Sodnik ustavil Bidnov načrt odpisa dolgov kmetom na podlagi rase

Slika je simbolična (foto: EPA)

Zvezni sodnik je izdal začasni odlok o zaustavitvi izvajanja štiri milijarde dolarjev težkega odpisa posojil, namenjenega kmetom, ki so del manjšin. Omenjeni program ameriškega predsednika Joeja Bidna je po mnenju sodnika Williama Griesbacha diskriminatoren proti belcem.

“Očitna odzivna trditev vladne agencije, da še naprej diskriminira proti kmetovalcem na podlagi rase ali nacionalnosti, je ukaz, da preneha: ne pa da ji naročijo, naj namerno diskriminira proti drugim na osnovi njihove rase ali nacionalnosti,” je svojo odločitev utemeljil zvezni sodnik iz Wisconsina William Griesbach.

Griesbach je izpostavil, da ima kongres moč implementirati glede rase nevtralne programe za pomoč kmetom in rančerjem v finančni stiski, a ne sme diskriminirati na podlagi rase. Pred zakonom so namreč vsi enaki.

Diskriminacija proti belcem

Denar za kmete je del 1,9 bilijona težkega Ameriškega reševalnega načrta ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je za črnske, indijanske, azijske, hispanske ter pacifiške kmete v ZDA previdel odpis dolgov, ki bi se financiral prek ministrstva za kmetijstvo (USDA).

Kakor poroča Breitbart se ameriške oblasti požvižgajo na sodniško odločitev in se diskriminatorni program še naprej izvaja. “Z vsem dolžnim spoštovanjem, ne strinjamo se z začasno odredbo, in USDA bo nadaljevala silovito obrambo naše zmožnosti, izvrševanja te naloge kongresa ter priskrbela odpis dolgov družbeno zapostavljenim posojilojemalcem,” so sporočili iz USDA. Po zadnjih podatkih naj bi se za finančno pomoč kvalificiralo okoli 17 tisoč kmetovalcev in rančerjev iz 50 zveznih držav.

Ivan Šokić