fbpx

Spregovoril je oče samomorilskega napadalca iz Pariza – skušal ga je rešiti iz krempljev IS

Sami Amimour, samomorilski napadalec, je eden izmed teroristov, ki so v pariški koncertni dvorani Bataclan ubili 89 ljudi. Osemindvajset let stari Parižan se je kakšno leto pred sobotnim terorističnim napadom boril v vrstah Islamske države – iz krempljev katere ga je hotel rešiti njegov oče Mohamed Amimour.

Amimour je francoskim preiskovalnim organom postal znan leta 2012, ko se je hotel pridružiti Al-Qaedi v Jemnu. Podvig je ponovil leta 2013, ko se mu je le uspelo izmuzniti iz Francije. Odšel je v Sirijo, kjer se je pridružil bojnim enotam Islamske države.

Z očetom ostaneta v stiku
Mohamed, oče Samija Amimoura, je s sinom uspel ostati v stiku preko Skypa, čeprav trdi, da ni vedel, kako zelo je njegov sin vpleten v delovanje Islamske države. Mohamed, bivši voznik avtobusa, je sina pogosto prosil, naj neha razmišljati o džihadu (sveti vojni za vero) in naj se vrne v Francijo. Ker mu ni uspelo, je – ne da bi povedal sinu – odpotoval v Sirijo.

Spregovoril je oče strelca iz pariškega pokola 3

Hiša terorista Samija Amimourja in njegove družine.

Sinov hladen sprejem
Mohamed je odpotoval v Sirijo preko Turčije. Mejo med državama je prestopil v mestu Gaziantep, kjer je sina kontaktiral in mu prvič povedal, da je na poti, da se vidita.

Oče se je najbolj bal, da bi ga zajele ali ubile enote al-Assadovega režima ter zaporne kazni, ki bi jo njegov sin moral prestati, če bi se vrnil v Francijo. Po Siriji je je potoval z minibusom. Črne zastave je prvič zagledal kakih 80 km stran od Aleppa, kjer so tudi prispeli do prve kontrolne točke.

»Najprej so mu odvzeli potni list, nato pa mu je eden izmed pripadnikov IS dejal: »Čestitke, prišli ste se borit kljub vaši starosti

Srečal ga je v opornicah
Mohameda je presenetil sinov hladni in oddaljeni nasmeh. Hodil je s pomočjo opornic – sklepal je, da se je verjetno poškodoval v borbi. »Ves čas naju je spremljal nekdo od njegovih kolegov. Nikoli nisva bila sama. Ni mi hotel povedati, kje je staknil poškodbo,« je povedal Mohamed Amimour za Le Monde.

Ni ga uspel prepričati, da bi se vrnil domov
Mohamed je kasneje tistega dne sinu izročil materino pismo. »Prebral ga je v kotu sobe, nakar se je vrnil in mi v roko izročil 100 evrov, ki sem jih predhodno vtaknil v pismo.« Sin je očetov denar zavrnil.

Prizadet zaradi sinove hladnosti je Mohamed začel govoriti s sinovimi kolegi, ki so bili ves čas zraven. Ti so mu nato pokazali posnetke, ki so jih imeli shranjene na svojih telefonih. Na posnetkih se je nazorno videlo, kako s kratke razdalje streljajo na ljudi.

»Videl sem grozovite podobe, bil sem zgrožen

Oče se vrne v Francijo
Mohamed je težko dojel, da sina ne bo uspel prepričati, da se vrne. »Nisem hotel, da bi celo življenje preživel tam,« je povedal za Le Monde pred kakim letom. Mohamed je z ženo upal, da se bo sin nekega dne vendarle vrnil. Verjetno si nikoli ni mislil, da se bo vrnil na tak način – kot množični morilec, čigar ime bo za vedno zapisano med tragičnimi opombami evropske zgodovine.

Sliko Samija Amimourja si poglejte tukaj.

Žiga Korsika