fbpx

Skrivnostna bolezen na Švedskem: prizadene le migrante

Foto: YouTube

Ali ste vedeli? Švedsko zadnjih dvajset let pesti skrivnostna bolezen, glede katere se zdravniki strinjajo, da se pojavlja kot posledica hude travme. Imenuje se sindrom zapuščenih. 

Skoraj dve desetletji se Švedska bori proti skrivnostni bolezni, ki prizadene le migrante v tej državi. Otroci se začnejo zapirati vase, nehajo govoriti in hoditi, celo ne želijo odpirati oči. Na koncu se njihovo stanje sicer izboljša, postavlja pa se vprašanje, zakaj se to dogaja le na Švedskem.

Ko je oče devetletno Sophie dvignil iz invalidskega vozička, je bila videti povsem brez življenja. Deklica ima zaprte oči in nosi plenico, zadnjih 20 mesecev pa jo celo umetno hranijo prek cevke. Sophie in njeni starši so prišli iz nekdanje Sovjetske zveze in zaprosili za azil, ki ga še danes niso dobili. Na Švedsko so po navedbah britanskega BBC prišli decembra 2015 in so nameščeni v migrantskem centru, v enem izmed majhnih mestec v središču Švedske.

Foto: YouTube

Povsem izključijo svet okrog sebe
“Njen krvni tlak je povsem normalen, a je deklica povsem izključila svet okrog sebe,” je dejala zdravnica in prostovoljka Elisabeth Hultcrantz. Vsi refleksi ji delujejo normalno, ko ima obiske, ji naraste tudi srčni utrip. Vse je torej videti normalno, problem pa je, da deklica ne odpira ust. Če bi se pojavil problem s cevko za hranjenje, je možnost, da se deklica zaduši.

Zdravniki se strinjajo, da je njeno stanje posledica hude travme in so ga poimenovali sindrom zapuščenih. Sophie je bila v avtomobilu s svojimi starši, ko jih je v domovini ustavil pripadnik lokalne mafije. Izvlekel jih je iz avtomobila in jim povzročil hude poškodbe, Sophie pa je vse to videla na lastne oči. Njeno mater so na koncu izpustili, tako da je lahko pograbila hčer in skupaj z njo pobegnila. Očeta pa so zadržali in se ne spominja, kaj se je z njim dogajalo. Svojo soprogo in hči je našel tri dni pozneje, nato pa so se za kar tri mesece zatekli k prijatelju, preden so prispeli na Švedsko. Med tem, ko so jih na švedski meji zadrževali več ur, se je Sophie začela zapirati vase. Ko je slišala, da so jim rekli, da ne morejo živeti na Švedskem, je Sophie nehala jesti in piti.

Foto: YouTube

Sindrom se je prvič pojavil v devetdesetih letih
Sindrom zapuščenih se je na Švedskem prvič pojavil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar so več kot 400 primerov zaznali v obdobju od 2003 do 2005. Pojavile so se zgodbe, da starši zastrupljajo otroke, da bi lahko ostali v državi, in da otroci igrajo, vendar za to ni dokazov. Ti primeri pa se ne dogajajo nikjer drugje razen na Švedskem.

N. Ž.