fbpx

Spletna stran 24ur.com spet prodaja “socialistične sanje”

Dunaj (Foto: Twitter)

Spletna stran 24ur.com je objavila članek z naslovom: Zakaj je na Dunaju neprofitno stanovanje v soseskah s šolami, jezeri, bazeni dostopno večini? Avtor članka Inšpektor trdi, da je povprečna najemnina stanovanja od 8 do 9 evrov na kvadratni meter na mesec. Za petdeset kvadratnih metrov veliko stanovanje torej manj kot 500 evrov na mesec. A to ne drži.

Slika glede stanovanj na Dunaju ni tako pravljična, kot bi radi prikazali na spletni strani 24ur.com. Do stanovanja, če govorimo o najemu, je zelo težko priti. Glavnina stanovanj je neopremljenih, večinoma najemodajalci zahtevajo 3-mesečno varščino. Stroški so dražji kot v Sloveniji.

Na članek se je na tviterju med drugimi odzval tudi Libertalec. Ta je zapisal, da spletna stran 24ur prodaja socialistične sanje: “24ur prodaja socialistične sanje, za katerimi so želje od javne porabe odvisnega kapitala po državnih gradbenih projektih. Najmanj polovico državnih stanovanj 24ur so v resnici zasebna neprofitna stanovanja, pri čemer jih resnične cene sploh ne zanimajo, le nalepka “neprofitno“.

Povprečna cena novega stanovanja se je na Dunaju lani gibala med 4648 evrov v okrožju Liesing in 7120 evrov na kvadratni meter v okrožju Wien-Wieden. Pri rabljenih stanovanjih se je v okrožju Donaustadt cena na kvadratni meter povzpela nad 5000 evrov, v okrožju Rudolfsheim-Fünfhaus pa s povprečjem 4296 evrov ostala še pod to mejo.

Sicer pa je Dunaj mesto priseljencev. Tisti, ki tam živijo, znajo povedati, da so tujci zavzeli določene okraje in v te Avstrijec ne bo stopil. Tujci se družijo samo med seboj in obratno – Avstrijec se ne bo mešal v njihove kroge. Mešanja med narodi ni.

SJ