Stanje v Iranu blizu vrelišča! Strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne: Po moji oceni bodo Američani verjetno odgovorili z napadom na izstrelišče raket

Foto: Nova24TV

V torek ob 23.30 uri po srednjeevropskem času je Iran izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Merili so na najmanj dve oporišči v Al Asadu in Erbilu, kjer so nastanjeni ameriški in koalicijski vojaki, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman. V napadenem oporišču v Erbilu je bilo tekom napada tudi šest pripadnikov Slovenske vojske.

Zunanji minister Irana Džavad Zarif je sporočil, da se je Iran za raketna napada na letalski oporišči v Iraku odločil v samoobrambi in poudaril, da si ne želi vojne. V napadih z 22 raketami naj bi bilo po poročanju iranskih virov ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev naj ne bi bilo.  Po poročanju STA je ta še dodal: “Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike”. 

Džavad Zarif (Foto: STA)

Napad je bil po navedbah elitne Iranske revolucionarne garde maščevanje za smrt vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija, ki je bil v petek ubit v ameriškem letalskem napadu na letališču v Bagdadu. Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna so še sporočili: “Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so svoja oporišča dala teroristični vojski, da bomo napadli vsa ozemlja, od koder bodo izvedena dejanja agresije proti Iranu.”

ZDA označili za sovražnico Irana
Mohamed Bageri, vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil, je sporočil, da napadi predstavljajo majhen del tistega, česar je sposobna vojska Irana in posvaril, da se bodo na morebitne nove napade ZDA odzvali na še bolj oster in uničujoč način. V televizijskem nagovoru je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej poudaril, da je Iran z obstreljevanjem oporišč ameriške vojske v Iraku “dal klofuto” ZDA in pri tem ZDA označil kot sovražnico Irana. Prav tako je izpostavil, da cilj predstavlja konec ameriške navzočnosti na Bližnjem vzhodu, saj naj bi ZDA prinesle samo vojno in uničenje.

Trump napovedal izjavo tekom dneva
Ameriški viri o morebitnih žrtvah za zdaj en poročajo, so pa v omenjenih oporiščih že nekaj dni vladali poostreni varnostni ukrepi na račun iranskega odziva. Ameriški predsednik Donald Trump po poročanju Bele hiše spremlja položaj v Iraku in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Po napadu je Trump na Twitterju zapisal: “Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo.” 

Slovenske vojake bodo evakuirali
Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, se je po celonočni izmenjavi informacij še pred 6. uro zjutraj na posvetovanju o razmerah po iranskih napadih na ministrstvu za obrambo sešel z obrambnim ministrom Erjavcem. Ministrstvo za obrambo je zaradi napada na letališče v Erbilu sprejelo odločitev za evakuacijo šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. Paradoksalno je, da ob prvi vojaški grožnji, naša vojska pobegne, kar ni ne neomajno ne odločno. Iz ministrstva so sicer sporočili, da bo evakuacija izvedena skupaj z nemškimi partnerji. Z odločitvijo je seznanjen predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico GŠSV generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu. Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana ŠarcaVsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi.”

Irak, Erbil. Nemški vojaki v Iraku (Foto: STA)

Odgovor Irana predvidljiv
Po mnenju nekaterih političnih analitikov, je stanje v Iranu res blizu vrelišča, saj je opustil bolj prikrit in podatlni način boja proti ameriškim silam in interesom v bližnjevzhodni regiji. Za komentar glede dogajanja v Iraku smo povprašali strokovnjaka za varnostna vprašanja Boštjana Perneta, ki je povedal, da je odgovor Irana predvidljiv. Iran je imel precej možnosti sprožiti uboj kakšnega visokega ameriškega uradnika na Bližnjem Vzhodu. Imel je možnost izvesti napad preko svojih proxyjev (šiitskih milic, ki delujejo od Libanona, Jemna, Sirije in vse okrog), ampak Iran je moral pokazati odločnost in sam izvesti povračilni ukrep. Iran je napovedal, da ne bo napadal mehkih ciljev, ne naftne infrastrukture, kar je bila največja bojazen Zahoda, ampak da bo napadel vojaške cilje, kar se je zgodilo. Trenutno je preuranjeno govoriti, kaj se bo zgodilo, ker ni jasno ali so bile žrtve ali jih ni bilo. Američani trenutno trdijo, da žrtev ni bilo, medtem ko iranska nacionalna televizija poroča, da je bilo 80 Američanov ubitih.”

