fbpx

Šofer nekdanje argentinske predsednice beležil dostave vreč denarja na njen dom

Nekdanja argentinska predsednica iz vrst socialistov Cristina Kirchner obtožena korupcije (vir: twitter)

Argentinsko tožilstvo je nekdanjo predsednico Cristino Kirchner obtožilo vodenja “nezakonite organizacije”, ki je bila vpletena v podkupovanje in pranje denarja.

Odločitev o sodnem pregonu nekdanje argentinske predsednice iz vrst socialistov Cristine Kirchner je po poročanju RT sprejel sodnik Claudio Bonadio. Nove obtožbe so posledica preiskave na podlagi tako imenovanih “podkupljenih zvezkov”, v katerih naj bi bila zabeležena korupcija številnih vodilnih argentinskih politikov in podjetnikov. Podkupnine naj bi znašale 160 milijonov dolarjev.

Nekdanji vladni šofer je več kot desetletje zapisoval podrobnosti o vseh dostavah vreč z denarjem na dom Kirchnerjeve, vključno z datumi, s podatki o ljudeh in višinah podkupnin, trdi tožilstvo. Dnevnike je sprva dobil v roke časopis La Nacion, ki jih je predal naprej tožilstvu.

Obtoženi privolili v sodelovanje s preiskovalci
Kirchnerjeva je trenutno na položaju senatorke, zaradi česar ima imuniteto pred sodnim pregonom. Sodnik Bonadio je zato zahteval odvzem parlamentarne imunitete, da bi lahko policija aretirala nekdanjo predsednico, obtoženo korupcije. Argentinska policija je ravno tako po poročanju Wall Street Journala preiskala dva domova nekdanje predsednice.

Argentinska policija preiskuje domovanje nekdanje predsednice Kirchnerjeve zaradi korupcije. (Vir: Twitter)

“Nezakonita organizacija” naj bi prejemala podkupnine v zameno za državne pogodbe. Do zdaj je bilo zaradi domnevnega sodelovanja v korupciji aretiranih več kot ducat ljudi. Med aretiranimi so tudi nekdanji vladni uradniki in poslovneži, ki so delali za administracijo predsednice Kirchnerjeve. Številni od njih so privolili v sodelovanje s preiskovalci.

Ivan Šokić