fbpx

Srbija: Na intenzivne oddelke sprejemajo vse več mladih – necepljenih!

(Foto: epa)

Zadnje dni število okuženih s covid-19 v Srbiji še naprej raste. Število novih okužb se je skoraj podvojilo. Po poročanju Blica naj bi bili na udaru necepljeni, med njimi pa naj bi bilo vse več starih med 20 in 40 let.

V vojnomedicinskem centru Karaburma in infekcijski kliniki v Beogradu te dni beležijo povečanje števila pacientov s covid-19. Po trditvah zdravstvenega osebja so v bolnišnicah na nov val okužb primerno pripravljeni.

Medtem pa v bolnišnici v Batajnici, v predmestju Beograda, po poročanju Blica v povprečju sprejmejo okoli 40 novih pacientov, ki so stari med 20 in 50 let. Stanje je po trditvah direktorice dr. Tatjane Adžić Vukičević “napeto”. Zgradba B je z izjemo postelj na intenzivni negi v celoti zasedena, tako da so odprli tudi zgradbo C. “V glavnem govorimo o necepljenih, največ moških starih med 20 in 30 let, zatem sledijo stari med 40 in 50, na koncu pa tisti med 30 in 40 let,” je pojasnila Adžić Vukičevićeva. Približno 20 odstotkov sprejetih naj bi po sprejemu v bolnišnico potrebovalo intenzivno nego.

Hospitaliziranih veliko mladih in starih
Namestnica direktorja klinike za infekcijske in tropske bolezni prof. dr. Ivana Milošević medtem opozarja, da število pregledov vztrajno narašča. Če so še dva do tri tedne nazaj opravili od 70 do 100 pregledov na dan, potem jih zdaj med 160 in 170. “Starostna struktura pacientov na infekcijski kliniki je različna, veliko je mladih in starih,” poudarja. Miloševičeva našteva, da so se pacienti s covid-19 okužili med dopustovanjem, na družinskih srečanjih, nekateri pa trdijo tudi, da ne vedo kje bi lahko staknili okužbo. Iz tega je razbrati, da je covid-19 Srbom najbolj nevaren v njihovem prostem času in ne v službi. Razlog zato bi lahko iskali v doslednem izvajanju preventivnih ukrepov na delovnih mestih.

Foto: epa

Po mnenju Adžić Vukičevićeve je za trenuten porast števila okuženih kriva slaba precepljenost. Po njenem mnenju, če bi se Srbi še naprej cepili, kakor so se na začetku, danes ne bi bili v takšni situaciji. V Srbiji so po zadnjih podatkih porabili 5.845.933 doz cepiva, kar bi po računicah Reutersa, ob predpostavki, da sta na posameznika potrebni dve dozi cepiva pomenilo stopnjo cepljenosti okoli 42,1 odstotka prebivalstva.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih sledilnika covid-19 polno cepljenih 899.956 ljudi, kar predstavlja 42,7 odstotkov prebivalcev v Sloveniji. Vsaj en odmerek cepiva je v Sloveniji prejelo 986.643 ljudi. Po zadnjih razpoložljivih podatkih NIJZ je bilo med 23. in 26. avgustom 2021 med potrjenimi primeri covid-19 bilo 73,4 odstotkov necepljenih ali delno cepljenih, 26,6 odstotkov okuženih je bilo zaščitenih s cepljenjem. Razmerje okužb se ujema z razmerjem hospitalizacij. 24,2 odstotka vseh hospitalizacij v tem časovnem oknu je bilo med zaščitenimi s cepljenjem, medtem ko je bilo 75,8 odstotkov hospitaliziranih ostalih, t.j. necepljeni in delno cepljeni.

“Moje sporočilo našim državljanom je, da se čim prej cepijo, da nosijo maske in se obnašajo odgovorno. To je edino kar lahko naredimo, da bi rešili življenja naših najdražjih,” je na Srbe apelirala Adžić Vukičevićeva.

Ivan Šokić