Spregovoril je oče samomorilskega napadalca iz Pariza – skušal ga je rešiti iz krempljev IS

Sami Amimour, samomorilski napadalec, je eden izmed teroristov, ki so v pariški koncertni dvorani Bataclan ubili 89 ljudi. Osemindvajset let stari Parižan se je kakšno leto pred sobotnim terorističnim napadom boril v vrstah Islamske države – iz krempljev katere ga je hotel rešiti njegov oče Mohamed Amimour.

Amimour je francoskim preiskovalnim organom postal znan leta 2012, ko se je hotel pridružiti Al-Qaedi v Jemnu. Podvig je ponovil leta 2013, ko se mu je le uspelo izmuzniti iz Francije. Odšel je v Sirijo, kjer se je pridružil bojnim enotam Islamske države.

Z očetom ostaneta v stiku
Mohamed, oče Samija Amimoura, je s sinom uspel ostati v stiku preko Skypa, čeprav trdi, da ni vedel, kako zelo je njegov sin vpleten v delovanje Islamske države. Mohamed, bivši voznik avtobusa, je sina pogosto prosil, naj neha razmišljati o džihadu (sveti vojni za vero) in naj se vrne v Francijo. Ker mu ni uspelo, je – ne da bi povedal sinu – odpotoval v Sirijo.

Spregovoril je oče strelca iz pariškega pokola 3

Hiša terorista Samija Amimourja in njegove družine.

Sinov hladen sprejem
Mohamed je odpotoval v Sirijo preko Turčije. Mejo med državama je prestopil v mestu Gaziantep, kjer je sina kontaktiral in mu prvič povedal, da je na poti, da se vidita.

Oče se je najbolj bal, da bi ga zajele ali ubile enote al-Assadovega režima ter zaporne kazni, ki bi jo njegov sin moral prestati, če bi se vrnil v Francijo. Po Siriji je je potoval z minibusom. Črne zastave je prvič zagledal kakih 80 km stran od Aleppa, kjer so tudi prispeli do prve kontrolne točke.

»Najprej so mu odvzeli potni list, nato pa mu je eden izmed pripadnikov IS dejal: »Čestitke, prišli ste se borit kljub vaši starosti

Srečal ga je v opornicah
Mohameda je presenetil sinov hladni in oddaljeni nasmeh. Hodil je s pomočjo opornic – sklepal je, da se je verjetno poškodoval v borbi. »Ves čas naju je spremljal nekdo od njegovih kolegov. Nikoli nisva bila sama. Ni mi hotel povedati, kje je staknil poškodbo,« je povedal Mohamed Amimour za Le Monde.

Ni ga uspel prepričati, da bi se vrnil domov
Mohamed je kasneje tistega dne sinu izročil materino pismo. »Prebral ga je v kotu sobe, nakar se je vrnil in mi v roko izročil 100 evrov, ki sem jih predhodno vtaknil v pismo.« Sin je očetov denar zavrnil.

Prizadet zaradi sinove hladnosti je Mohamed začel govoriti s sinovimi kolegi, ki so bili ves čas zraven. Ti so mu nato pokazali posnetke, ki so jih imeli shranjene na svojih telefonih. Na posnetkih se je nazorno videlo, kako s kratke razdalje streljajo na ljudi.

»Videl sem grozovite podobe, bil sem zgrožen

Oče se vrne v Francijo
Mohamed je težko dojel, da sina ne bo uspel prepričati, da se vrne. »Nisem hotel, da bi celo življenje preživel tam,« je povedal za Le Monde pred kakim letom. Mohamed je z ženo upal, da se bo sin nekega dne vendarle vrnil. Verjetno si nikoli ni mislil, da se bo vrnil na tak način – kot množični morilec, čigar ime bo za vedno zapisano med tragičnimi opombami evropske zgodovine.

Sliko Samija Amimourja si poglejte tukaj.

