fbpx

Šokanten pokol v Etiopiji: Po masakru so trupla gnila na ulici, trgale so jih hijene, vojaki pa preprečevali njihov pokop!

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Iz severa Etiopije, iz mesta Aksum, prihajajo šokantne vesti. Tamkajšnji prebivalci namreč poročajo o tragičnem pokolu prebivalcev. Govora je o nekaj sto ljudeh. Kot navajajo domačini, naj bi številna trupla gnila na ulicah in predstavljala vir hrane za mrhovinarje. 

Aksum je sveto mesto v Etiopiji, ki ga lokalna Etiopska pravoslavna cerkev priznava za svoje središče. V skladu z legendo naj bi se prav tam nahajala biblična Skrinja zaveze. Konec novembra je v cerkvi naše Gospe Marije sionske prišlo do pokola več sto Kristusovih privržencev. Lokalni diakon je pomagal pri štetju trupel umorjenih, ki so v številnih primerih postala vir hrane za tamkajšnje hijene. Bil je prisoten tudi na pogrebih v množičnih grobiščih, poroča Polonia Christiana

Po njegovih besedah je bilo v cerkvi in mestu konec novembra umorjenih okoli 800 oseb. Še mnogo huje pa naj bi bilo na podeželju, kjer naj bi bilo umorjenih na tisoče ljudi. Napad na Aksum ni zgolj napad na versko identiteto ljudstva pokrajine Tigraj, marveč tudi vseh etiopskih Koptov. V skladu z običajem, se konec novembra, na tisoče ljudi zbere ob svetišču, da bi proslavili dan, ko naj bi Skrinja zaveze prispela v Aksum, in sicer stoletja zatem, ko je bila odpeljana iz Jeruzalema.

Cerkev naše gospe Marije Sionske v Aksumu v Etiopiji. (Foto: družbena omrežja)

V času napada je že omenjena cerkev nudila zavetišče za napadene ljudi, ki so tja pribežali z drugih območij pokrajine Tigraj. Vojaki iz Eritreje in Etiopije naj bi teden dni pred praznovanjem bombardirali Aksum. 28. novembra naj bi eritrejski vojaki na tistem območju zasledovali pripadnike lokalne milice. Ob tem so vdrli v cerkev, vlekli vernike iz svetišča in streljali na tiste, ki so bežali. Večina trupel je tam ležala več dni, zato se so se začela razkrajati. Pokop naj bi načrtno preprečevali eritrejski vojaki. Lokalni prebivalci so trupla utegnili pokopati šele tedaj, ko so vojaki zapustili mesto in odšli iskat borce drugam. 

Pokol na severu Etiopije ima politično ozadje
Nedavno smo že poročali, da so bili razlogi za izbruh vojne v Etiopiji novembra lani, napetosti med lokalnimi oblastmi v Tigraju, ki si prizadevajo za neodvisnost območja ter vlado predsednika vlade Abiyja Ahmeda, ki si prizadeva ohraniti enovitost državnega teritorija. Drugi razlog za spopade pa je zamera zaradi marginalizacije prebivalcev Tigraja, ki so nekoč prevladovali v vladajoči koaliciji Etiopije in jih je sedanji premier odstranil z oblasti. Takoj po prevzemu oblasti leta 2018 je razpustil vladajočo koalicijo in združil politične skupine, ki temeljijo na etničnih delitvah, v eno samo stranko, vendar pa se predstavniki ljudstva Tigraj niso želeli pridružiti. Premierju so ob tem očitali, da vlada s pomočjo političnih čistk. Kot odgovor na očitke pa je Ahmed predstavnike prejšnjih oblasti obtožil korupcije. Vojaška ofenziva se je začela po napadu sil Tigraja na eno od vladnih vojaških oporišč na svojem ozemlju.

Domen Mezeg