Če do ameriškega odgovora ne bo prišlo, bo zame presenečenje
Udar bo potrebno po besedah Perneta natančno vojaško analizirati. “Znano je, da so s taktičnimi balističnimi raketami ali manevrirnimi balističnimi raketami napadli dve bazi, kar je bilo pričakovano. Udar je bil precej močen, kar priča podatek o 22 raketah, ki naj bi bile izstreljene. To je proti pričakovanjem, saj bi pričakovali, da bo napad blažji. Ali so rakete priletele do cilja, sli je bila večina uničena v zraku, ne vemo. V Erbilu je ena priletela na pisto in ni eksplodirala, ena pa naj bi padla v okolico mesta in tako zgrešila cilj za 20 kilometrov. Sedaj je potrebno počakati, da se oglasi Trump. Po moji oceni bodo Američani verjetno odgovorili z napadom na izstrelišče raket, ki so padle na ameriški bazi. Če do ameriškega odgovora ne bo prišlo, bo zame presenečenje. Bo pa to pokazalo, da se ne gre v eskalacijo razmer. Ta trenutek je preuranjeno govoriti. Izjave ameriške administracije in Pentagona bodo pokazale ali bo šlo v eskalacijo ali ne. Ta kriza se bo danes ali najpozneje jutri lomila. Ali bo šlo v eskalacijo in počasi v vojno ali pa v deesaklacijo in bo kriza bolj latentna, še zmeraj prisotna, saj se razmere ne bodo izboljšale. To je kritična točka danes. Iran enostavno po tako množičnem pogrebu, po vseh izrečenih grožnjah, je zaradi trdnosti režima moral izvesti povračilni ukrep. V iranskih rokah je bilo, kako resen bo ta ukrep. To ni presenečenje. Tudi ni presenečenje, da je do napada prišlo po pogrebu Solejmanija.” 

Boštjan Perne (Foto: Demokracija)

“Kar se tiče evakuacije naših vojakov se mi zdi, da je na mestu, da je bila ta usklajena z nemškimi zavezniki, ker so Nemci nosilci kontingenta.” Perne je izrazil prepričanje, da je dobro, da se ni šlo v neke preuranjene in hitre poteze, da se je počakalo, da se situacija kristalizira ter da so se odločitve sprejele skupaj z zavezniki. “Če se Nemci umikajo, je nemogoče notri držati šest Slovencev. Zaenkrat kaže, da so bile odločitve obrambnega ministrstva kar na mestu. Potrebno pa je počakati, da se vidi, ali se vsi Nemci umikajo, ali samo del kontingenta. Umikajo se Filipinci, Estonci, Kanadčani gredo na varno. Mislim, da se bodo Nato države, ki niso direktno vpletene v konflikt, počasi umaknile iz območja. Američani bodo vztrajali, vsaj tako napovedujejo. Če je kompletna okolica sovražna, je težko vztrajati na takšnem območju.” 

Hana Murn

 • DOMOVINSKA LIGA

  Trump porediraj muslije iz tega sveta.

  • Van Der Waals

   BOLJE BI BILO DA JIH NI V EVROPI… ČE PA SO V AZIJI ALI AFRIKI JE PA USENO. ČIM DLJE OD NAS.

 • Van Der Waals

  ZAVEZNIŠTVO MUSLINAOV IN LEVIČARJEV JE NEOMAJNO!

 • Peter

  Baje bodo od sedaj naprej vse letalske nesreče preiskovali Iranci. Ker so zelo dobri, odlični celo.
  Pet minut po nesreči ukrajinskega Boeinga 738 so oni že vedeli vzrok, no.

  • rabbit

   Seveda so vedel,i saj so ga sami sestrelili. No na letalu je bilo 170 Irancev.

   • Gren

    ČISTA KOMUNISTIČNA TAKTIKA POBIJATI SVOJE ALI REVOLUCIJA ŽRE SVOJE OTROKE !

  • Piš

   So dobili izkušnje 3 julija 1988.
   Ko so američani sestrelili Iranski Airbus A300, umrlo je vseh 290 potnikov, od tega 66 otrok.
   To civilno letalo so amerosi sestrelili nad Iranskim ozemljem.

