CPAC 2023 pripeljal luč v našo prebujensko družbo

Foto: epa

“Volja ljudstva, z drugimi besedami demokracija, je glavna slabost progresivnih sil,” je v svojem otvoritvenem govoru na dogodku CPAC 2023, ki je potekal v Budimpešti, povedal madžarski premier Viktor Orban. Na dogodku so spregovorili številni konservativni voditelji in pomembne osebnosti, med njimi tudi Janez Janša. Zbrali smo nekaj najbolj pomembnih sporočil tega prestižnega in za današnji čas izjemno pomembnega dogodka.

“Barvne revolucije so se začele s sloganom svobode, nadaljevale z liberalno, progresivno prevzgojo in izboljšanjem človeka, sledila pa sta kaos in sramota zapuščenih držav,” je v svojem govoru opozoril madžarski premier Viktor Orban in pod sloganom “Skupaj smo močni!” pojasnil, da je bistvo nezakonitih migracij uničenje nacionalne skupnosti, razgradnja kulturne osnove za delovanje nacionalne države, in da je isti namen gibanja prebujenosti in propagande spola. “So natanko takšni, kot je bil včasih komunizem, ki umetno delijo narod na manjšine, da ustvarijo razdor med skupinami, kar je njihova baza moči,” je pojasnil.

Da so Združene države Amerike lahko uspešne le, če se držijo vere in tradicionalnih vrednot, je s svojim govorom nadaljeval Matt Schlapp, predsednik Ameriške konservativne unije (ACU). Danes se ZDA soočajo z gospodarskimi in kulturnimi izzivi in levica dela vse, da uniči temelje, na katerih družba stoji od začetka obsoja. Na dogodku so se izmenjevali govori posameznih govornikov in panelne razprave, na katerih so mnenja delili tudi Gladden Pappin (prihodnji predsednik Madžarskega inštituta za mednarodne zadeve), Jovan Palalić (generalni sekretar SNP, Srbija), Francesco Giubilei (predsednik Nazione Futura, Italija) in Péter Törcsi (operativni direktor Centra za temeljne pravice). Njihova tema razprave je bila vedno tako razširjena ideologija “prebujenosti”. Giubilei je delil nekaj optimizma in menil, da je na volitvah prihodnje leto mogoče dobiti konservativno večino v Evropskem parlamentu, Pappin se je pridružil optimizmu in izjavil, da je “prebujenost” virus in da “virusi sčasoma izginejo”.

Kot Orban je tudi hrvaški poslanec Stephen Bartulica današnjo prebujeno ideologijo primerjal s komunizmom – in ta je, kot vsi vemo, na koncu propadla. Bartulica meni, da se lahko enako zgodi z wokeizmom. Spomnil je tudi na uspeh gibanja, ki ga je vodila njegova stranka Domovinski pokret in je privedlo do vključitve definicije zakonske zveze kot skupnosti med moškim in žensko v hrvaško ustavo, o kateri so glasovali ljudje na referendumu.

Urednik Human Events Jack Posobiec (levo) in madžarski sekretar za mednarodno komuniciranje in odnose Zoltan Kovacs med panelno razpravo Konservativne politične akcijske konference. (Foto: epa)

Nekdanji češki premier Andrej Babiš je Bruselj označil za “nepovezan slonokoščeni stolp, v katerem nam birokrati govorijo, kako živeti, kaj jesti in kako razmišljati”. Ob tem je spomnil, da bodo naslednje volitve v Evropski parlament leta 2024 in da bodo rezultati določali prihodnost Evropske unije, naših otrok in prihodnjih generacij. “Danes je Evropa talka podnebnih aktivistov in zelenega dogovora,” je pojasnil Babiš in dodal, da “pac“. Meni, da Evropski uniji primanjkuje vodstva, politiki pa se ukvarjajo z lastnimi interesi in krepitvijo svojega položaja, namesto da bi se ukvarjali za Evropo narodov in gradili močno, samozavestno, neodvisno in avtonomno Evropsko unijo, ki se lahko kosa z ZDA in Kitajsko.

