fbpx

Srhljivo: Medvedjev napovedal globalno morijo, če bo prišlo do tega

Dimitrij Medvedjev je pred vrhom Nata napovedal tretjo svetovno vojno. Foto: (EPA)

Nekdanji predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev je napovedal začetek tretje svetovne vojne, če se bo katerakoli od držav članic Nata odločila posegati v avtonomijo Krima. “Za nas je Krim del Rusije. In to pomeni za vedno. Kakršenkoli poseg na krimskem polotoku bi bila vojna napoved Rusiji, kar bi lahko vodilo do tretje svetovne vojne,” je povedal Medvedjev. Grožnjo je včeraj objavil moskovski medij, torej dan pred začetkom vrha Nata v Madridu, kjer bodo voditelji odločali o povečanju vojaške pomoči Ukrajini, pričakovati pa je tudi spremembe v Natovih strateških konceptih. Kot je včeraj povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, Rusija v novi strategiji ne bo več obravnavana kot strateška partnerica, temveč kot neposredna grožnja varnosti in vrednotam zahoda.

Dimitrij Medvedjev, danes sicer namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije, je v zvezi s priključitvijo Finske in Švedske zvezi Nato dejal, da bo Rusija obrambno okrepila svojo stran meje, zato, “da bi bila pripravljena na povračilne ukrepe,” kar bi lahko vključevalo tudi namestitev Iškander hipersoničnih raket, poroča Reuters.

Do srhljive grožnje pa je prihaja le dan za barbarskim raketnim napadom, ki bi ga zlahka označili kot vojni zločin. Raketa, ki jo je lansiral ruski bombnik, je namreč v zadelo trgovsko središče Kremenčuk, v katerem je bilo v trenutku napada okoli 1000 ljudi. Bombni napad je doslej terjal 18 smrtnih žrtev, 60 ljudi je bilo ranjenih.

Vrh Nata
Grožnje nekdanjega predsednika velja razumeti v luči današnjega vrha Nata. Voditelji zavezništva namreč nameravajo v temelju spremeniti odnos, ki ga je doslej imela zveza Nato do Rusije. Kot že rečeno, bo Rusija najverjetneje preklasificirana iz strateške partnerice v grožnjo, do sprememb pa zna priti tudi v odnosu do Kitajske. ZDA in Združeno kraljestvo želita zavzeti tršo držo do Kitajske,  ki v zadnjih letih stopnjuje sovražno retoriko do demokratičnega Tajvana. Zaenkrat mehkejši pristop zagovarjata Francija in Nemčija. V imenu Slovenije se vrha udeležujejo predsednik vlade Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

Andrej Žitnik