Srbija zavita v črnino: Mladoletnik streljal na osnovnošolce in zaposlene na osnovni šoli

Foto: epa

V osnovni šoli “Vladislav Ribnikar” v osrednji beograjski občini Vračar je danes zjutraj, okoli 8.30, prišlo do streljanja, je potrdila policija za srbsko državno televizijo. Osumljeni napadalec je učenec sedmega razreda, ki je v šolo prinesel očetovo pištolo. Srbsko Ministrstvo za notranje zadeve je za medije potrdilo, da je bilo ubitih osem otrok in paznik. Ranjenih je bilo še šest otrok in ena učiteljica, ki se trenutno zdravijo v Urgentnem centru v Tiršovi.

Na videz mirno, oblačno jutro v Beogradu je prvi dan po prvomajskih praznikih presekala novica o tragediji, ko je 14-letnik z orožjem vkorakal v osnovno šolo v središču Beograda. Gre za prvi tak primer v Srbiji po vrsto letih – pred štirimi leti je prišlo do streljanja na srednji šoli v Veliki Plani, kraju okoli 100 kilometrov od Beograda, a takrat ni bil nihče poškodovan. 14-letnik je v učence in varnostnike izstrelil več strelov. Kot je potrdil MUP, je bilo ubitih osem otrok in en varnostnik.

Strelec je mladoletnik (K.K.) in je prav tako učenec te šole, policisti pa so ga prijeli na šolskem dvorišču. Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, so vse policijske patrulje še vedno na terenu in intenzivno delajo na razjasnitvi vseh dejstev in okoliščin, ki so privedle do te tragedije.

Točno število mrtvih ni še znano
Srbski mediji navajajo, da je deček vdrl v razred zgodovine in z očetovo pištolo začel streljati na učence. Ko je paznik skušal preprečiti strele je bil ta ustreljen in ubit. Umrlo je še osem otrok, šest jih je bilo ranjenih. Trije otroci so bili hospitalizirani na Otroški univerzitetni kliniki, dva sta v stabilnem, en otrok pa v kritičnem stanju, poroča Nova.rs.

Foto: epa

Motiv napada še ni znan, je pa eden od staršev za N1 povedal, da je njegova hči med streljanjem zbežala iz razreda in da je bil napadalec njen sošolec. “Moja hčerka je bila ravno v tem razredu, bila je v učilnici, kjer je tisti fant izstrelil prve strele na učiteljico, potem pa je začel streljati na otroke, ki so bili pod klopmi, moj otrok pa je zbežal ven.”; “Začel je naključno streljati, v roki je imel dva naboja, najprej je ustrelil učitelja zgodovine, nato pa nadaljeval. Ubil je dva naša prijatelja, jaz sem se ulegel nanje, da bi mislil, da sem mrtev. Odšel je iz učilnice, še vedno so se slišali streli”, navajajo Vijesti izjavo ene od deklet, ki je preživela streljanje.

Tanja Brkić