fbpx

Sirija je rešena, konec eksodusa – pravijo svetovne velesile

Foto: epa

Svetovne sile so dosegle dogovor o ambicioznem načrtu za končanje sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitvi dostopa do humanitarne pomoči, je po pogovorih visokih predstavnikov 17 držav v Münchnu sporočil ameriški državni sekretar John Kerry, ki je pogovore gostil skupaj z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Končanje sovražnosti naj bi veljalo za vse vpletene strani, ne pa tudi za skrajneže terorističnih skupin Islamske države in Fronta al Nusra. Namen prekinitve sovražnosti je obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov.

Članice mednarodne podporne skupine za Sirijo so se na intenzivnih večurnih pogovorih dogovorile tudi za takojšnjo pospešitev in povečanje dostave humanitarne pomoči, je sporočil Kerry. Dodal je, da bodo začeli dostavo pomoči izvajati ta teden, najprej na območja, kjer je ta najbolj potrebna, med drugim v vrsto obleganih vasi, nato pa vsem ljudem po Siriji, še posebej v obleganih in odročnih krajih.

Pomembno dogajanje na terenu, ne na papirju
Kerry je ob tem opozoril, da bodo rezultate dogovora ocenjevali na podlagi dogajanja na terenu in ne po besedah na papirju. Lavrov pa je izpostavil, da je zdaj na sirski vladi in sirski opoziciji, da sprejmeta ustrezne ukrepe, medtem ko lahko oni nanje vplivajo

Pojasnil je, da bosta ZDA in Rusija vodili podrobnosti končanja sovražnosti, ki ga je označil kot “prvi korak do bolj trajne prekinitve ognja”.

Zahod sicer zahteva tudi takojšnje končanje ruskih letalskih napadov, ki že deset dni spremljajo obsežno ofenzivo sirskih vladnih sil proti upornikom v Alepu, ki je povzročila eksodus več deset tisoč ljudi. Zahod namreč podpira zmerno opozicijo, predvsem sirsko svobodno vojsko, ki je bila prva žrtev ruskih bomb.

B. O., STA