fbpx

Stanje v Iranu blizu vrelišča! Strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne: Po moji oceni bodo Američani verjetno odgovorili z napadom na izstrelišče raket

Foto: Nova24TV

V torek ob 23.30 uri po srednjeevropskem času je Iran izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Merili so na najmanj dve oporišči v Al Asadu in Erbilu, kjer so nastanjeni ameriški in koalicijski vojaki, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman. V napadenem oporišču v Erbilu je bilo tekom napada tudi šest pripadnikov Slovenske vojske.

Zunanji minister Irana Džavad Zarif je sporočil, da se je Iran za raketna napada na letalski oporišči v Iraku odločil v samoobrambi in poudaril, da si ne želi vojne. V napadih z 22 raketami naj bi bilo po poročanju iranskih virov ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev naj ne bi bilo.  Po poročanju STA je ta še dodal: “Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike”. 

Džavad Zarif (Foto: STA)

Napad je bil po navedbah elitne Iranske revolucionarne garde maščevanje za smrt vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija, ki je bil v petek ubit v ameriškem letalskem napadu na letališču v Bagdadu. Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna so še sporočili: “Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so svoja oporišča dala teroristični vojski, da bomo napadli vsa ozemlja, od koder bodo izvedena dejanja agresije proti Iranu.”

ZDA označili za sovražnico Irana
Mohamed Bageri, vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil, je sporočil, da napadi predstavljajo majhen del tistega, česar je sposobna vojska Irana in posvaril, da se bodo na morebitne nove napade ZDA odzvali na še bolj oster in uničujoč način. V televizijskem nagovoru je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej poudaril, da je Iran z obstreljevanjem oporišč ameriške vojske v Iraku “dal klofuto” ZDA in pri tem ZDA označil kot sovražnico Irana. Prav tako je izpostavil, da cilj predstavlja konec ameriške navzočnosti na Bližnjem vzhodu, saj naj bi ZDA prinesle samo vojno in uničenje.

Trump napovedal izjavo tekom dneva
Ameriški viri o morebitnih žrtvah za zdaj en poročajo, so pa v omenjenih oporiščih že nekaj dni vladali poostreni varnostni ukrepi na račun iranskega odziva. Ameriški predsednik Donald Trump po poročanju Bele hiše spremlja položaj v Iraku in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Po napadu je Trump na Twitterju zapisal: “Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo.” 

Slovenske vojake bodo evakuirali
Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, se je po celonočni izmenjavi informacij še pred 6. uro zjutraj na posvetovanju o razmerah po iranskih napadih na ministrstvu za obrambo sešel z obrambnim ministrom Erjavcem. Ministrstvo za obrambo je zaradi napada na letališče v Erbilu sprejelo odločitev za evakuacijo šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. Paradoksalno je, da ob prvi vojaški grožnji, naša vojska pobegne, kar ni ne neomajno ne odločno. Iz ministrstva so sicer sporočili, da bo evakuacija izvedena skupaj z nemškimi partnerji. Z odločitvijo je seznanjen predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico GŠSV generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu. Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana ŠarcaVsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi.”

Irak, Erbil. Nemški vojaki v Iraku (Foto: STA)

Odgovor Irana predvidljiv
Po mnenju nekaterih političnih analitikov, je stanje v Iranu res blizu vrelišča, saj je opustil bolj prikrit in podatlni način boja proti ameriškim silam in interesom v bližnjevzhodni regiji. Za komentar glede dogajanja v Iraku smo povprašali strokovnjaka za varnostna vprašanja Boštjana Perneta, ki je povedal, da je odgovor Irana predvidljiv. Iran je imel precej možnosti sprožiti uboj kakšnega visokega ameriškega uradnika na Bližnjem Vzhodu. Imel je možnost izvesti napad preko svojih proxyjev (šiitskih milic, ki delujejo od Libanona, Jemna, Sirije in vse okrog), ampak Iran je moral pokazati odločnost in sam izvesti povračilni ukrep. Iran je napovedal, da ne bo napadal mehkih ciljev, ne naftne infrastrukture, kar je bila največja bojazen Zahoda, ampak da bo napadel vojaške cilje, kar se je zgodilo. Trenutno je preuranjeno govoriti, kaj se bo zgodilo, ker ni jasno ali so bile žrtve ali jih ni bilo. Američani trenutno trdijo, da žrtev ni bilo, medtem ko iranska nacionalna televizija poroča, da je bilo 80 Američanov ubitih.”

Če do ameriškega odgovora ne bo prišlo, bo zame presenečenje
Udar bo potrebno po besedah Perneta natančno vojaško analizirati. “Znano je, da so s taktičnimi balističnimi raketami ali manevrirnimi balističnimi raketami napadli dve bazi, kar je bilo pričakovano. Udar je bil precej močen, kar priča podatek o 22 raketah, ki naj bi bile izstreljene. To je proti pričakovanjem, saj bi pričakovali, da bo napad blažji. Ali so rakete priletele do cilja, sli je bila večina uničena v zraku, ne vemo. V Erbilu je ena priletela na pisto in ni eksplodirala, ena pa naj bi padla v okolico mesta in tako zgrešila cilj za 20 kilometrov. Sedaj je potrebno počakati, da se oglasi Trump. Po moji oceni bodo Američani verjetno odgovorili z napadom na izstrelišče raket, ki so padle na ameriški bazi. Če do ameriškega odgovora ne bo prišlo, bo zame presenečenje. Bo pa to pokazalo, da se ne gre v eskalacijo razmer. Ta trenutek je preuranjeno govoriti. Izjave ameriške administracije in Pentagona bodo pokazale ali bo šlo v eskalacijo ali ne. Ta kriza se bo danes ali najpozneje jutri lomila. Ali bo šlo v eskalacijo in počasi v vojno ali pa v deesaklacijo in bo kriza bolj latentna, še zmeraj prisotna, saj se razmere ne bodo izboljšale. To je kritična točka danes. Iran enostavno po tako množičnem pogrebu, po vseh izrečenih grožnjah, je zaradi trdnosti režima moral izvesti povračilni ukrep. V iranskih rokah je bilo, kako resen bo ta ukrep. To ni presenečenje. Tudi ni presenečenje, da je do napada prišlo po pogrebu Solejmanija.” 

Boštjan Perne (Foto: Demokracija)

“Kar se tiče evakuacije naših vojakov se mi zdi, da je na mestu, da je bila ta usklajena z nemškimi zavezniki, ker so Nemci nosilci kontingenta.” Perne je izrazil prepričanje, da je dobro, da se ni šlo v neke preuranjene in hitre poteze, da se je počakalo, da se situacija kristalizira ter da so se odločitve sprejele skupaj z zavezniki. “Če se Nemci umikajo, je nemogoče notri držati šest Slovencev. Zaenkrat kaže, da so bile odločitve obrambnega ministrstva kar na mestu. Potrebno pa je počakati, da se vidi, ali se vsi Nemci umikajo, ali samo del kontingenta. Umikajo se Filipinci, Estonci, Kanadčani gredo na varno. Mislim, da se bodo Nato države, ki niso direktno vpletene v konflikt, počasi umaknile iz območja. Američani bodo vztrajali, vsaj tako napovedujejo. Če je kompletna okolica sovražna, je težko vztrajati na takšnem območju.” 

Hana Murn