So beloruske oblasti umorile opozicijskega aktivista?

Vitold Ašurak (Foto: FB)

Beloruski politični aktivist Vitold Ašurak je v soboto umrl v zaporu, kjer je služil kazen za sodelovanje v protestih zoper Aleksandra Lukašenka, ki so lani pretresle nekdanjo sovjetsko državo po spornih predsedniških volitvah, poroča The News. Poleg omenjenega pa si je beloruski “diktator” Lukašenko celo dovolil prestreči let namenjen v Litvo. Po pristanku letala v Minsku, so tamkaj aretirali še drugega podpornika in blogerja opozicije Romana Protaseviča.

Ašurak je po podatkih oblasti med prestajanjem zaporne kazni doživel srčni zastoj, medtem ko pred tem ni imel nobenih težav s srcem. Njegovo smrt je potrdil eden izmed njegovih prijateljev za enega od beloruskih medijev. Ašurak je bil član beloruske opozicijske stranke Narodna fronta in koordinator gibanja “Za svobodo”.

Beloruske oblasti niso popustljive do protestnikov, ki so še vedno prepričani, da Aleksander Lukašenko svojih volitev ni dobil na demokratičen način. Ašurak je bil januarja je zaradi “grobega” kršenja javnega reda in miru, zaradi pripadnika policije obsojen na pet let zapora. Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Lukašenkova predrzna aretacija letala
Nedavni dogodki pričajo, da se povečujejo napetosti v Belorusiji. V nedeljo so po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Na dogodek so se že odzvali po številnih državah Evrope. Dejanje je obsodilo veliko število evropskih funkcionarjev, medtem pa je poljski premier Mateusz Morawiecki prepričan, da gre za državni terorizem in pozvali, da potnikom nemudoma omogočijo pot, kamor so bili namenjeni.

Sara Rančigaj