fbpx

Nekdanji radikalec Vučić razglasil zmago na predsedniških volitvah. Jeremić razkril blatenje in agresijo nad protikandidati

Foto: epa

Srbski premier Aleksandar Vučić in nekdanji član srbske radikalne stranke je v štabu svoje stranke že razglasil zmago na predsedniških volitvah in dejal, da je zanj glasovalo dva milijona volivcev, zmaga pa je “čista kot solza.” Ker je Vučić po neuradnih podatkih prejel 57 odstotkov glasov, drugi krog volitev ne bo potreben.

Da je zmagovalec predsedniških volitev v Srbiji Aleksandar Vučić, ni presenečenje, saj so na njegovo prepričljivo zmago že v prvem krogu volitev kazali tudi izidi vzporednih volitev, ki so mu napovedovali 55 odstotno podporo. Srbska volilna komisija je sicer ob polnoči razglasila, da je Vučić po preštetih glasovih na 57 odstotkih volišč dobil kar 57 odstotkov glasov podpore, torej še nekaj več od napovedane. Volitev se je sicer udeležilo okrog 54 odstotkov od 6,7 milijona volilnih upravičencev.

Največje presenečenje: visoka uvrstitev izmišljenega lika 
Presenetljivo je, da je tretje mesto s kar 9 odstotki dobil izmišljeni lik študenta Luke Maksimovića Ljubiša Preletačević Beli, ki je bil v Srbiji deležen posmeha, saj ga ni nihče jemal za resnega protikandidata. Vendar pa se mu je kljub temu uspelo uvrstiti pred nekdanjim srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem s 5,3 odstotki in vodjo Srbske radikalne stranke Vojislavom Šešljem s 4,5 odstotka podpore. Na drugem mestu je pristal nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković – osvojil je okrog 15 odstotkov vseh glasov.

Na novinarski konferenci na sedežu Srbske napredne stranke (SNS) je Vučić dejal, da je njegova zmaga “čista kot solza”, s čemer se njegovi protikandidati ne strinjajo – predvsem Jeremić se je pritožil, da je bilo med volilno kampanjo čutiti veliko agresije in blatenja nasprotnikov. Hkrati njegova zmaga pomeni pomemben dan, saj je srbski narod pokazal, v katero smer si želi, da gre njihova država. Dejal je še, da bo vztrajal, da bo Srbija plula proti Evropski uniji, hkrati pa si želi ohraniti dobre odnose tako z Rusijo kot tudi s Kitajsko.

Srbija bo z njegovo zmago ostala močna, stabilna in varna
Volišča na predsedniških volitvah, na katerih se je za mesto predsednika potegovalo 11 kandidatov, so se zaprla ob 20. uri. Po ocenah domačih in tujih opazovalcev so volitve minile mirno, volilna udeležba je bila nizka, saj je glasovalo okoli 3.700.000 ljudi od skupno nekaj več kot 6.7 milijona volilnih upravičencev, piše STA. Srbija bo z zmago Vučića ostala močna, stabilna in varna država, pa so prepričani v številnih evropskih državah.

 

Vučić, ki še vedno opravlja funkcijo predsednika vlade Srbije, je sestavo nove vlade napovedal v roku dveh mesecev.

C. Š., M. S.