fbpx

Srce parajoča zgodba ukrajinske deklice, kako jo je dedek izkopaval izpod ruševin njihove hiše

5-letna Marina je v napadu na Herson izgubila nogo (foto:Twitter)

Vojna je izguba – za države, ki jo vodijo, za vojake, ki se borijo proti njej, za civiliste, ki jo prenašajo. Nekatere izgube se lahko povrne, medtem ko so druge trajne. Izgubljenih življenj ni mogoče nikoli povrniti. Tudi okončin in udov ne. Petletna deklica je ena od mnogih, ki je izgubila nogo, potem ko jo je dedek rešil izpod ruševin.

Zgodbe ljudi, ki so med spopadom podvrženi amputacijam, so tako raznolike kot njihove rane, kot tudi njihova potovanja sprave s svojimi poškodbami. Za nekatere je lahko izguba dela telesa podobna nekakšni smrti; sprijazniti se s tem je vrsta ponovnega rojstva. Petletno Marino je po bombnem napadu rešil njen dedek in jo odpeljal v bolnišnico, vendar je deklica ostala brez ene noge.

V vojni vedno vsi plačajo visoko ceno in nekatere stvari si lahko povrneš, spet drugih ne. Tako si ne moreš povrniti življenja, niti izgubljenih udov in okončin. Soočenje s tem je nekaj, na kar se ne moreš pripraviti, enostavno se s tem moraš soočiti. Nekateri se s tem nikoli ne sprijaznijo, drugi pa s časom. Tako je v Ukrajini izgubila nogo 5-letna deklica Marina, ki jo je dedek rešil izpod ruševin po bombnem napadu v Hersonu in jo odpeljal v 40 km oddaljeno bolnišnico. Deklica je preživela, vendar je izgubila nogo.

Občudovanja vreden je njen pogum in njena pozitivna naravnanost, saj sodeč po fotografiji, ki je bila objavljena na Twitterju, kljub vsemu ostaja nasmejana.

Ana Hribar