fbpx

Sporočilo Avstrije: Uvedli bomo kvote, ko bodo izpolnjene, bomo dotok migrantov ustavili

Vir: STA

Avstrija na mejnem prehodu Šentilj uvaja dnevne in urne kvote. Uvedbo ukrepov je potrdila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. “Ko bodo te izčrpane, bomo ustavili dotok migrantov,” je napovedala v Špilju in dodala, da bo prišlo tudi do krepitve nadzora na dvanajstih drugih mejnih prehodih na jugu in vzhodu države.

O količini migrantov, ki jih bodo na urnih in dnevnih postavkah spustili v državo, ni hotela natančneje govoriti, saj naj bi se o tem s slovensko stranjo še pogovarjali. Odvisna naj bi bila od števila prosilcev za azil, ki so jih v Avstriji odločeni sprejeti, in od števila migrantov, ki jih bo sprejela Nemčija. O kvotah naj bi bilo več znanega v sredo, poroča STA.

Na napoved Avstrijcev se je že odzvala vlada RS, ki trdi, da je uvedba kvot ni presenetila, saj je ta rezultat dnevnih pogovorov in usklajevanj na politični in operativni ravni. O nadaljnjem ukrepanju Slovenije bo vlada razpravljala na jutrišnji seji, na kateri naj bi ministri obravnavali “določene dodatno predlagane ukrepe, ki dopolnjujejo že sprejete.

Na meji med Avstrijo in Slovenijo naj bi obveljal enak sistem kot velja na meji med Avstrijo in Nemčijo. S tem namenom so že v začetku leta začeli postavljati ograjo in zaostrovati nadzor nad migranti, vzpostavili pa so tudi strožje pogoje za vstop v državo.

Glavna vstopna točka še vedno Šentilj
Migranti naj bi po napovedih avstrijskih oblasti v Avstrijo vstopali še vedno v Šentilju, a bodo kljub temu aktivirali še dvanajst drugih mejnih prehodov na jugu in vzhodu države. “Moramo biti pripravljeni, če pride do spremembe begunske poti,” je povedala ministrica Mikl-Leitnerjeva, ki ne izključuje, da se isti sistem uvede tudi na drugih mejnih prehodih, če se za to pojavi potreba oz. če se spremeni pot migrantskega toka.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da naj bi med temi prehodi bili Gornja Radgona, predor Karavanke, Labot in Pliberk.

Ali bo med Avstrijo in Slovenijo še več ograj?
Ministrica je na novinarsko vprašanje, ali bodo gradili še več ograj, odgovorila: “Če bodo nove ograje potrebne, jih bomo zgradili.” Njenemu mnenju se je pridružil tudi obrambni minister Hans Peter Doskozil, ki je izjavil, da Avstrija ne more še naprej nositi glavnega bremena begunskih tokov.

Ž. K.