   • Peter

    Ja, so ga.
    Kar je razkrila preiskava.
    Kakšne izkušnje naj bi dobili pri tem iranski preiskovalci?
    Lepo si hotel povezati, pa ti ni najbolje uspelo, no.

  • maček ivan

   … mam “filing” da so majmuni muslitski sklatili tisti avion tak “mimogrede”, ker je bil malo “napoto”…

 • xtc

  Tale Perne pa je podobna “stroka” kot Šipac,če bo špičasto…………,če bo ploščato itd,seveda bodo ZDA uddarile naszaj še močneje ne samo po raketnih rampah marveč še kje drugje,samo da satelitske posnetke in premike operativcev v Iranu naredijo.

 • Unikatna

  Itak bo USA vrnila udarec…če ne bi, bi Iran dobil še večjo moč…

 • xtc

  Tisto z lealom je hudo sumljivo,očitno je letalski motor nekaj zadelo kar je povzročilo eksplozijo večjih razsežnosti-z enim motorjem bi se letalo lahko vrnilo ali vsaj zasilno pristtalo,očitno so Iranci namestu ZDA baze zadeli potniško letalo.

 • Peter

  S tem mnenjem se ne strinjam. Trenutno je izmenjave v Iraku konec, lahko se zgodi še kakšen raketni napad proksijev na izrael, te pa tako ali tako sprožijo že, če ima kdo prebavne motnje, no.

 • Andrej

  Domnevam, da bo Irak mirno gledal, ko jim Iran raketira njihovo ozemlje.

  • Piš

   Irak zahteva da se američani umaknejo iz njihovega ozemlja. Niso zaželjeni. Niti malo.
   Iran raketira vojaške cilje, tuje, tam nezaželene vojske, ki je nihče ni vabil tja, ki je pobila tisoče in tisoče civilistov ko je napadla ta Irak.

   • Andrej
    • Piš

     2020 smo, Iran in Irak imata istega sovražnika, tega ki je napadel Irak in pobil tisoče in tisoče nedolžnih ljudi, in ki je nezaželjen, ki ga Irak noče na svojem ozemlju.

     • JANEZ GUS

      Vidim,da tebi ni nič jasno.Problem je samo eden.Suniti in šiiti,kdo bo koga.Po tvoje pa je kriv JJ …….

     • Piš

      Irak zahteva da se američani umaknejo iz njihovega ozemlja, morda si to spregledal.

     • rabbit

      In Američani pokimajo in gredo. Haha

     • Piš

      Okupatorji kot so se seveda požvižgajo na to

     • Andrej

      Islam se je ustavil že na začetku, v trenutku Mohamedove smrti. Še sedaj se niso dogovorili kdo je njegov naslednik in se nikoli ne bodo. Pogovarjajo se pa z orožjem. Tako, da leto 2020 nima nobenega pomena.

 • Piš

  Iranci bi morali, ne takšen raketni povračilni napad, to nima smisla niti se ne spodobi,
  morali bi upepelit kakšnega ameriškega generala, seveda za Mir, ne za vojno, kot trump

 • Peter

  Toliko se dogaja, da je tale izjava šla kar nekako mimo, sploh pa o njej nočejo nič slišati talevi, no.

  Mučeništvo poveljnika Kasema Solejmanija bo poživilo našo revolucijo v svetu,” je izpostavil Hamenej v obširnem govoru…

  Poživilo našo revolucijo v svetu…kako veliko se da povedati z ,malo besedami…

 • Jože Kramar

  Napad je potrebno kaznovati .

  • Piš

   To zdaj počnejo Iračani.

   • General Deplorable

    a so amebe iz iraškega državnega zbora napisale resolucijo :) to je vredno toliko, kot resolucija, pod katero bi se podpisali pahor, erjavec in klovn ter tista podgana, ki opravlja funkcijo zunanjega ministra….priviligiran wannabe pravnik z težko obliko egocentrične narcisoidne osebnostne motnje :)

 • JANEZ GUS

  Trump,dobro naštudiraj in naredi enkrat za zmeraj.Aja,imaš kakšen dron frej.Mi imamo eno greznico za spraznit,ki zavdarja po celi Sloveniji po tekovinah revolucije.

 • Peter

  V Erbilu je ena priletela na pisto in ni eksplodirala, ena pa naj bi padla v okolico mesta in tako zgrešila cilj za 20 kilometrov.