Žiga Korsika

 • Kučko pod pručko

  Po pokolu, ki so ga izvedli ISIS-ovi teroristi, jih bodo s figo v žepu obsojali vsi muslimani. Seveda tudi najožji sorodniki napadalcev. V bistvu je vse to samo krinka, da bi jih oblasti pustile pri miru in bi se lahko pripravljali za nove krvave akcije!!!

 • rubec

  “Mohamed, oče Samija Amimoura, je s sinom uspel ostati v stiku preko Skypa”
  Da uporabljata Skype ga je sigurno nagovoril sin Sami, saj je nekoč ko je hotel v telefonskem imeniku najti številko tapravega Mohameda, zagonil ves svoj dopust.

 • 1xy

  a je sploh možno, da človek tako izgubi razsodnost zaradi neke ideologije??…..kaj pa če je posredi kakšna droga ali substanca, da so v takšnem stanju??….
  enostavno je to normalnemu človeku nedojemljivo……

 • superB

  Če bi hotel sina spraviti h pameti, bi to lahko že davno storil tako, da bi ga fino pretepel in poslal delati za tekoči trak. Pa bi hitro prišel h pameti. To je vse samo bla bla bla.

 • sprehajalec

  Žalostna zgodba očeta, ki je šel celo ponj v Sirijo, da bi ga pripeljal domov. Če je resnična. Na Zahodu, z njihovo ekonomsko neodvisnostjo starši nimajo kaj dosti vpliva na otroke. Verjamem mu, da ga ni mogel rešiti iz krempljev IS, če se je mlajši tako odločil.

 • Bilderberg

  Glede radikalnih potomcev priseljencev. V družbo je priseljence iz drugih kultur možno integrirat samo če jih je malo napram avtohtonemu življu. Tak se bo zelo hitro prilagodil če dela in živi skupaj z avtohtonim prebivalstvom. Verjetno vsi poznamo tudi take priseljence, ki so praktično isti kot Slovenci. Pod pogojem da so starši in potomci živeli, se šolali in delali skupaj s Slovenci. Problem nastane kot je priseljencev veliko in živijo in se družijo pretežno en z drugim. Taki se nikoli ne bodo integrirali. Če bi tale mladenič ki ga sedaj išče ves svet, od malih nog živel v avtohtoni francoski ali belgijski družini, se družil pretežno z domačini itd, tega kar se je sedaj zgodilo gotovo nebi bilo. Zaradi tega je dejansko lahko sporna tudi toleranca do džamij. Namreč prav džamije preko vere grupirajo skupine muslimanov ki se na ta način izolirajo od prebivalstva države gostiteljice. Tako nastane država v državi.

 • epson mlacni

  Tole morate pa vsi videti

  Pazite to – RTVSLO je posnetke IZBRISALA !!!!!!!!

  https://www.facebook.com/100009034247116/videos/1519465588364568/

  • John

   Izbrisala? Pa to ni več res.

  • John

   Hm, izjava je zelo dvoumna. Če sem prav razumel, pravi takole:
   …. ta center in vse kar smo si mi prizadevali ravno zaradi slovenskih državljanov, ki bodo recimo čez 20 let večina v muslimanski skupnosti….
   Kar lahko pomeni, da je zdaj večina v muslimanski skupnosti še vedno državljanov BiH. Je pa res, da tako momlja, da ga je težko točno razumeti.

   • epson mlacni

    Slovenski državljani! Govori o slovenskih državljanih. BIH ni niti omenil.

    • John

     Ja, ampak da bodo slovenski državljani večina v muslimanski skupnosti…
     Tako sem razumel. Na vsak način pa je to izjava, ki se je nikakor ne bi smelo zbrisati, ampak pojasniti, ker meni se zdi, da ni mišljena, kot si ti razlagaš. Ne vem, dvomljivo je.

     • rubec

      Nič ni dvomljivo stari. Še enkrat poglej njegovo lobanjo, pa bo vse jasno.

