Socialist Sassoli bi spet odločal o migrantih namesto držav članic! Premier Janša mu je odgovoril, da za to nima nobenih možnosti!

Umrl je predsednik evropskega parlamenta David Sassoli. (Foto: epa)

Slovenski premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter opozoril, da Evropska unija ne bo odpirala nobenih evropskih “humanitarnih” oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. Izjava pa je razjezila socialiste po državah članicah EU. Ko jih je Janša prosil za seznam držav članic, ki so naklonjene sprejemu novega migrantskega cunamija, pa je sledil molk.

“EU ne bo odpirala nobenih evropskih ‘humanitarnih’ oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan,” je v nedeljo, 22. avgusta 2021, na Twitterju objavil slovenski premier Janez Janša. “Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz l. 2015. Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo NATO. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo.”

Janševa izjava je izzvala srd evropskih socialistov. Najglasnejši je bil predsednik Evropskega parlamenta, sicer član italijanske socialistične PD, David Sassoli. “Ne more trenutno predsedujoči Svetu reči, kaj bo storila Evropska unija. Vse naše institucije si prizadevajo ugotoviti, kakšna solidarnost bi bila potrebna za vse, ki jih ogroža novi afganistanski režim, in ne le za Afganistance, ki so sodelovali z nami,” je v izjavi povedal Sassoli.

Sassoli je premierja Janšo povabil k razpravi z evropskimi institucijami, da bi se lahko odločili, kaj bodo prihodnji koraki glede prihajajočega afganistanskega migrantskega cunamija. “Vse naše države se čutijo vpletene v stanje, ki se trenutno odvija v Afganistanu in jasno je, da moramo pokazati solidarnost,” je bil odločen predsednik Evropskega parlamenta.

“V bistvu je na državah članicah EU, da se odločijo, ali želijo sprejeti še en val migracij ali ne,” se je na Sassolijevo izjavo odzval Janša. “Trenutno ni niti konsenza, niti kvalificirane večine, niti kakršnekoli večine, ki bi lahko to storila. In mi izkazujemo solidarnost do tistih, ki so delali z nami.”

Premier Janša je v ponedeljek, 23. avgusta 2021, nadaljeval s polemizacijo okoli prihajajočega afganistanskega migrantskega cunamija. “Niste resni,” je zapisal Janša v odziv na trditve italijanskega evropskega poslanca Branda Benifeija, sicer člana socialistične PD. Janša je prosil Benifeija, naj našteje države članice EU, ki bi danes glasovale, da se odpre nov migrantski koridor za Afganistan in potem v državo sprejele svoj proporcialen delež migrantov. Benifei v času pisanja tega članka seznama takšnih držav odziva Janši še ni objavil.

Premier Janša pa se je odzval tudi na pisanje novinarja Dela Petra Žerjaviča, ki je trdil, da je predsednik evropskega parlamenta Sassoli slovenskemu premierju jasno razložil, “da ni predsedstvo sveta EU tisto, ki bo govorilo, kaj bo naredila EU glede humanitarnih koridorjev iz Afganistana …”

“V resnici je ravno obratno,” je opozoril Janša. “Države članice odločamo o tem in ne EU parlament. Za sprejem novega migrantskega vala ni nobene možnosti, proti je velika večina članic EU. Tudi tiste z levimi vladami.” Pri tem je slovenski premier tudi Žerjaviča povabil, da našteje večino držav, ki bi pristala na nov migrantski cunami. “Čakamo na ta seznam,” je dodal Janša.

Sprejemanju novega navala migrantov niso naklonjeni voditelji Avstrije, Češke, Madžarske, Francije, Nemčije, Grčije ter Slovenije.

Ivan Šokić