  No ja, Irak so pa le zadeli, no.

  • rubec

   Pokaži malce sočutja tudi do poškodovanih, ki jih ni malo. Kar 22.

  • maček ivan

   “pucali su u vazduh, ali pitanje je, dali so pogodili vazduh”.
   To mi diši po “maratoncih v častnem krogu”.

  • xtc

   Tisti ,ki so pedala na raketi poganjal so se upehal,pilot pa je po dveh šnopčkih in svinjski žolci malce zadermal,pol pa pride kar pride.

  • General Deplorable

   mnja :) tale Perne….a se je “varnostni strokovnjak” iz sveta NSi in javnosektorski
   priviligiranec Perne spet zmotil? Kot se je zmotil pri napovedih glede
   kurdov in turkov? :) takšen “varnostni strokovnjak” je lahko vsak
   klošar, ki je naredil diplomo iz obramboslovja na FDV še v prejšnjem
   sistemu, kjer je bilo pomembno, da si znal lizat rit za denar in
   položajček v politiki :)

 • rubec

  Muslimani so proti slanini, zakaj torej tak revolt, če so američani skurili eno Salamo od prasca.

 • BananaNjam

  Vojni hujskači boste kmalu dobili Darwinovo nagrado. Slepe in gluhe vas peljejo v klavnico! In tako je bilo pri 1.SV in 2.SV! Kako ste ljudje neumni, da se vsakič prepustite vojnohujskaški propagandi!

  • xtc

   No dripc,a še nisi v Iranu v uniformi iranske revolucionarne garde.

  • General Deplorable

   že 12 ur je minilo od tvoje izjave, ali morda veš, kje je epicenter tretje svetovne vojne? rad bi pridobil kakšne informacije, kje se je začela, pa nikakor ne najdem ničesar oprijemljivega….edino kar najdem je novica, da je 14 dni nazaj kim jong un poslal v zrak neko imitacijo Triglav1 rakete :)

   • BananaNjam

    Zakaj je ni? Ker Trumpa Iranova klofuta kar precej boli! Spoznal pa je
    tudi, da so ameriški Patriot sistemi samo še za na smetišče! Ničesar
    niso zaznali in sestrelili! Iran mu je dal 1 uro prednosti, da je
    poskril svoje vojake, drugače bi bil včeraj POKOL!

 • JANEZ GUS

  Zdaj je prilika,da kih Trump potrese s pantakanom,ko so vsi na kupu.

  • maček ivan

   Bi mogo en “mehankar” pomotoma “našraufat” eno “ta pravo” bojno glavo, ne ove za “novo leto”, ki “pokale” nad Bagdadom.

 • Rožle

  Če bi ga pa Rusi naroštiljal, bi bilo pa vse OK ..?
  Meni je čisto vseeno kdo porihta te nepridiprave .. samo, da jih nekdo ..
  predno oni nas

 • rubec

  Težko si predstavljam kakšno škodo lahko naredi raketa, če ne vem kako velika je. Če je to velikost, ki ustreza velikosti ene naše načelnice, je to orožje bolj kot ne en kurac od dva tedna stare ovce.

  • xtc

   Baje je Trump že napovedal povračilne ukrepe,baje bo začel raketirati z raketami z svinjsko mastjo prvo mulo,ki bo vsebina zadela ji bodo pognale ščetine.

   • joza joza13

    +++++
    Hahahahahaha….

 • xtc

  Raje se vprašaj aliobstoja kak komusocialistični diktator,ki ni dal pobiti več lastnih kot drugih.

  • Piš

   Zgrešil si tematiko, tu beremo o še eni vojni ki jo je zakuhal še en ameriški predsednik

   • xtc

    Ne zastavil sem ti povsem logično vpašanje,ko se neprestano dereš o ZDA-torj odgovori in ne jamraj,kot Cerar.

    • Aton

     Komunistični diktatorji so dali pobiti svoje ljudi in ameriški predsedniki začenjajo vojne. Mar ne razumeš, da obstaja tudi tretja pot? Seveda ne!