     • John

      Kdo ti pa pravi, da imam jaz kaj lepšo? Ali gršo, no, stvar okusa.

     • rubec

      John, ne jemlji to tako osebno. Če ne bom napisal: Tudi ti, Johnus?

     • John

      No ja, mogoče je res izpadlo resno, mišljeno pa je bilo v najinem starem stilu.
      Ma ne mi zdej še ti, no.

     • rubec

      ***********

     • John

      Brez zajebancije, take stvari so nevarne. Zelo nespametno je podal svojo izjavo. Čakam na pojasnilo.

   • xtc

    Ni dvoumna-ampak se muje enostavno zareklo ,kar je njihov namen-isamizacija.Tale se je zadnjič v Moskvi objemal z moskovskim muftijem in Putinom-zelo zanimiva druščina.

    • John

     Ne vem, glej, poslušal sem nekajkrat, na slušalke, in mislim da sem dokaj točno prepisal, kar je rekel. Izjava je zelo dvoumna, če je hotel, da tako izpade, je dobro speljal.

  • rubec

   Na tole sem zvrnil ene tri šnopse. Če bi RTV bognedaj še plačeval, bi pa ene tri varekine.

   • John

    A nimaš štekarjev?

    • rubec

     Seveda imam in to deset komadov, a so težko opazni. Od daleč zgledajo kot na silo zatlačeni prsti nekega človečka, ki si je upal za RTV pobirat.

  • if

   Mogče veste, mogoče kdo ve iz katerih Odmevov je ta izjava?

  • xtc

   Seveda jih je izbrisala zadeva zveni čisto po Koranu ali se boste spreobrnili ali pa vas bomo fentali-zakaj je mišliš RTV to brisala-gre za precej jasen poziv ,k islamizaciji Slovenije na vsak načinUpam ,da si je večina dobro ogledala posnetek in ,da so si na jasnem kaj jih čaka z prihodom đamije.

   • John

    Zato pa pravim, da je največja neumnost (seveda lahko zaupaš Hanzi TV, da bo naredila nekaj najbolj neumnega, kar je možno), da so zbrisali. Zdaj se bo govorilo. In ustno izročilo zna spreminjati stvari. Sam še vedno mislim, da ni tako rekel, se je pa očitno potrudil, da je bil dvoumen.

    • xtc

     Pazi!
     V islamu sta vera in država eno đamija je ne samo verski ampak tudi politični objekt-na tej točki postane zadeva razumljivejša.

     • hibernacija

      A Vatikan je pa samo verski objekt!?

     • xtc

      Dragi moj vicmoher Vatikan je suverena država .
      Drugič v EU je cerkev ločena od države,v Islamu paa sta eno.
      Tojej ,če trabunjaš neumnosti si najprej razčisti osnove nato pa napreje.

 • 1xy

  Islamski skrajneži tudi v Rigoncah!
  Na Slovenske novice smo dobili spominsko kartico iz fotoaparata, ki so ga očitno pozabili begunci. Na fotografijah je veliko mladih moških, tudi Osama bin Laden.

  http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/islamski-skrajnezi-tudi-v-rigoncah

  • pajot

   vsak si shrani tisto,kar mu je najljubše. Poznam kar nekaj tičev,ki hranijo slike jožeta broza.

 • Sloven”c

  …ko se pa križ sežiga je pa umetnost…?!

 • hibernacija

  Bogi starši takega sina, bogi starši Brevikov!?

  • John

   Ti si pa zelo navezan na Breivika. Imata kakšna skupna nagnjenja?

 • Bilderberg

  Leta 1940 je v Nemčiji bilo samo 7% prebivalstva nacistov. Toliko o miroljubni večini. Dandanes bi naj bilo članov ISISa okoli 30.000 od tega fanatičnih samo 10.000. Ostale so prisilno mobilizirali. 10.000 to je številka taborniške organizacije v Sloveniji.

