fbpx

Spletkarskega Sorosa spregledal tudi premier Izraela: Netanyahu obtožil milijarderja, da je poskušal preprečiti migrantske načrte Izraela

Orban je znova premagal milijarderja Sorosa (Foto: epa)

Izraelski premier Benjamin Netanyahu trdi, da milijarder George Soros financira prizadevanja, s katerimi nasprotuje načrtu države, da deportira na tisoče migrantov iz Afrike. Soros, pričakovano, to zanika.

Netanyahu je v nedeljo povedal ministrom iz stranke Likud, katere predsednik je prav on, da je zloglasni milijarder financiral kampanjo, s katero je spodkopaval izraelski načrt za deportacijo na tisoče migrantov iz Afrike. George Soros financira tudi proteste,” je bil Netanyahu oster. Njegove besede sicer niso “šle mimo”, oglasil se je namreč tiskovni predstavnik Sorosa, ki trdi, da slednji ne financira protestov v državi in da “trdno verjame, da ni v skladu s Konvencijo o statusu beguncev iz leta 1951 in v skladu z mednarodnim pravom pošiljati prosilce za azil nazaj v države, kjer bi jih lahko preganjali ali ubili.”

Izraelski premier Benjamin Netanjahu (Foto: STA)

Soros izkoristi vse, kar je možno
Lani je madžarski premier Viktor Orban vodil kampanjo proti Sorosu. Med drugim mu je očital, da je “izkoristil svoje bogastvo, moč, vpliv in mrežo nevladnih organizacij”, da je Evropska unija doživela poplavo migrantov, poroča Russia Today. Takrat je izraelsko zunanje ministrstvo pozvalo h koncu kampanje, sklicujoč se na “zaznan antisemitizem”.

Izrael je začel izdajati odredbe o izgonu afriških migrantov. Na voljo jim dajo 60 dni, da zapustijo državo, v nasprotnem primeru se soočijo z zaporno kaznijo. V Izraelu trenutno živi okoli 38 tisoč afriških migrantov in prosilcev za azil, večina jih je Eritrejcev in Sudancev. Od leta 2007 je v Izrael vstopilo okoli 60 tisoč migrantov, večina preko meje z Egiptom. Izrael je leta 2013 zgradil 245-kilometrsko ograjo na meji, da bi omejil migracije. 

Sorosu, Židu, ki se je rodil na Madžarskem, pa se je konec januarja pridružilo več kot 800 rabinov in drugih židovskih duhovnikov v ZDA, ki so podpisali pismo, v katerem so pozvali Izrael, naj prekliče svoj načrt za deportacijo afriških migrantov in tako poskrbi, da se prosilci za azil “izognejo mučenju, suženjstvu in vojni”.

M. S.