   • General Deplorable

    12 ur je že mimo od tvoje izjave…..kje točno si zasledil, da je vojna? na 24ur? :)

 • ljubinica

  Trump je izjavil, da bo koncal vojno na BV.
  Iran ima ogromno ozemlje.
  80 milijonov ljudi.
  Mocno vojsko.
  Iranci niso Arabic. Znajo ravnati z orozjem.
  (judovski rabin: ArabcI niso problem. Vsa njihova moc temelji na petrodolarjih. Resnicni sovraznik Izraela je Iran. Treba je uniciti Iran. Kar bo tezko: Iranci so sposobni, skoraj tako kot mi….. t. j. Judje)
  ZDA niso uspele pokoriti niti Iraka niti Sirije….
  Kako bo torej Trump zmagal v Iranu?
  Omenja se, da bo nori Trump vrgel naIran atomsko bombo.
  Z atomsko bombo je grozila ze nora Killay.
  Da bo “obliterate” Iran.
  —-
  In pri nas isti norci, ki so pozdravljali napad na Irak leta 2003, zdaj scuvajo na vojno z Iranom….

  • JANEZ GUS

   V SLO na vojno ščuvajo komunjare.

  • xtc

   Malce se strezni kričač-samo ena A bomba od ZDA ali Izraela,če je interes pokončat iran tam in je konc.
   Tiste vojske o kateri govoriš že davno ni več,ja Šahova je bila največja in najmočnmejša v regiji,danes ta vojska ni nič.
   Nadalje in večina naroda ne podpira več mul sploh pa ne mladi.

   • ljubinica

    Kaksen interes imas ti, ima Slovenija za unicenje mogoce drzave, kot je Iran?
    Iran je v rusevinah: Kaj pa POTEM?

    • xtc

     Tud “beguncev ni” pa tud dolgo jih ne bo več in mir bo.
     Osebno imam interes ,da se vse verzije ISISovcev tako Šiitskih,kot Sunitskih odstranijo s sveta,kot tudi levo podivjani ekstremisti z EKO vred so zlo in grožnja za res pravo Tretjo svetovno.

     • JANEZ GUS

      Tukaj je še izprijeni smrad LGBT.

     • ljubinica

      Na to nimam kaj odgovoriti.
      Ti bi vse “sovraznike” pobil.
      V cem se razlikujes z ISIS (ki je sunitska zadeva, suniti (SA) so pa nasi prijatelji, a ne? ), ki tudi hoce pobiti nasprotnike …

    • rabbit

     Tudi z Jugo in Irak si najbrž govoril da je mogočna država na koncu pa le kup dreka.

   • ljubinica

    “vecina naroda ne podpira mul”
    1. Tega ne ves.
    2. A mislis, da vecina “ki ne podpira mul”, komaj caka na amerisko atomsko bimbo ….
    —-
    Kaksni iztirjenci komentirate tule ….

    • JANEZ GUS

     Nas tudi motijo rdečuhi,ki namerno vničujejo Slovenijo,pakaj hočemo.

    • xtc

     Zato sem ti bedak zahojen povedal,da če bi ZDA imele interes izbrisat Iran bi to storile davno-daj si skrajšaj latngo tepc.

     • ljubinica

      ZDA nimajo interesa v Iranu uporabiti atomske bombe, pravis.
      Kako bodo potem zmagale? Trump je napovedal zmago.

     • xtc

      Ko ti razbijejo vso infrastrukturo in izvozno industrijo hitro dvihneš belo zastavo.

   • Aton

    Za razliko od marsikoga je v Iranu več strank in vlada ima podporo. Iranci so včasih bili ljubitelji ameriškega načina življenja, vendar pol stoletja neumne ameriške politike in priklanjanja saudskemu denarju je spremenila marsikaj. Seveda lahko pozivaš kar naprej na vojno iz zapečka. To delajo reve,ki si kasneje delijo zasluge. To so pri nas naredili leta 45 in 91.

    • Vince Blake

     Kakšno podporo ima iranska vlada, smo videli na decembrskih protivladnih demonstracijah.

  • fon johan

   Pa tudi ne libije, afganistana, skratka niccc

  • Vince Blake

   In kdo omenja, da bo Trump uporabil jedrsko orožje? Tvoji tovariši v teh vaših twitter echo chamberjih? Res kredibilni viri, ni kaj. Eden bolj usekan od drugega.

   • xtc

    Če bi Trump to želel bi že storil.

  • 12 ur je že minilo od tvojega uriniranja v plenice :) a si jih že zamenjal? :)

 • BananaNjam
  • JANEZ GUS

   Kam se bi šel pa ti heroj.Na posteljo.