 • Bilderberg

  Zakaj države ne uporabljajo detektorjev laži in zaslišijo vsakega migranta in vsakega islamista?! Preprosto ne drži da je detektor laži premalo zanesljiv. Sicer ga nebi uporabljale mnoge tajne službe, policije itd. Je pa res da tak zastarel tip detektorja kot se ga uporablja v SLO, ni primeren. Na NG kanalu je bil test ko so dokazali da je 100% zanesljiv. Novinarjem se ni uspelo zlagat. Torej?! Potem pa isto ko pešadija udari po ISISu. Vsakega v obroču ki je brez orožja in se dela nenevarnega, zaslišat. Če bo en od 1000 po nedolžnem okrivljen je to še najmanjša kolateralna škoda. Zakaj se ne uporabljajo sodobne tehnologije za ta namen?! Zakaj SLO in EU ne preverja vsakega ki pride na ta način?! Pa ne gledat filmov kako se da tak detektor okoli prinest ker preprosto ne drži. Drži za zastarele detektorje.

  • hibernacija

   Zakaj ne uporabljajo parafinskih testov za ugotavljanje ostankov smodnika. Tako bi enostavno ločili plevel od zrnja, teroriste od beguncev!?

   • Bilderberg

    Potem bo vsak otrok ki ima doma pištolo strašilko – kriv?!

    • hibernacija

     Parafinski test ne pomeni avtomatske obsodbe, ampak osnovo, sredstvo za lažje iskanje igel z magneti v kupu sena!?

     • Bilderberg

      Ja. Med raznimi lovci, člani strelskih društev, otroci, športnimi trenerji, policisti, varnostniki, itd.

     • hibernacija

      No kot pomoč pri filtriranju tud omenjeni detektor laži. Kombinacijo vsega kar pripomore. Kot naprimer pri sistemu “Lidar”, kjer iz milijone točk dobimo uporabne 3D informacije in sliko. Glede na tvoje poznavanje tehnike predpostavljam, da veš o čem govorim!?

     • Bilderberg

      Vidim predvsem da se ti na tehniko ne spoznaš. Pa brez zamere.

     • hibernacija

      Mogoče res ne, pa vendar bolj kot se ti držiš danih obljub!? No če se motim, se pa že vnaprej opravičujem!?

     • Bilderberg

      Tebi sem kdaj kaj obljubil?

     • hibernacija

      A nisi rekel, da boš prebral knjigi od Briana Greena “Čudovito vesolje” ali “Tkanina vesolja”!?

     • Bilderberg

      Aha OK. Morda res. OK bom ko najdem. :) Če že vstrajaš :)

     • hibernacija

      Samo zato ker mislim, da ti bo všeč!? Drgač nikoli nikogar ne silim v nekaj če mu ne paše!? Rad živim in rad pustim drugim, da živijo!?

     • hibernacija

      To še vedno pomeni zanemarljiv delež med tistimi, ki jim parafinski test ne bi našel sledi smodnika!?

     • Bilderberg

      Pameten terorist danes lahko strelja z zračnimi puškami z zračnimi naboji. Obstajajo tako močni kot strelno orožje s smodnikom. Ubiješ antilopo na par sto metrov razdalje. Tudi take pištole obstajajo. Zadeva je neslišna. Ker ne gre za zelo drage zadeve in jih je marsikje moč kupit celo brez orožnega lista …… denar pa ti ljudje očitno imajo ……. bi se oni hitro prilagodili tvojim testom.

     • hibernacija

      He he, sej je vse res, ampak ne morem , da se ne bi smejal, da se issisovci sprehajajo z loki in zračnimi!?

     • Bilderberg

      Saj sem vedel da ne boš vedel o čem pišem. Glede na to da pojma nimaš o tehniki. Ne gre za zračne puške in pištole kot jih ti poznaš. Gre za zračne naboje. Izgleda kot pravi naboj le da je namesto smodnika not stisnjen plin. Je veliko močnejše kot tole kar ima recimo pri sebi standardna policija. High Tech. Špica sodobne tehnologije.

