Smrtonosna tekma med Atalanto in Valencio v Milanu: Kako se je virus razširil med 40 tisoč glavo množico in naprej

Navijači Valencie so se 19.februarja udeležili v Milanu srečanje osmine finale Lige prvakov med Atalanto in Valencio. Žal so nehote v Španijo pripeljali tudi virus covid-19. (Foto: epa)

Vedno bolj se razjasnjuje slika, kako so se množične okužbe s koronavirusom širile po Evropi. Po mondenih smučiščih v severni Italiji in na avstrijskem Tirolskem se v javnosti izpostavlja še tretje žarišče. To je bilo nogometno srečanje osmine finala med Iličićevo Atalanto in špansko Valencio, ki se je odvijala v Milanu. V žarišču epidemije v prestolnici Lombardije se je na stadionu takrat nahajalo 40 tisoč navijačev. Tekma, ki bi v tem trenutku kazala na povsem drugačno zdravstveno situacijo v Evropi, če je ne bi bilo.

Španija je postala novo žarišče epidemije koronavirusa v Evropi. Veliko španskih strokovnjakov za izbruh koronavirusa v Španiji zatrjuje, da so jo množično prinesli navijači Valencie, ki so se 19. februarja 2020 udeležili tekme svojega kluba v Milanu. V Španiji imajo ta trenutek 49.515 okuženih, 3.647 mrtvih in 5.367 ozdravelih.

Virusna bomba se je počasi širila med ljudmi v Italiji in Španiji ter drugod po Evropi, poroča hrvaški Večernji list. Župan Bergama Giorgio Gori bi lahko preprečil tempirano bombo, vendar je žal ni, poroča hrvaški medij. Med drugim pa se je tudi sam župan prav na tem srečanju okužil z virusom covid-19.

Veselje navijačev Atalante ob zmagi nad Valencio na milanskem stadionu. Trenutek, ko se je virus covid-19 množično razširil. (Foto: epa)

Virus se je razširil celo med nogometaši Valencie in njenim osebjem. Atalanta je do sedaj potrdila en primer pozitivne okužbe. Žal UEFA pod vodstvom Aleksandra Čeferina ni zaznala prihajajoče zdravstvene krize in nevarnosti množičnih okužb. Virus covid-19 pa je že takrat kazal svojo pravo sliko smrtnosti med severnimi italijanskimi pokrajinami.

Zdravstveni delavci v Bergamu se trudijo preprečiti še večjo katastrofo v svojem mestu. (Foto: Twitter)

Hrvaška dobila prvega pacienta, ki si je ogledal nogometno srečanje v Milanu
Žrtev tega srečanja je postala tudi Hrvaška. Prvi uradni primer tega kužnega virusa je postal hrvaški gledalec, ki je užival na srečanju v Milanu. Hrvaška ima po zadnjih podatkih 442 okuženih, eno smrtno žrtev in 22 ozdravelih. Vendar preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo prihodnost, zato se je potrebno držati strogih ukrepov, ki so jih sprejele skoraj vse evropske vlade.

Luka Perš