fbpx

Stopnja kriminala v Italiji nižja za 15 odstotkov zahvaljujoč notranjemu ministru Matteu Salviniju

Foto: epa

Potem ko so na italijanskega notranjega ministra padale kritike iz vrst koalicijskih partnerjev, naj se raje kot na migrante osredotoča na mafijo, je Salvini razkril, da se je stopnja kriminala med letoma 2018 in 2019 znižala za 15 odstotkov.

Vodja Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini je razkril, da se je stopnja kriminala v državi na podlagi uradnih policijskih statistik zmanjšala za 15 odstotkov, stopnja umorov je padla za 12,2 odstotka in število poskusov umora za 16,2 odstotka.

Ravno tako se je po poročanju Breitbarta za 32,1 odstotka znižala stopnja spolnega nasilja in število ropov za 20,9 odstotka. Salvini je podatke razkril v odziv na kritiko vodje gibanja Petih zvezd Luigija de Maija, ki je Salviniju predlagal, nas se raje kot na migrante osredotoči na mafijo. “Raje kot z ustrahovanjem migrantov in oblikovanjem zidov bi se moral notranji minister ukvarjati z bojem proti mafiji.”

Omembe zidu naj bi se nanašale na Salvinijev nedavni obisk Madžarske, kjer se je srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim sta govorila tako o sodelovanju v Evropskem parlamentu kot tudi o EU na splošno.

Salvini ni pozabil na mafijo
“V Neaplju sem opravil več posvetovanj v zvezi z redom in varnostjo kot v kateremkoli drugem italijanskem mestu,” je povedal Salvini, ki je neapeljsko mafijsko združbo Camorra označil za “grdo zver, za poraz katere bo potreben čas”.

Predsednik Gibanja 5 zvezdic Luigi Di Maio in predsednik Lige Matteo Salvini (Vir: Twitter)

Ob tem je poudaril, da se posveča aretaciji “mafije, morilcev, razpečevalcev mamil in kriminalcev na splošno”, a je ob tem izpostavil, da bi bilo za uspešno dosego tega cilja treba zaposliti na tisoče novih uniformirancev.

Ostra protimigrantska politika obrodila sadove
Medtem ko je stopnja kriminala v državi upadla, pa se je povečalo število zločinov, ki jih zagrešijo migranti. Vsak tretji osumljenec je namreč migrant. V zvezi z migrantsko krizo pa je celo evropska agencija za nadzor meje Frontex (ki se je v praksi izkazala kot urad za hitrejše procesiranje ilegalnih migrantov v EU) priznala, da je Salvinijeva politika, naperjena proti ilegalnim migrantom, znatno zmanjšala število migrantov, ki prispejo v Italijo.

V letu 2017 je v Italijo prispelo 119.369 ilegalnih migrantov. S Salvinijem na čelu notranjega ministrstva je to število v letu 2018 upadlo na vsega skupaj 23.370. Število smrti na morju se je ravno tako zmanjšalo, s 3.139 v letu 2017 na 2.269 v letu 2018.

Ivan Šokić