Šokantno poročilo razkrilo: 10 tisoč britanskih otrok sodeluje pri prometu z drogami!

Foto: iStock

Policijsko poročilo je šokiralo Veliko Britanijo – razkrilo je namreč, da kar do 10 tisoč otrok v Veliki Britaniji sodeluje pri prometu z drogami med okrožji znotraj države, posamezna pošiljka pa je lahko vredna vse do milijona funtov. Sodelovanje otrok in nekaterih ranljivih odraslih naj bi kriminalne združbe izsilile, nato pa te ljudi zasužnjile.

Nacionalna agencija za kriminal (NCA) v Veliki Britaniji je ugotovila, da do 10 tisoč otrok v Veliki Britaniji sodeluje pri prometu z drogami, kakršni sta heroin in krek, sodelovali pa naj bi zlasti pri njihovem prenosu iz velikih mest v manjše kraje in iz slednjih na podeželje. Najmlajši otroci naj bi imeli le 11 let, vrednost posamezne pošiljke pa lahko dosega milijon funtov, za posameznega organizatorja pa dobiček lahko doseže vrednost 800 tisoč funtov. Vsak posamezen prenos droge naj bi bil vreden več tisoč funtov, še poroča Daily Mail.

Gre za ustaljen “poslovni model”
Gre za specifičen model trgovanja z drogami, ki se imenuje območna linija (county line). Takih območnih linij naj bi bilo v Veliki Britaniji 2 tisoč, imenujejo pa se po vzoru telefonskih linij dilerjev. V primerjavi s prejšnjim obdobjem se je njihovo število povečalo za kar 720, Nikki Holland iz NCA pa je povedala: “To ne pomeni nujno poslabšanja problema. Kar to nakazuje, je povečana ozaveščenost organov pregona in naših partnerjev o obsegu problema.”

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Razmere zasužnjenih so naravnost grozljive
Številne izkoriščane osebe so prisiljene bivati v domovih preprodajalcev, pri čemer ne prejemajo plačila, včasih pa niti hrane ne, še razkriva omenjeno poročilo. Tolpe se najbolj osredotočajo na mlade, ki prihajajo iz revnih okolij, ki so bili izključeni iz šole ali pa so bili že v preteklosti vpleteni v zločin. A tudi otroci iz stabilnih okolij postajajo tarče kriminalcev. Na žrtve kriminalci prežijo prek družbenih omrežij ali pa do njih pristopijo osebno, ponudijo jim plačilo ali pa materialne dobrine, nekateri bolj napredni pa kot taktiko uporabljajo videoposnetke denarja, dizajnerskih oblačil in drugih dobrin visoke vrednosti. Najmlajši in prvi mladoletni, ki je bil obtožen zasužnjevanja, je star le 16 let. Odain Miller je zasužnjil dve šestnajstletnici in ju prisilil k prodaji droge.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.