   • xtc

    Ne on bi kot lažnivi klovn Franta v Juriš z mitraljezom.

    • BananaNjam

     Ti pa kot naši rep med noge, na Falcona, pa domov k mamici jokat.

     • xtc

      Očitno zadevo obvladaš in si že večkrat to počel ,da nas podučiš kako in kaj.

     • BananaNjam

      Dovolj je bilo gledat vas domobrance, kako ste bežali v preteklosti.

     • xtc

      A mamo domobrance v Iraku?
      Nisem vedel.
      Ti,daj naj ti menjajo plenico,preveč si vdihoval njen vonj.

     • Rožle

      Pejt ti raj nazaj Banano Fafat ..

     • xtc

      A jih ne piga samo pri Rastoderju v hladilnicah?

     • BananaNjam

      A tebi pa Kekec danes noče dat ali kaj, da zdaj banane fantaziraš???

     • xtc

      Torej si mu fouš?
      tipičen levak.

     • BananaNjam

      Ne, jaz bom raje v postelji z Mojco in ji banano postregel.

     • xtc

      S tako kot roastbeef Solejmani tvoj idol-dvomim ,da jo bo zanimalo-še preje pa te bo zavrnila zaradi plenic ,ki ti zaudarjajo.

     • BananaNjam

      Pleničkar, ti samo drek fantaziraš.

   • BananaNjam

    Na svež zrak bi šel, ker v tam kasarni so se vsi itak usrali. No ti ga jim pa še naprej ovohavi.

    • xtc

     Ti si še plenice ne moreš zamenjat sam ne da bi še kam šel.

    • General Deplorable

     tebi tudi sveži zrak ne pomaga :) tebi pomaga samo podoben tretman, kot ga je bil deležen el-salami :) pa še od tega “se nebi zresnil” :)

  • xtc

   A takole boste SLO iranski gardisti počel?

  • Common Sense

   Jaz bi rekel, da tako ravna vsak priseben mož (na iranski ali ameriški strani), ko letijo rakete dol, ki jih ne vidiš. Kaj pa naj bi naredil? Se postavil na sred baze in razkril roke in kričal “Give it to me baby” ? To vidiš samo v filmih. Resničnost je bistveno bolj človeška. Vedno. Vojna je sh*t.

   • JANEZ GUS

    Pusti tega fajonkinega ritoliziča.

  • General Deplorable

   12 ur je minilo od tvoje izjave…..še vedno ni mrtev nihče…..kako to, da še ni tretje svetovne vojne?

   • BananaNjam

    Zakaj je ni? Ker Trumpa Iranova klofuta kar precej boli! Spoznal je tudi obenem, da so ameriški Patriot sistemi samo še za na smetišče! Ničesar niso zaznali in sestrelili! Iran mu je dal 1 uro prednosti, da je poskril svoje vojake, drugače bi bil včeraj MASAKER!

 • Common Sense

  Saj na rečem, če bi moj sin bil dol, bi mi verjetno bilo ljubše, da gre domov. A jaki smo mi zavezniki, da ob prvem poku poberemo šila in kopita. Trump, nor kakor je, ima po svoje prav.

  • xtc

   Ne boj se če bi šlo za Putina ali Xi ja ali Madura bi Kučan & Co dali magari pobit pol Slovenije,samo da bi bili zraven.

  • fon johan

   Italijani in nemci so ze pred nami odkorakali.., pa tudi hrvati..

 • Ježek Teka Teka

  “Slovenski vojaki so na varnem” … kera lažniva komunjara je to izjavila par dni nazaj …

  • xtc

   Seveda so ,če rakete padajo po 20 km vstran.
   Sicer pa,a ti Kahli kej verjameš?
   Sicer pa tud Solejmani je sedaj “na varnem” nič ga nemore več presenett.

   • ljubinica

    Komu pa ti verjames?
    Pompeo: Ko sem bil direktor CIA smo lagali, goljufali in kradli…

    • xtc

     A ti to o šefu CKZKS? v Repe biografiji bral?

     • ljubinica

      To si lahko pogledas na YouTube. Govoril je student om.

  • fon johan

   Korl se vceraj, takoj naj odstopi..

