fbpx

Sprevrženo: Cerkev na Švedskem “krasi” slika, kjer sta Adama in Evo nadomestila homoseksualca, kačo pa transspolna ženska!

Sprevržena slika, ki naj bi prikazovala LGBT raj (Foto: AFP)

Protestantska cerkev v Malmu na Švedskem so prvo adventno nedeljo praznovali z odprtjem novega oltarnega dela. V raju, kjer sta bila nekoč Adam in Eva si zdaj namesto tega lahko ljudje ogledajo lezbični in gejevski par, kača pa je transspolna ženska. Sporno umetniško delo ni novo. Fotografinja in “umetnica” Elisabeth Ohlson Wallin  je naslikala sliko že leta 2012 in jo želela podariti katedrali Skara tik preden se je cerkev pripravljala sprejeti istospolne poroke.

Umetnica, ki je tudi  sama homoseksualka je znana po mešanju verskih podob z LGBT vsebinami, je dejala, da je želela preizkusiti, ali je švedska cerkev prijazna do gejev, kot to trdi s tem, ko je leta 2009 sprejela istospolne poroke. A je katedrala zavrnila darilo, saj je dejala, da gre za politični aktivizem in ne za vero.

A po sedmih letih, je slika “Raj” vendarle dobila svoje mesto. Sprejela jo je namreč cerkev svetega Pavla v mestu Malmö. Duhovnica protestantske cerkve, ki je sliko sprejela, Helena Myrstener je dejala, da je “zgodovina zapisana v LGBT sliki”.

https://twitter.com/helenamyrstener/status/1199747668941164544?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1199747668941164544&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F474813-church-sweden-lgbt-altarpiece%2F

Sprevržene razstave na podlagi verskih podob in zgodb
Wallinovo
je navdihnilo delo renesančnega mojstra Lucasa Cranacha starejšega. “Umetnica” oziroma aktivistka je želela prikazati, da gejem pripada mesto v raju in ne v peklu. Pohvalila se je s tem, da je ženskam pokrila tudi prsi, kar pa v 16.stoletju niso naredili. A to ni njena edina slika, v katero je vključila verske podobe. Leta 2012 je imela v večih državah razstavo slik, kjer je zopet upodobila prizore iz Svetega pisma. Razstava se je imenovala “Ecce homo”, na eni najbolj sprevrženih slik pa je uprizorila krst Jezusa, kjer ima odkrit spolni organ. Spodnja slika je prav tako iz te razstave, prikazuje pa zadnjo večerjo, kjer je Jezus in tudi njegovih dvanajst učencev naslikala kot transseksualce.

Ena izmed slik iz razstave “Ecce homo”. (Foto: AFP)

Člani odhajajo iz takšnih cerkva
Od leta 2000 so na Švedskem opazili velik upad kristjanov in tistih, ki ne hodijo več v takšne cerkve. Sodeč po odzivih na novo sliko v cerkvi v Malmu bo kvazi umetniško delo temu še dodatno pomagalo. “Politizacija je šla predaleč” je komentirala ena od članic te cerkve in povedala, da cerkve več ne bo obiskovala.

Lana Božič