Slovaška: Na volitvah je zmagal nasprotnik ilegalnih migracij

Foto: epa

Nekdanji slovaški premier, ki je tudi oster nasprotnik ilegalnih migracij, Robert Fico je na parlamentarni volitvah premagal svojega progresivnega tekmeca, vendar bo moral za sestavo naslednje vlade pridobiti zaveznike. Fico vodi slovaške socialne demokrate, ki sicer strogo nasprotujejo ilegalnim migracijam, odmevajo pa predvsem zaradi svoje nenaklonjenosti vojaški pomoči Ukrajini.

Stranka Smer-SD pod vodstvom Roberta Fica je po skoraj vseh preštetih glasovih zbrala 23,3 odstotka in premagala sredinsko Napredno Slovaško (PS) s 17 odstotkov. Kljub zmagi pa utegne imeti Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, precej težav pri oblikovanju koalicije, ki bi imela večino v parlamentu. Njegova stranka bo imela sicer v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev, poročajo tuji mediji. Volilna udeležba je bila 68-odstotna.

V kampanji je poudarjal zaskrbljenost zaradi naraščanja števila migrantov, ki gredo čez Slovaško v zahodno Evropo. Ficova stranka je socialno konservativna, kritična do socialnega liberalizma, za katerega pravi, da je vsiljen iz Bruslja. Drugo uvrščena PS je po drugi strani naklonjena zelenim politikam, agendi LGBT in poglabljanju evropskih integraciji. Ficovo stališče glede ilegalnih migracij je jasno, in sicer jim ostro nasprotuje. Sprejemanje ilegalnih migrantov je doslej kritiziral, češ da ne gre za dobronamernost, ampak poskus aktualne vlade, da naredi “vse, da zagotovi, da čim več migrantov pride na ozemlje Slovaške,” je poročal The Guardian.

Foto: epa

Kljub vsemu pa je Ficova kampanja sprožila preplah po vsej celini zaradi bojazni, da bo Slovaško preusmeril v tabor proti Ukrajini. Bratislava je bila doslej zvesta in trdna zaveznica Kijeva, saj je Kijevu dobavljala rakete in helikopterje ter celo podarila svojo celotno floto upokojenih bojnih letal MiG-29. Fico je zavzel zelo promoskovsko držo in obljubil, da bo prenehal z dobavo orožja Kijevu in nasprotoval sankcijam kljub nadaljevanju vojne. Vodja stranke Hlas Peter Pellegrini je medtem za medije po zmagi izrazil veliko zadovoljstvo, saj se zaveda, da brez njihovega sodelovanja vlada ne bo mogla sestaviti po njegovih besedah “normalne in delujoče koalicijske vlade”. Med volilno kampanjo je bil nejasen glede svojega stališča do Ukrajine. Pred tem je namigoval, da Slovaška Kijevu “nima več kaj podariti“, vendar je tudi dejal, da bi morala država še naprej proizvajati strelivo, ki se pošilja v Ukrajino.

Zelenski po zmagi Fica ne bo mogel več računati na pomoč Slovaške. (Foto: epa)

Ficova stranka Smer je nastala kot frakcija nekdanjih komunistov. Na evropskem političnem parketu je del zavezništva evropskih socialistov kot tudi slovenski Social demokrati.

Ana Horvat