 • xtc

  Baje so letos Dražgoše ODPOVEDANE.
  Četa z orožjem je že na poti pomagat Iranski Revolucionarni gardi,pravkar se formira še ena na policijskem sindikatu in več na SD,SMC,Levici,LMŠ kjer bo poveljnik kar prvi Šiptar Slovenije,pridružili pa se jim bodo tudi iz ZZB.

  • BananaNjam

   Še nisi na ameriškem avionu za BV? Kaj čakaš? Kje je zdaj tvoje junaštvo, da potamaniš vse muslije? A boš na nove migrante čakal?

   • xtc

    Ka ti Kekecc ni dal fafat ,da Rožleta nadleguješ?

    • BananaNjam

     Čaki, ona dva sta geja. Mojca je pa moja. Si nepismen?

     • xtc

      Kaj boš ti z Mojco,daj naj ti plenico menjajo še semčez net te vonjam,kaj šele ,da bi te Mojca marala celga pos*** v plenicah.

     • BananaNjam

      Pleničke so tvoje spolne perverzije, ne moje.

     • xtc

      Vidim ,da te zanimajo plenice-no ti pa Mojce ne.

 • Piš

  napadeš Irak Libijo Sirijo, pobiješ tisoče in tisoče nedolžnih ljudi..

  .. potem pa se čudiš da te imajo za terorista št1 na planetu in da te nočejo tam na svoji zemlji

  • General Deplorable

   res je, nihče več ne želi globalizma, kot so si ga zamislili clintonovi, obama, bushi, rockefellerji, bilderburgi in rothschildi…..želimo svobodo izpod tiranije socializma in komunizma ter tržni kapitalizem in ne javnosektorski pajdaški kapitlizem :)

 • Ježek Teka Teka

  Dve izjavi Trumpa: “Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja” in “Potolkli vam bomo kulturne objekte” … definitivno eskalacija …

 • Garbage man

  Če bi Trump dodal v tarče še stavbo NLB, Murgle ukradeni hiši na ovinku in koncu Tobačne, Dražgoše bi bilo 2020 celo leto novo leto

 • fon johan

  Bravo perne, logicno, samo tezava je v tem, da se take rakete izstreljujejo in mobilnih lanserjev, tega pa pas strokovnjak se ne ve….

  • xtc

   Kot tudi ti ne,da so že najdene s satelita in njih gibanje.

   • fon johan

    In celo nobene niso sestrelili…

  • General Deplorable

   10 ur je že od tvojega komentarja, trenutno je znano, da je iran namenoma zgrešil vse cilje, noben ameriški vojak ni ubit, amerika pa je trenutno zmagovalka :) o pernetu pa tole :) ”
   a se je “varnostni strokovnjak” iz sveta NSi in javnosektorski
   priviligiranec Perne spet zmotil? Kot se je zmotil pri napovedih glede
   kurdov in turkov? :) takšen “varnostni strokovnjak” je lahko vsak
   klošar, ki je naredil diplomo iz obramboslovja na FDV še v prejšnjem
   sistemu, kjer je bilo pomembno, da si znal lizat rit za denar in
   položajček v politiki :)

   • fon johan

    Aha v prejsnem sistemu je kdo ze diplomiral na fdv….

 • steff

  No, pa se je zacelo! Kmalo bo vidno koliko je v hlacah nasega vrlega zeta Donnija…it looks like, it’s time for Kentacy chicken to be served…

  • General Deplorable

   10 ur je minilo od tvojega komentarja…..trenutno je znano, da žrtev med američani ni in da se je iran odločil, da ne bo začel vojne :) v tem pokru je zmagal Trump :) spet pa ste se vsem zahodnim obveščevalnim službam pokazali anti-Trumperji in anti-Američani v SLO….kar je odlično :)

 • FORT WORTH

  Svet mora imeti dezurnega policaja.
  To so ze vsa leta po drugi vojni ZDA.
  Samo njim se lahko zahvalimo, da varujejo EU vojasko in ekonomsko.
  Iz zgodovine lahko vidimo, da se EU glede vojaskih vprasanj sama ni sposobna odlocati.
  Je pa logicna poteza, da se nasih sest vojakov zacasno pripelje domov.
  Na vojnem obmocju sest vojakov ne predstavlja popolnoma nic.

 • tuki tuki tič

  Čujte, slovenski vojak v vojni med ZDA in Iranom nima kaj početi. Trump je postal novi terorist na svetovni sceni…”naša” Melanija pa je od terorista žena.