Ena osrednjih govork je bila tudi ameriška političarka in nekdanja televizijska voditeljica Kari Lake. Lake je bila republikanska kandidatka na volitvah za guvernerja Arizone leta 2022, nekdanji predsednik Donald Trump pa naj bi jo obravnaval kot svojo kandidatko za podpredsednico, če bi zmagal na uradni republikanski nominaciji. Lake je poudarila pomembnost družinske politike na Madžarskem in postavitev te vrednote kot prioritetne. “Zaradi politike, ki se osredotoča na družino, se posledično otroci lahko igrajo na varnih ulicah,” je dejala in poudarila, da je namen leve in globalistične agende “oslabljena družina, oslabljen narod in popoln nadzor, nočejo videti narodov z močnimi voditelji, ki ščitijo svoje državljane, ščitijo njihovo kulturo”. Na dogodku so imele priložnost spregovoriti tudi nekatere ostale slavne govornice. Dr. Sheo Bradley-Farrell, predsednico Inštituta Counterpoint, je intervjuvala Sara Carter iz Fox News. Predvsem sta razpravljali o nacionalni identiteti in o tem, da mora vsak narod najprej služiti svojim interesom.

Kari Lake (Foto: epa)

Varga: Samocenzura in miselna policija sta na zahodu postali del vsakdana
Besedo je kasneje prevzela tudi madžarska pravosodna ministrica Judit Varga, ki je dejala, da “Madžarska, sredi Evrope, je kraj, kjer še vedno živi svoboda, kjer lahko ljudje brez strahu izrazijo svoje mnenje o katerem koli vprašanju, tudi če verjamejo v tradicionalne družinske vrednote, če so konservativni in četudi verjamejo v Boga,” je izjavila madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. “Svoboda misli in mnenja je v svetu postala luksuz, ki si ga lahko privoščijo le redki,” je povedala in spomnila, da mnogi ljudje ne povedo ali zapišejo tega, kar v resnici mislijo, zaradi strahu, prepuščanja modnim ideologijam ali zaradi prisilnega prilagajanja, “samocenzura in miselna policija sta v zahodnih liberalnih demokracijah postali del vsakdana,” je dodala Varga.

Miklós Szánthó, generalni direktor Centra za temeljne pravice, ki je organiziral dogodek, je izpostavil presenečenje nad tem, da je letošnji dogodek potekal v senci vojne, kljub temu pa je bil še bolj uspešen kot lani. Kar je na eni strani težava, pa je po drugi strani po njegovih besedah le spoznanje, da mir zahteva več moči in enotnosti. Poudaril je, da madžarska promirovniška drža ne temelji le na madžarskih interesih, temveč se ujema tudi z resničnimi geostrateškimi interesi Zahoda, saj Evropa gospodarsko slabi, Moskvo pa vse bolj potiska v naročje Pekinga in nič od tega ni dobro, za nikogar, saj se lahko oblikuje zelo močna rusko-kitajska os na evrazijski celini in močno preoblikuje ravnovesje sil.

Steve Bannon, nekdanji glavni strateg v administraciji nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se pojavi na zaslonu, ko predaja svoje video sporočilo med drugim dnem zasedanja. (Foto: epa)

Tudi ameriški televizijski voditelj Tucker Carlson je zbrane pozdravil v videosporočilu in dejal, da bi se konference v Budimpešti osebno udeležil, če bi mu čas dopuščal.

4. in 5. maja je v Budimpešti potekalo srečanje konservativcev (CPAC Hungary), eno največjih mednarodnih srečanj desnice. Prvotno vsakoletni zbor ameriške desnice od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bil CPAC prvi evropski forum, ki ga je lani v madžarski prestolnici organiziral Center za temeljne pravice.

Tanja Brkić