fbpx

Šrilanške oblasti bile deset dni prej obveščene, da muslimanski radikalci načrtujejo napade na cerkve! Zakaj jih niso preprečili?!

Foto: Twitter

Šrilanške oblasti so bile na začetku meseca opozorjene, da muslimanska džihadistična skupina na velikonočno nedeljo načrtuje napad na krščanske cerkve. Agence France-Presse namreč razkriva, da je šef policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi izdal opozorilo obveščevalcev glede radikalne islamistične skupine, imenovane National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Poraja se torej vprašanje, zakaj oblasti opozorila niso vzele resno in preprečile smrtonosnega napada.

“Tuja obveščevalna agencija je poročala, da NTJ načrtuje izvedbo samomorilskih napadov na pomembne cerkve, kot tudi na indijsko visoko komisijo v Colombu,” je bilo mogoče prebrati v opozorilu iz 11. aprila.

Preberite več: Ameriški State Department svari: Teroristi nadaljujejo z načrtovanjem napadov na obljudene turistične točke na Šrilanki!

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Čeprav so bile oblasti predhodno obveščene o nevarnosti, pa takoj po napadih odgovornosti niso pripisale radikalni skupini NTJ ali katerikoli drugi skupini. Kakorkoli, oblasti imajo po poročanju Washington Timesa trenutno v priporu vsaj 13 osumljencev, obrambni minister Ruwan Wijewardena je bombne napade, ki so ubili več kot 200 ljudi, označil kot samomorilske napade s strani skupine verskih skrajnežev.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Tako kristjani kot tudi muslimani predstavljajo manj kot 10 odstotkov prebivalstva Šrilanke, ki je večinoma budistična. Pred desetimi leti se je v državi končala državljanska vojna, protagoniste sta predstavljali osrednja vlada in odpadniška milica, ki temelji na etnični skupini Tamil, ki je večinoma hindujska.

H. M.