fbpx

Srhljivi načrti neonacistov, ki nameravajo SARS-CoV-2 uporabiti kot biološko orožje!

Atomwaffen Division (Foto: Facebook)

Kot razkrivajo zaupna poročila ameriških varnostnih in obveščevalnih služb, so se beli nacionalisti in neonacisti v Združenih državah Amerike že pred tedni pričeli dogovarjati, kako bi lahko novi koronavirus SARS-CoV-2 uporabili kot biološko orožje. Kot so ugotovili na podlagi pridobljenih sporočil, poslanih prek aplikacije za kriptirano komuniciranje Telegram, so se ekstremisti pogovarjali tudi o metodah širjenja virusa, s katerim bi ciljali na pripadnike organov pregona, manjšinske skupnosti in splošno javnost. Med drugim bi z okuženo slino pomazali kljuke na vratih pisarn FBI in pljuvali po gumbih v dvigalih.

Ameriški zvezni preiskovalci so razkrinkali srhljive načrte belih nacionalistov in neonacističnih skupin, ki so nameravale novi koronavirus uporabiti kot biološko orožje. Zvezna služba za zaščito, ki je del Oddelka za domovinsko varnost, se je dokopala do sporočil, ki so si jih pošiljali prek aplikacije za kriptirano komuniciranje Telegram, ki je med drugim priljubljena pri neonacističnih skupinah. Kot razkrivajo sporočila, so se beli nacionalisti med seboj dogovarjali, da bi z novim koronavirusom okužili pripadnike organov pregona in nebele ljudi, navaja Yahoo! News.

Virus bi beli nacionalisti med drugim širili tako, da bi s slino mazali kljuke na vratih pisarn FBI
Načrti belih nacionalistov so bili razkriti, ko so mediji pridobili zaupno poročilo obveščevalcev, ki je pokrivalo teden od 17. do 24. februarja, v njem pa je med drugim zapisano: “Nasilni ekstremisti se še vedno navdušujejo z bioterorizmom, ki je med njimi priljubljena tematika.” V poročilu še piše: “Beli rasno motivirani ekstremisti so nedavno razpravljali o koronavirusu in zatrdili, da je njihova dolžnost, da virus razširijo, če se kateri od njih okuži.”

Beli nacionalisti so se med drugim pogovarjali tudi o metodah, s katerimi bi virus razširili ne le med pripadniki organov pregona in manjšinskimi skupnostmi, pač pa tudi med splošno javnostjo. Ena od možnih metod je, da bi kljuke na vratih pisarn Zveznega preiskovalnega urada (FBI) pomazali z okuženo slino ali pa, da bi pljunili na gumbe v dvigalih.

Ameriške obveščevalne službe sicer že več mesecev spremljajo dogajanje v zvezi z epidemijo novega koronavirusa, z dogajanjem pa so bili precej hitro seznanjeni tudi ekstremisti. Poročilo je bilo namreč spisano v času, ko tudi ameriški predsednik Donald Trump ni pričakoval pretiranega širjenja virusa v ZDA, 26. februarja je na primer izrazil pričakovanje, da v nekaj dneh ne bodo imeli več novih primerov okužb.

White Supremacist Corona by Sharon Weinberger on Scribd

Domače ekstremistične skupine
Nasilje s strani zagovornikov bele nadvlade je Oddelek za domovinsko varnost že identificiral kot eno največjih domačih varnostnih groženj v državi in mnogi pričakujejo, da se bo takšnim ekstremističnim skupinam pričelo slediti tako kot tujim terorističnim skupinam. V zadnjem času je precej pozornosti s sodnimi postopki proti njihovim vodilnim članom vzbudila skupina Atomwaffen, o njih pa je obsežno pisal urednik portala Informant Nick Martin. Tudi Martin meni, da bi lahko Atomwaffen ali podobne skupine skušale izkoristiti pandemijo koronavirusa.

Rok Krajnc