fbpx

Slavni filozof Žižek: Med begunci je tudi veliko “hudobnih, nasilnih, zabitih in nevarnih”

Filozof Slavoj Žižek (Foto: STA).

Prezira človekoljubnost, ki je zdaj tako zelo “fancy”. Preden so čez Slovenijo začeli prihajati valovi beguncev, so se Slovenci ponašali s podatki, koliko beguncev bi sprejeli na dom. Zdaj, ko jih je dohitela realnost, jih je večina tiho, je o begunski oziroma migrantski problematiki spregovoril filozof Slavoj Žižek.

Slavoj Žižek je o beguncih spregovoril v okviru drugega Festivala strpnosti, na katerem je nastopil skupaj s filozofom Mladenom Dolarjem in izraelskim filmarjem Udijem Alonijem. Razmišljali so predvsem o vlogi umetnosti kot odgovoru na sedanje tragične okoliščine, pri čemer se je Slavoj Žižek navezal tudi na migrantsko problematiko.

V Evropi lahko pride do vojne
Kot je poudaril, prezira človekoljubnost, ki je zdaj tako zelo “fancy”. Preden so čez Slovenijo začeli prihajati valovi beguncev, so se Slovenci ponašali s podatki, koliko beguncev bi sprejeli na dom. Zdaj, ko jih je dohitela realnost, jih je večina tiho. Že Oscar Wilde je razmišljal, da je najlažje simpatizirati s trpečimi. Žižka in tudi njegovega prijatelja Juliana Assangea, kot je dodal, preveva pesimizem.

Nihče se v resnici ne bori proti terorju, vse države zasledujejo le lastne cilje, edina izjema so Kurdi v Turčiji, ki se, kot je dejal Žižek, resnično borijo proti radikalnim islamistom. Potrebno je stopiti korak dlje, skrb za begunce na površju, v resnici pa preigravanje geostrateških scenarijev, je premalo. Še več, vse to po Žižkovem prepričanju lahko vodi v vojno v Evropi.

Situacijo spremeniti tako, da ne bo več beguncev
Čeprav velja Žižek za enega izmed močnih glasov današnje levice, pa se njegov pogled z njihovimi stališči ne ujema preveč.

Žižek tako med drugim meni, da je Evropa še vedno luč sveta. “Prvič, ljudje to vejo, zato pa hodijo begunci sem. Drugič, to ni rešitev, odprimo se, vsi begunci pa pridite sem. Begunci so ljudje tako kot drugi. Veliko med njimi je hudobnih, nasilnih, zabitih, nevarnih. O tem je treba odkrito govoriti,” je dejal po poročanju Radia Slovenija.

Svoje mnenje glede odzivov in ukrepov glede migrantske oziroma begunske krize je pojasnil z besedami: “Meni je izjemno sumljiv ta politično korekten prezir do antimigrantskih nacionalistov. Ali ne vidijo, da je to zrcalna slika te multikulturne odprtosti, ki je prava ideologija današnjega kapitalizma?” se je vprašal in odločno dodal, da je treba situacijo spremeniti tako, da ne bo več beguncev. ​

B. O., STA