fbpx

Sinovi ubitih džihadistov Islamske države načrtujejo maščevanje – ustvarjajo nov kalifat!

Foto: epa

Po desetletjih krvavih bojev na ulicah Bagdada vlada navidezen mir, a sinovi ubitih borcev Islamske države imajo drugačne namene. Na vsak način se nameravajo maščevati in zdaj, ko je Islamska država praktično poražena, ustvariti nov islamistični kalifat.

Na ulicah Bagdada vlada občutek miru, a ta je, kot kaže, le navidezen. Mladi z novimi pričeskami se zbirajo v skupinah, oblečeni so v vpadljive jakne in oprijete kavbojke, zaradi česar bi še pred nekaj časa, ko je na ulicah vladalo sektaško nasilje in so jim vladale milice, izgubili glavo. Islamska država na območju Iraka in Sirije je že skoraj poražena, a brutalnosti skrajne islamistične skupine Islamska država Iraka niso izučile.“Ko je govor o politiki, takrat je glavni izziv, s katerim se soočamo, terorizem. Rad bi poudaril, da je iraško politično življenje v fazi preoblikovanja, v katerem je treba okrepiti zmago nad terorizmom in nasiljem z dodatnimi reformami in ukrepi, ki jih bo spremenila v trajno zmago,” je nedavno povedal iraški predsednik Barham Salih. A kot navaja Express, so številni strokovnjaki skeptični. Iraški strokovnjak Hisham al-Hashimi je za medije pojasnil, da so politični neuspehi in vzponi terorizma na tem območju neločljivo povezani.

Na severu države teroristi terorizirajo lokalno prebivalstvo
Čeprav je Irak že pred letom dni razglasil zmago nad Islamsko državo, nekdanji džihadisti na oddaljenem severu države še vedno terorizirajo lokalno prebivalstvo. Izvajajo atentate, ropajo celotne vasi, podtikajo bombe na cestah. Yousuf Hawwas, ki ima 72 let, je po ropu svoje družine še vedno v šoku. Njegov starejši brat, bolna žena, trije sinovi in ena hči so bili usmrčeni. Morilci so ukradli denar iz kovinske škatle, kjer so ga hranili skupaj z dvema pištolama, ukrasti pa so skušali tudi poltovornjak. Ta primer je le eden izmed mnogih.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Ubiti bratje, očetje in strici so za seboj pustili novo generacijo džihadistov
Čeprav je Islamska država na območju Iraka in Sirije že praktično poražena, pa so številni džihadisti, ki so jih ubile iraške sile, za seboj pustili otroke. Ti so ostali brez svojih bratov, stricev ali očetov, ki jih je ubila iraška država, in so zdaj nanjo besni. Ena izmed babic v begunskem taborišču Qayyarah pripoveduje, da jo njeni vnuki stalno sprašujejo, kje je njihov oče, drugi otroci pa se iz njih norčujejo: “Tvoj oče je ISIS, tvoj oče je ISIS!” Mati jih prepričuje, da je to laž, a otroci se komaj spomnijo očeta. V mnogih odraščajočih mladostnikih tako vre jeza nad državo in mnogi razmišljajo le še o maščevanju. Oblasti nikakor ne smejo ignorirati teh napetosti, v nasprotnem primeru jim pretijo novi poskusi izgradnje islamističnega kalifata po vzoru Islamske države.

J. Ž.