Sophie in’ t Veld: Poročilo o vladavini prava ni delo neodvisnih strokovnjakov

Nizozemska evroposlanka Sophie in' t Veld. (Foto: AFP)

Četrto poročilo o vladavini prava v državah članicah EU, ki ga je predstavila Evropska komisija, ni presenetilo nikogar. Jasno je bilo, da bo poročilo, ki citira skrajno levo nevladno krilo trenutne vlade, Mirovni inštitut, jasno govorilo o “napredku” na področju vladavine prava v Sloveniji v primerjavi z “mračnimi” leti prejšnje vlade. Je pa evropska poslanka Sophie in ‘t Veld vendarle med vrsticami priznala, da gre za politični pamflet evropske leve politične opcije. 

Poročilo je sledilo znanim smernicam, ki so nekakšno ogledalo tega, kar Evropski komisiji šepetajo slovenski poklicni levi aktivisti. Kdor je sledil izjavam evropske komisarke Věre Jourove v javnosti, je že vnaprej vedel, da bodo evropski politiki zopet omenili, kako je dobro poskrbljeno za financiranje STA, saj so jih slovenski levičarski novinarji zasuli z lažmi in polresnicami o sporu med Ukomom v prejšnji vladi in STA, zato so tam nekje od 2021 povsem obsedeni s to tiskovno agencijo, kot da predstavlja edini nepristranski dostop državljanov do informacij.

Jasno je bilo tudi, da bodo zakon o RTV, s katerim je vlada najprej podjarmila ustavno sodišče, nato pa še RTV Slovenija, razumeli kot “krepila neodvisnega upravljanja in uredniške neodvisnosti zavoda”, saj je sama Jourova v preteklosti že dajala takšne izjave, pa še sodelovala je pri “lomljenju rok” ustavnim sodnikom.

Priznanje evropske poslanke
Čeprav Slovenci že preveč dobro vemo, kam pes taco moli, kar se tiče poročil Evropske komisije, pa je vendarle dobro, da včasih iz hodnikov Evropskega parlamenta po pomoti dobimo dokaz, da gre za politični pamflet, ne pa delo strokovnjakov. To je priznala sama Sloveniji znana nizozemska evroposlanka Sophie in’t Veld, nekoč ena glavnih protagonistov evropske levičarske vojne proti vladi Janeza Janše (vodila je odbor evropskega parlamenta, ki je na izredni misiji preiskoval stanje vladavine v državi).

V odzivu na tokratno poročilo je zapisala, da to “ni poročilo neodvisnih strokovnjakov” in pripisala, da gre za tipičen “uravnotežen” jezik Komisije, češ, da je besedilo preveč diplomatsko, pri tem pa je pozvala k ostrejšemu jeziku proti specifičnim državam z desnimi vladami (Grčija, Bolgarija). Madžarske in Poljske ni omenila, saj sta ti v vsakem poročilu o vladavini prava dovolj demonizirani, prav tako ne Slovenije, saj jo zdaj vodi vlada, ki je skladna z njenim političnim prepričanjem.

Politična farsa
Težko je imeti vero v Evropsko unijo, kjer se Evropska komisija obnaša kot podaljšek slovenskega levičarskega aktivizma. Da evropski komisarji o zakonu, ki ga ne poznajo, govorijo, da bo okrepil neodvisnost javnega zavoda, ko pa jim strokovnjaki iz obeh straneh političnega pola razlagajo, da najbrž ni ustaven, je škandalozno. Da se iste besede zapiše v uradno poročilo, pod katerega je podpisana Evropska komisija, je prav tako škandalozno. Postavlja se vprašanje, ali je Evropska unija tako naivna ali tako pokvarjena, da v svoje ugotovitve implementira nedokazane navedbe Mirovnega inštituta. Je to res unija vseh državljanov, v kateri bi si želeli živeti? V uteho nam je vsaj to, da je zdaj evropska funkcionarka vsaj po pomoti priznala, da gre za politični pamflet.

Andrej Žitnik