fbpx

Sin nekdanjega predsednika Južnoafriške republike: Kradite odgovorno, pazite, da vas ne ustrelijo

Sin nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Duduzane Zuma je pozval k umiritvi razmer v državi (Foto: epa)

Sin nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Duduzane Zuma je v kratkem videu pozval roparje in izgrednike, naj to počnejo previdno, saj bi jih lahko kateri od ljudi, ki branijo svojo lastnino pri njihovem početju ubili. Prepričan je, da ustvarjanje novih nemirov v državi ne bo pripeljalo k umiritvi razmer, ki so nastale deloma tudi zaradi aretacije njegovega očeta in omejevalnih ukrepov. “Moramo se združiti. Vprašanja neenakosti, brezposelnosti in revščine so resnična vprašanja, in to se dogaja v javni domeni,” je izpostavil že desetletja staro težavo v državi.

37-letni sin nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Duduzane Zuma je v videoposnetku, ki ga je objavil na kanalu Youtube, dejal, da je država “le en pokol stran od tega, da bi lahko stvari ušle izpod nadzora”. Problem naj bi predstavljali ljudje, ki svoje imetje branijo pred plenilsko drhaljo. “Ljudje, ki ste oboroženi in se branite, prosim, ravnajte previdno in odgovorno,” jih je pozval.

Kot še navaja The Times je Zuma pozval vse plenilce, da ravnajo odgovorno, saj je nemogoče kriviti ljudi, da ščitijo tisto, kar imajo radi. Po poročanju IOL  je Zuma prepričan, da je državljanske nemire povzročila tudi očetova aretacija in omejevalni ukrepi s strani vlade. Kot še poudarja v videu, smrt, uničevanje, vandalizem in grožnje niso rešitev in dodal, da je potrebno začeti iskati načine za reševanje nastalih razmer, ki so ušle izpod nadzora.

Roparji še naprej plenijo blago iz skladišča sladkorja v Mobeniju. Plenjenje se nadaljuje tudi v Durbanu, v 200 trgovskih centrih pa so plenilci za seboj pustili ogromno škodo. (Foto: epa)

Zuma tudi pravi, da ni želel širiti nemirov po družabnih omrežjih, saj se zavzema za mir. “Sedaj in tudi kadarkoli poprej nisem nikoli širil sporov, razhajanja ali spodbudnih komentarjev. Sam sem za mir in enotnost. Edini način, da bomo lahko to težavo tudi rešili, je združitev. Sedaj si ne moremo privoščiti situacije, da bi širili lažne informacije, ki bi še bolj podžigale plamen neskladja in obupa,” je dejal.

Vir težav so revščina in rast brezposelnosti ter neenakosti v državi
Tisti, ki plenijo, so med tamkajšnjimi prebivalci označeni za plenilce, huligane in roparje, po mnenju Zume pa je zaradi tega nastala še večja težava, saj so še bolj zanetili plamen ljudi, ki so obupani. Ne glede na to pa tudi sam ne odobrava njihovega vedenja, s pomočjo katerega ustvarjajo množično uničevanje. “Vendar moramo razumeti tudi vir teh težav, saj so številne težave povezane z revščino, rastjo brezposelnosti in neenakosti. Če pustimo politiko ob strani, se lahko zadev lotimo z mislijo na realnost,” je dodal.

Aretacija nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Jacoba Zume 6. julija je povzročila številne proteste njegovih podpornikov v državi. (Foto: epa)

Revščina ustvarja nevzdržne razmere v državi že vrsto let. Pri tem je Zuma izpostavil, da v tem primeru ne bi smeli kriviti sedanje vlade ali vlade apartheida za nastalo situacijo, temveč bi se morali poglobiti v socialno-ekonomska vprašanja. “Stradanje je resnična stvar in moramo razumeti, da bomo naleteli na težave, če se s tem problemom ne bomo posebej ukvarjali,” je še opozoril. Medtem pa še poudarja, da je nepravična aretacija njegovega očeta Jacoba Zume in uvajanje omejevalnih ukrepov celotno situacijo še poslabšalo. Starejši Zuma je bil aretiran v zvezi z obtožbami o korupciji. “Moramo se združiti. Vprašanja neenakosti, brezposelnosti in revščine so resnična vprašanja, in to se dogaja v javni domeni,” je še na koncu dejal Zuma.

Sara Rančigaj