Sorosov orkester izkoristi vsako priložnost za vmešavanje v prihajajoče volitve na Madžarskem

George Soros (Foto: epa)

Poročila, ki jih financira milijarder George Soros, so namenjena ponovnemu segrevanju razprave o zgodbicah brez osnove, kot so denimo zakon o zaščiti pred koronavirusom, položaj madžarske “pravne države” in referendum o zaščiti otrok.

Bolj ko se bliža 3. april, datum, ko bodo prihajajoče parlamentarne volitve na Madžarskem (in referendum o zaščiti otrok), lahko vidimo, da so nekateri madžarski kritiki, zlasti tisti, ki jih financira milijarder George Soros, vse bolj zaposleni z navajanjem svojih najljubših, neutemeljenih obtožb o Madžarski, premierju Viktorju Orbanu in njegovi vladi.

V poročilu z naslovom “Fasada zakonitosti: COVID-19 in izkoriščanje nujnih pooblastil na Madžarskem” se je Mednarodna komisija pravnikov, organizacija “eminentnih sodnikov in odvetnikov iz vseh regij sveta” – financirana s strani Open Society – ukvarjala z odzivom Madžarske na pandemijo koronavirusa, in sicer z zakonom o varstvu pred koronavirusom. Poročilo na 30 straneh razpravlja o tem, kako naj bi se na Madžarskem še naprej zlorabljala nujna pooblastila za izpolnjevanje političnih ciljev vlade in spodkopavanje pravne države.

Dejstvo pa je, da ti kritiki ne zamujajo eno leto, ampak kar dve leti. Je namreč leto 2022, zakon pa je bil sprejet leta 2020 in levo-liberalna histerija okoli njega – ki je bila razkrita kot neutemeljena – je pred mnogimi meseci utihnila. Zakaj so potrebovali toliko časa? Če so ves ta čas iskali nekakšno strelivo, potem očitno niso opravili prav dobro svojega dela, ker je bila večina njihovih trditev že večkrat ovržena marsikje.

Zakon državi omogočil hitro ukrepanje pri upočasnitvi širjenja bolezni
Zakon o zaščiti pred koronavirusom Madžarske vsekakor ni potisnil v “avtoritarni razdor”. Nasprotno, dobro je služil državi. Vladi je omogočila hitro ukrepanje, zapiranje meja, uvedbo omejitev gibanja, upočasnitev širjenja bolezni ter zagotavljanje madžarskemu nacionalnemu zdravstvenemu sistemu in zdravstvenim delavcem opremo, potrebno za zdravljenje vseh, ki potrebujejo oskrbo. Brez tega bi bila Madžarska verjetno v veliko slabšem stanju, kot je danes. Madžarska vlada je bila med prvimi v Evropi, ki je začela opuščati omejitve.

Foto: epa

V drugem poročilu, tokrat s strani liberalnega možganskega trusta Fundacije za evropske progresivne študije (FEPS), avtor R. Daniel Kelemen navaja, da naj bi se  “evropski avtoritarni rak” rodil v Budimpešti v “zgodnjih 2010-ih”. Ob večkratnem sklicevanju na “madžarske strokovnjake” svetovnega kova, kot sta Kim Lane Scheppele in inštitut V-Dem, Kelemen predlaga, da bi morala EU izsiljevati “odpadne” države članice EU, kot sta seveda Madžarska in Poljska, da se uskladijo z načeli vladavine prava. Hkrati priporoča, naj se Evropska komisija vrne k “tradicionalni vlogi varuha pogodb”. Kar pa po eni strani ne bi bilo slabo, saj se marsikomu zdi, da vse bolj deluje kot politično telo, ki pozablja na vse dosežke in se osredotoča samo na področja, kjer ni strinjanja (področje migracij, družinska politika, zaščita otrok).

Glede zaščite otrok je potrebno omeniti, da bo Fundacija za evropske progresivne študije (FEPS) v petek, seveda povsem “naključno” en dan pred začetkom uradne kampanje na Madžarskem, organizirala hibridno konferenco z naslovom “Jamstvo za otroke na Madžarskem – Progresivci skupaj za Evropsko otroško unijo”. Konferenca bo postregla z govorci madžarske opozicije, vključno s Péterjem Márki-Zayem, Kláro Dobrev in Gergelyjem Karácsonyjem. Iz vladne strani pa seveda ne bo nikogar.

Nina Žoher