fbpx

Slovenija na naslovnici britanskega BBC

Foto: Printscreen/BBC

Slovenija se je tokrat znašla na naslovnici BBC. Pišejo o ukrepih Slovenije na meji s Hrvaško, saj naj bi na ta način želeli ustaviti val migrantov na balkanski poti iz Grčije v zahodno Evropo. Poudarjajo tudi, da je prihodnost Schengna že sedaj pod vprašajem.

Slovenija na meji s Hrvaško namreč od danes ponovno v celoti izvaja schengenska pravila, kar pomeni, da od polnoči veljajo omejitve pri vstopu tujcev v državo. V našo državo bodo tako lahko vstopili le še tujci, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo.

Slovenska policija tako ne bo več izvajala določb skupne izjave s sestanka v Zagrebu, o čemer je slovenska policija že obvestila policije držav na zahodnobalkanski poti. Po tej poti sicer migracij na način, kot so potekale doslej, po zagotovilih ministrstva za notranje zadeve ne bo več, poroča STA.

Slovenija bo sprejela več kot 850 migrantov
Če bo sprejeti dogovor obveljal, bo na vrsti premeščanje beguncev znotraj EU, pri čemer naj bi jih Slovenija sprejela 863, v prvi fazi 572. Kot je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, to pomeni, da vsaka država na dva do tri mesece sporoči število ljudi, ki jih bo relocirala iz Grčije in Italije.

Vrh EU je namreč v ponedeljek s Turčijo dosegel dogovor, ki med drugim predvideva, da bo Turčija sprejemala vse nezakonite migrante iz Grčije, EU pa bo za vsakega vrnjenega Sirca iz Turčije neposredno preselila enega sirskega begunca. Obenem so države članice na vrhu jasno sporočile, da se balkanska pot za vse nezakonite migrante zdaj končuje, ter podprle načrt za obnovo schengenskega sistema.

BBC izpostavlja tudi, da je to največja migrantska kriza po drugi svetovni vojni. Samo lani je več kot milijon ljudi nezakonito prispelo s čolni v Evropo.

N. K.