Stanje je resno: Po seriji umorov v Stockholmu, ki so se zgodili v samo nekaj dneh, mesto zaprosilo za dodatne policijske okrepitve

Datum:

Policija je v švedski prestolnici Stockholm zahtevala okrepitve po petih umorih, ki so se zgodili v samo nekaj dneh. Da je stanje res skrb vzbujajoče, potrjuje tudi policija, ki pravi, da naj ne bi bilo moč zagotoviti, da se umori v prihodnje ne bodo več zgodili. 

Policija je v četrtek pripravila novinarsko konferenco, po tem, ko so v sredo našli dva moška ustreljena v avtu, ki se je nahajal zunaj Stockholma. Žrtvi sta bili po navedbah Speise ustreljeni v glavo. Na našem portalu smo že podrobneje pisali o torkovem dvojnem umoru zakoncev, ki sta bila zabodena do smrti, na krutost umora pa kaže dejstvo, da so ženski brezčutno prerezali vrat, morilci pa za umor niso pokazali prav nikakršnega obžalovanja.

Zaprosili za dodatne okrepitve
Statistika kaže na to, da se je v zadnjih dneh v Stockholmu zgodilo kar pet umorov in več primerov streljanja. Stanje je skrb vzbujajoče in zelo resno. Stockholmski vodja policije Ulf Johansson je povedal, da so vodjo nacionalne policije zaprosili za dodatne okrepitve, saj je po njegovem prepričanju nujno, da do razporeditve pride v najkrajšem možnem času.

Po besedah Johanssona je prvi cilj, da najprej najdejo storilce, prekinejo nize streljanja in zaustavijo širjenje kriminala kolikor je to mogoče. “Razmišljamo tudi o tem, kaj je narobe, mogoče gre za policiste, ki delajo pod krinko, preiskovalce ali za uniformirane policiste.”

Foto: iStock

Policija zasegla večje število kalašnikov, ročnih granat in pištol
Preiskovalni direktor Patrick Ungsäter je povedal, da ni mogoče izključiti možnosti za nove nasilne zločine. “Opažamo, da so zločini povezani s tolpami, kar pomeni, da gre v tem primeru za konfliktno in impulzivno vedenje, ki ga je zelo težko preprečiti.” Ungsäter meni, da zaradi dejavnosti tolp ni pretirane nevarnosti za javnost in dodal, da policija še vedno dela na tem, da čim bolj zmanjša nevarnost, ki bi bila usmerjena proti tretjim osebam. Policija je zasegla večje število kalašnikov, ročnih granat in pištol, a je vendarle težko ugotoviti, koliko umorov so s tem preprečili.

Foto: iStock

Trenutno so v teku preiskave kar 47 umorov, 57 poskusov umorov in 436 drugih kaznivih dejanj, kot so posilstva in ugrabitve. Doslej je bilo ubitih sedem ljudi in 14 poškodovanih, vprašanje pa je, za koliko se bo število v prihodnje še povečalo.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...