Smo očividci “velike zamenjave” belega evropskega prebivalstva: Razlog so masovne migracije in visoka rodnost med migranti

Foto: epa

V televizijski razpravi med petimi francoskimi politiki, ki se potegujejo za status predsedniškega kandidata republikancev, je bil zgolj poslanec Éric Ciotti pripravljen uporabiti besedno zvezo “velika zamenjava”. Govora je o postopni zamenjavi avtohtonega belega evropskega prebivalstva prek nizke stopnje rodnosti in masovne migracije iz držav Tretjega sveta, kar opažamo v Zahodnem svetu. 

Besedna zveza “velika zamenjava” je sicer pogosto v rabi tako med Francozi kot tudi francoskimi republikanci. Uporabljalo naj bi jo 67 odstotkov Francozov in 84 odstotkov republikancev, je še prepričan francoski parlamentarec Éric Ciotti. Ob tem je imel v mislih anketo, izvedeno pretekli mesec, ki jasno kaže na to, kako močno so Francozi zaskrbljeni zaradi tega pojava, poroča Remix News.

Ob tem je še dejal, da se pojav lahko imenuje, kakorkoli že, si pa želi, da bi Francija ostala francoska, saj so ravno Francozi dediči svoje veličastne zgodovine. Tako “razsvetljenske” zgodovine kot tudi judovsko-krščanske civilizacije. Ob tem je še enkrat izpostavil, da se znotraj francoske družbe dogaja “velika zamenjava” ter se vprašal, zakaj bi zanikali nekaj, kar je očitno.

Kot je še poudaril, vidijo, se francoska družba spreminja. Vse več rojstev je v Franciji povezanih s starši tujega porekla, del politike pa to odkrito podpira. Ta zaskrbljujoč pojav pa se je v zadnjih desetih ali dvajsetih letih močno pospešil. Nekateri, kot je denimo Emmanuel Macron in levica, so zadovoljni zaradi takšnega zaskrbljujočega stanja, ker zagovarjajo multikulturno družbo, medtem ko Ciottija takšno stanje ne veseli.

Avtohtoni Francozi postajajo manjšina v urbanih središčih 
Ob tem je pozval k sprejetju ukrepov za zaustavitev množičnega priseljevanja zlasti iz arabsko-muslimanskega kulturnega okolja. Problema pa se je potrebno lotiti na izvoru. Francija ima sicer največjo muslimansko skupnost v Evropi. Nedavna študija pa je pokazala, da so avtohtoni Evropejci na dobri poti, da postanejo manjšina v francoskih mestih. 

Domen Mezeg