več posilstev.

Sklican krizni sestanek
Šef policije je poročal o množičnih spolnih kaznivih dejanjih ter o enem posilstvu. Podobne izjave sta že podala policija in sindikat policije v sporočilih za javnost. Za torek je neodvisna kölnska županja Henriette Reker sklicala krizni sestanek.

Do ponedeljka je policija prejel že 90 prijav – tako zaradi spolnega nasilja kot zaradi tatvin in ropov torb, mobilnih telefonov in denarnic. Preiskovalci navajajo tudi druge žrtve, ki se do sedaj še niso javile. Uradno je bilo prijavljeno eno posilstvo, na družabnih omrežjih pa krožijo pričevanja o več skupinskih posilstvih.

Notranji minister Severnega Porenja-Vestfalije Ralf Jäger (SPD – Socialdemokratska stranka Nemčije) se je ostro odzval na napade. Kölnski “Express” je v torek citiral izjavo ministra: “Ne moremo se sprijazniti, da se severnoafriške skupine moških organizirajo zato, da s predrznimi spolnimi napadi ponižujejo nemočne ženske. /…/ Zato je nujno, da kölnska policija izvede dosledno preiskavo in s svojo navzočnostjo odvrača od tovrstnih dejanj.”

Policijo so zamotili
Policija navaja, da je opazovala zbiranje ljudi na železniški postaji na silvestrsko noč in odredila začasno evakuacijo prostora, ker so v množico padale petarde, medtem ko večkratnih zlorab uradniki sprva niso niti opazili.

Kölnska policija je po incidentih ustanovila posebno preiskovalno skupino in v nedeljo v bližini glavne železniške postaje v Kölnu aretirala 5 moških, ki naj bi nadlegovali ženske in ropali potnike. Glede na izjave preiskovalcev še vedno ni jasno, ali imajo kaj opraviti z dejanji na silvestrovo.

Sindikat policije je nad incidenti zgrožen. “To je popolnoma nova razsežnost nasilja. Česa takega do zdaj nismo poznali,” je za nemško tiskovno agencijo v ponedeljek izjavil predstavnik sindikata policije v pokrajini Severno Porenje-Vestfalija Arnold Plickert. Močno alkoholizirani storilci so ravnali povsem “brez zavor in nasilno”. “Eden izmed storilcev je policistki v civilu segel v hlače,” poroča Plickert. Pri policistih, ki so sodelovali v intervenciji, vlada “globoka zaskrbljenost”.

M. K.