Slovaško sodišče prekinilo sojenje televizijskemu direktorju, soobtoženemu umora novinarja Kuciaka

Slovaški poslovnež in kriminalec Marian Kočner na sojenju. (Foto: epa)

Na Slovaškem se v zadnjem času dogaja pravi sodni čudež, o kakršnem lahko v Sloveniji zaenkrat le sanjamo. Pred roko pravice so bili namreč postavljeni številni koruptivni sodniki, tožilci, policijski uradniki in celo politiki, na zatožni klopi bi se utegnil znajti celo nekdanji premier Robert Fico. Danes pa bi moralo tamkajšnje vrhovno sodišče kot pritožbeni organ odločati v enem ključnih primerov. Javnost bi morala biti seznanjena z razsodbo v primeru bivšega ministra in televizijskega direktorja TV Markíz Pavola Ruska in Mariana Kočnerja, sicer tudi soobtoženega umora novinarja Jana Kuciaka. 

Danes bi moralo slovaško vrhovno sodišče odločati v enem ključnih primerov v tamkajšnji sodni sagi, v kateri so se pred roko pravice znašli policijski funkcionarji, tožilci, politiki in celo sodniki, ki jih bremenijo korupcijski škandali. Javnost bi morala biti seznanjena z razsodbo v primeru bivšega ministra in nekdanjega direktorja televizijske hiše TV Markíz Pavola Ruska ter v primeru Mariana Kočnerja, sicer obtoženega v primeru umora Jana Kuciaka. Rusku grozi 19 let zaporne kazni, za razliko od Kočnerja pa ima elektronsko zapestnico za nadzor in se lahko giba na prostosti, poroča noviny

Vendar pa je slovaško sodišče obravnavo prekinilo zaradi Ruskove odsotnosti in se bo ta nadaljevala 12. in 13. januarja 2021. V imenu odsotnega je spregovoril njegov odvetnik Marek Para, da ga je ponoči kontaktirala žena Ruska, saj naj bi ga nekdo fizično napadel. Verjetno je šlo za napad s kislino, zaradi česar naj bi imel težave z vidom in dihanjem. Tožilec Ján Šanta zaradi dogodka ni bi presenečen in ne verjame, da bi šlo za naključje. Kočner in Rusko naj bi skupaj sicer sodelovala pri ponarejanju dokumentov za krajo denarja iz že omenjene priznane televizijske hiše. Šlo naj bi za 69 milijonov evrov. Oba naj bi za svoje podlo dejanje prejela po 19 let zaporne kazni, Kočner pa naj bi prejel tudi globo v višini deset tisoč evrov. 

Protesti na Slovaškem proti korupciji. (Foto: epa)

Slovaški mediji so bili v zadnjem mesecu polni šokantnih poročil o odmevnih primerih korupcije med policisti, tožilci in sodniki, vključujoč izsiljevanje, grožnje in podkupnine. V zadnjem letu je bilo na ducate pomembnih uslužbencev organov pregona obtoženih korupcije. V zadnjih treh mesecih pa je policija aretirala vse višje policijske uradnike, ki so svoje položaje zapustili v obdobju po umoru preiskovalnega novinarja Kuciaka in njegove zaročenke leta 2018. Aretiran je bil tudi posebni tožilec Dušan Kovačik, ki naj bi vodil boj proti največjim kriminalcem na Slovaškem.

Domen Mezeg