  • FORT WORTH

   Clinton je zagotovil mir v regiji, ki je zbombardiral del jebene srbije.
   Trump bo z povracilnimi ukrepi sesul izvor zla v v Iranu, Iraku in sirse.

  • xtc

   Tunek saj veš ono “[email protected]………itd pa te ni več.

  • General Deplorable

   9 ur je že od tvoje izjave, vojne pa še nikjer….sploh ne tretje svetovne :)

 • Peter

  Izjemna preciznost iranskih raket, 22 jih lansirajo, pa nikomur nič, no.

  • xtc

   Ja vidiš kako so netočne ameriške,doktorji na kurah so ugotovili ,da so jih od 100 kar 70 sestrelili-samo kdo pa je to storil pa ne vedo.

   • Peter

    Sirci so postali veliki strokovnjaki za sesuvanje raket….Vse sestrelijo, hizbolahova skladišča pa kar sama od sebe eksplodirajo, no.

  • Piš

   ameriške na Sirijo enako niso ravno blestele..

  • Slovenec

   Ena je zgrešila celo 20 km. To pa je natančnost.

 • Peter

  Še najbolj zanimiva reč pa je sestrelitev ukrajinskega Boeinga in tišina v zvezi s tem, no.

 • Branko Jadran

  Pravjo glavni poveljniki, teh 6.stih vojakov, kateri so na vojnem obmocju, kaj hlace so suhe, no na hitro se preoblecite, spokat v kofer, ja tud harmonko, da ne pozabte, pa hiter v Slo, mamce ze cakajo prestrasene ritke

 • Svinsk zrezk

  In česa naj se sedaj trump boji hahaha dveh raketic.muslici so se usral

 • steff

  Poslusal sem Donnija in njegov odgovor na Iranski raketni napad na dve Ameriski oporisci v Iraku…in moram reci, da se je predstavil kot a man without cohones..

 • Black_hawk

  Perne ne ve nič.

 • General Deplorable

  a se je “varnostni strokovnjak” iz sveta NSi in javnosektorski priviligiranec Perne spet zmotil? Kot se je zmotil pri napovedih glede kurdov in turkov? :) takšen “varnostni strokovnjak” je lahko vsak klošar, ki je naredil diplomo iz obramboslovja na FDV še v prejšnjem sistemu, kjer je bilo pomembno, da si znal lizat rit za denar in položajček v politiki :)

 • General Deplorable

  12 ur je od tvoje izjave, tretje svetovne vojne ali pa vojne samo med iranom in ameriko še vedno n na vidiku….a mogoče nisi dovolj dobro informiran o stanju stvari po svetu, da klobasaš takšne bedarije iz pozicije prestrašenega pacifista s stockholmskim sindromom (strah pred teroristi), sigurno imaš vsaj 5 sirijcev pri sebi doma v svoji hiši v spodnjem nadstropju :)

 • prišli smo do nekaj zaključkov kajne? :)

  1. Slovenci smo v geopolitiki irelevantni – ne obstajamo
  2. Celoten pilitičen vrh v Sloveniji je namenjen samemu sebi in svoji eksistenci
  3. Nihče v Sloveniji ni to, kar se na očeh javnosti predstavlja da je….varnostni strokovnjaki, ki nimajo pojma o geopolitiki, politiki, ki nimajo pojma o politiki, razni doktorji nekih fakultet za prodajo megle, ki so nezaposljivi in jih preko javne uprave futramo v obliki socialnega korektiva

 • PORK Amashina

  Pa tak strokovnjak.Vse skupaj samo utrjuje položaje Trumpa v ZDA in Hamneja v Teheranu.Trump stalno naglašuje da si nikakor ne želi spremembe režima v Iranu,po novem ko so mu raketirali vojsko,pa je šel med hipije in si prizadeva za mirovni proces.Kaj sledi po mirovnem procesu?Poljubljanje Hamneja in Trumpa pred kamerami v prihodnjosti.Žal vse skupaj izgleda nateg ki koristi najbolj Hezbolahu,Trumpu pa ttoliko da bo spet izvoljen.

 • Novakec1

  Puno pametnih majstora, kilavo dete.

 • Novakec1

  Bazuka pa zgleda kot iz IISV.

 • mapu

  Edino ameriška vojska je nekaj vredna, vsi ostali bolj skavti, mogoče še Rusi, ostalo pa je bolj za šrot.