Sorosova naveza deluje naprej: Združeni narodi znova pozivajo Evropsko unijo k obnovitvi reševalnih misij v Sredozemskem morju, s tem pa k povečanju uvoza muslimanskih migrantov v Evropo

George Soros (Foto: Twitter)

Združeni narodi so pozvali evropske vlade, naj se zavedajo odgovornosti in obnovijo reševalne operacije migrantov v Sredozemskem morju ter prenehajo z njihovim vračanjem v Libijo. Opozorili so tudi na pomembno vlogo reševalnih ladij nevladnih organizacij in da jih ne bi smeli kaznovati, ker na morju rešujejo življenja, poroča STA.

“V preteklosti so ladje evropskih držav v iskalnih in reševalnih akcijah rešile na tisoče življenj,” sta v skupni izjavi sporočila vodji Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Filippo Grandi in Antonio Vitorino. “Morali bi obnoviti to pomembno delo,” sta pozvala. Opozorila sta, da reševalne ladje nevladnih humanitarnih organizacij “igrajo pomembno vlogo v Sredozemskem morju in se jih ne sme kaznovati, ker na morju rešujejo življenja”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EU je spomladi sicer podaljšala operacijo za boj proti tihotapcem z migranti v Sredozemskem morju, imenovano Sophia, vendar pa območja ne nadzira več z ladjami, temveč z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo. To je storila po prepirih članic unije o načinu porazdelitve rešenih migrantov med državami.

Po podatkih IOM je v Sredozemskem morju od januarja do 12. julija letos življenje izgubilo 682 migrantov, od tega 426 na poti iz Libije proti Evropi. To je sicer manj kot v enakem obdobju lani, ko je življenje na poti čez morje izgubilo 1.425 migrantov.

Grandi in Vitorino sta izpostavila tudi, da se rešenih migrantov v Sredozemskem morju ne bi smelo vračati v Libijo, saj to ni varna država. V Libiji, kjer humanitarne organizacije opozarjajo na porazne razmere v sprejemnih centrih, se nadaljujejo spopadi med mednarodno priznano vlado in uporniškimi silami generala Halife Haftarja. Prejšnji teden je bilo je v letalskem napadu na migrantski center v predmestju libijske prestolnice Tripoli ubitih več kot 50 migrantov.

Foto: epa

Evropska komisija je bila v prvem odzivu danes zadržana. Tiskovna predstavnica je spomnila, da so morali zaradi spora okoli porazdelitve migrantov okrniti operacijo Sophia. Nemški notranji minister Horst Seehofer pa namerava po pisanju agencije dpa o porazdelitvi rešenih migrantov govoriti na neformalnem ministrskem zasedanju EU v torek v Helsinkih, to pa bo predvidoma tudi ena od tem srečanja zunanjih ministrov EU v Bruslju v ponedeljek.

Vrnitev rešenih migrantov v Libijo pa je zagovarjal podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio. Za časnik Il Fatto Quotidiano je ocenil, da ne morejo prevzeti vseh težav Libije. “Da smo jasni, mi sami ne moremo rešiti migrantov iz Libije. Da bi to storili, potrebujemo dogovore na evropski ravni,” je dodal.

Kakorkoli že, očitno je, da razvpiti George Soros znova preko svojih prijateljev v OZN skuša doseči, da bi šlo v Sredozemskem morju vse po starem: tihotapci bi organizirali brodolome, nevladne organizacije pa bi potem rešene migrante odpeljale v Evropo, kjer bi se naselili za stalno.

Demokracija.si