     • hibernacija

      OK, verjamem!? Torej, bi jih nekaj našli z detektorji laži!?

     • Bilderberg

      Sodobni detektorji laži so 100% zanesljivi. Vsi se jih izogibajo ravno zaradi tega. Ves sistem je tak da vsi želijo da obstajajo možnosti izogniti se zakonom. Sicer bi tele detektorje masovno uporabljali vsepovsod.

  • Bilderberg

   Obstaja celo zelo hitra inačica takega detektorja, na računalniku, ki je sicer zanesljiva okoli 80%. Ko se pogovarjaš z nekom ti računalnik kaže verjetnost laži. Pri nekoliko daljšem pogovoru se vseeno lepo vidi ali je večina povedanega laž ali resnica: Ne gre za zelo eksaktno zadevo kjer bi lahko nekoga lovil za besedo, gre pa za napravo ki ti pove ali oseba pretežno laže ali govori resnico. Tak detektor je poceni in enostavno ga je aplicirat. Samo mikrofon pred zaslišanca pa je.

 • Bilderberg

  Zakaj se ne razpiše 100 jurjev nagrade za vsako uporabno informacijo o planih teroristov?!

 • čopkovseved

  Pa verjamete temu modelu?

 • dob

  Tuje agencije poročajo, da se je v Hamburgu v neki slaščičarni razstrelil Abdulf Ibrahimmler, sicer naturalizirani, asimilirani in integrirani islamist druge generacije imigrantov iz Sirije. Okrog pasu je imel privezano več pločevink Diet Cole, v katere je vtaknil C vitaminsko tableto. Odjeknila je močna eksplozija, zaradi katere so obiskovalcem popadale kroglice sladoleda iz kornetov.
  Očividci pričajo, da je smetana brizgnila do tretjega štuka.
  Policisti se niso smeli približati slaščičarni, ker je Abdulf Ibrahimmler miniral pristop do slaščičarne s krofi.
  Policaji niso mogli vedeti, v katerih krofih je marmelada, saj tajne službe za odkrivanje informacij o teroristih niso imele tega podatka. Policaji zato niso smeli tvegati.
  Predvidevamo, da so nemški policaji slabo plačani, tako kot naši.

 • xtc

  Velja opozoriti nekaj drugega zaradi “dogodka” pred parlamentom bo Islamska skupnost v Sloveniji ukrepala in je zgrožena,ukrepala pa bo tudi proti medijem ,ki po njenem širijo sovraštvo ,do islama.
  Hm? Zanimivo,motijih kurjenje Korana-zažig križa pa ne-povsem identično z levaki.
  Ukrepali boo proti tistim ,ki širijo sovraštvo do islama-HALLLLLLLLLLLLLLLLLLLO?A se je kdo prišel raztrelit v njihovo molilnico?Naj se čvekači najpreje posvetijo svojim in jih spravijo na osnovne civilizacijske norme nato pa naj drugim solijo pamet kaj bi morali.Nenazadnje razumen tak komentar ,kot zahtevo da morajo mediji propagirati islam,kar je popolnoma nesprejemljivo z demokracijo,za svojo negativno reklamo pa se naj zahvalijo skrajnežem in nastopom ,kot je Grabusov-da bo kmalu večina Slovencev muslimanov-če je s tem mislil ,da je pripomogel k nenasilnosti in strpnosti je dosegel ravno obratno.Vedno bolj pa dvomim ,da se mu je zareklo.
  Bojim se ,da se v Sloveniji rojeva Levakarsko islamska cenzura oz,propaganda obojih skupaj z roko v roki-temu pa se je treba demoktratično upreti,najpreje svoboda govora in misli nato ostalo.
  Gre res za nevarno prakso,ki ji ni mesta v demokraciji,ger za posiljevanje tako z vero,kot določeno politično opcijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!