Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v potresu v Turčiji in Siriji

Potres v Turčiji (Foto: STA)

Slovenska karitas je že začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu, ki je ponoči prizadel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. V ta namen bodo odprli poseben račun, na katerega je mogoče nakazati sredstva, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko denar nakažejo na poseben račun Slovenske karitas (Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: 00 626).

S sporočili sms pa je mogoče pomagati tako, da se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov, so sporočili iz Slovenske karitas.

Kot so sporočili, bodo vsa zbrana sredstva posredovana Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. “Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne,” so zapisali. Dodali so še, da bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in za psihosocialno pomoč, pozneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.

Del Turčije in sosednje Sirije je namreč ponoči ob 2.17 po srednjeevropskem času prizadel potres z magnitudo 7,8, dopoldne, ob 11.24, pa mu je v Turčiji sledil nov potres z magnitudo 7,5. Po poročanju britanskega BBC je bil to dejansko nov potres in ne eden od sicer številnih popotresnih sunkov.

Sara Kovač