fbpx

Število migrantov, ki prečkajo Mediteran, ponovno narašča!

Foto: iStock

Od prejšnjega poletja se je število migrantov, ki prečkajo Libijo, sicer zmanjšalo, vendar nove številke kažejo, da je število teh začelo ponovno naraščati, medtem ko razmere v Libiji postajajo vedno bolj nestabilne. Po novih statističnih podatkih se je v prvih treh tednih januarja na pot napotilo 3.580 migrantov, nemška televizijska postaja NTV pa poroča, da so mornariške oblasti v samo enem vikendu odkrile 850 migrantov. 

Število migrantov je večje v primerjavi z istim časovnim obdobjem lani, obstajajo pa predvidevanja, da bi lahko številka še naprej naraščala. Po navedbah italijanskega novinarja, ki je spregovoril za nemško televizijsko postajo, naj bi prišlo do spremembe situacije v Libiji po tem, ko je general Khalifa Hafta začel meriti moči s premierjem Fayezom Mustafo al-Sarrajem.

V lanskem letu so številni mediji poročali, da se je italijanski notranji minister Marco Minniti sestal z libijskimi lokalnimi oblastniki, vključno z zloglasnim vojaškim vodjem in nekdanjim tihotapcem z belim blagom Ahmedom Dabaschijem, z namenom plačila, da ti zaustavijo dotok migrantov v Italijo. Neimenovani italijanski novinar pa je glede tega povedal, da so notranji konflikti prispevali k spremembi razmerja moči med ljudmi, s katerimi je italijanski minister sklenil dogovor.

Foto: iStock

Trgovanje z belim blagom prispeva kar 40 odstotkov k libijskemu gospodarstvu
Nedavna poročila so razkrila, da trgovanje z belim blagom prispeva kar 40 odstotkov k libijskemu gospodarstvu, nazaj pa se je vrnila tudi trgovina s sužnji, poroča Breitbart. Sicer se bodo Italijani v naslednjem mesecu odpravili na volitve, da izvolijo novo vlado. Najbolj odkrit kritik in nasprotnik masovnih migracij je populistični politik Matteo Salvini, ki je v začetku tega meseca izjavil, da bi deportiral 500.000 nezakonitih migrantov, saj porast islama ogroža Italijane, pri tem želi zavarovati tudi italijansko severno in južno mejo. Po zadnjih anketah javnega mnenja Salvini in njegov koalicijski partner, nekdanji premier Silvio Berlusconi, močno vodita pred zdajšnjo koalicijo.

N. Ž.