fbpx

Stranka Angele Merkel izgublja podporo – volilci imajo rajši stranko Alternativa za Nemčijo

Angela Merkel (Foto: epa)

Na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko so kljub občutnim izgubam zmagali vladajoči levičarski Social-demokrati (SPD) pred desničarsko AfD (Alternativa za Nemčijo), ki se je tako uvrstila že v deveti deželni parlament. CDU kanclerke Angele Merkel je padla na tretje mesto.

Rezultat za CDU je še toliko bolj katastrofalen, saj je Mecklenburg-Predpomorjansko domači volilni okraj Angele Merkel. Domačini so tako prisolili klofuto Merklovi in njeni migrantom naklonjeni politiki, ki je noče spreminjati kljub vse slabšim razmeram v državi.

Merklova izgublja podporo – volilci ji ne zaupajo več
Social-demokrati so tako dobili 30,6 odstotka glasov, kar je 5 odstotnih točk manj kot na prejšnjih volitvah, Alternativa za Nemčijo pa je, kot najmlajša stranka na teh volitvah, dobila kar 20,8 odstotkov in se tako uvrstila na drugo mesto, poroča Daily Mail. Vladajoča CDU, pa je z dobrimi 19 odstotki pristala na tretjem mestu, kar je najslabši rezultat stranke doslej.

Vodja stranke Alternativa za Nemčijo Frauke Petry je s podporniki praznoval “udarec Angeli Merkel.” Pokrajinski vodja stranke Leif-Erik Holm pa je dejal: “Morda je danes dan, ko se bo začel konec mandata Merklove.”

Stranka Levica (Die Linke), ki je bila doslej tretja najmočnejša v tej deželi, je dobila le 13,2 odstotka glasov. Še slabše gre Zelenim, ki jim napovedujejo pet odstotkov, kar je meja za vstop v parlament.

Nič o lokalni politiki – pogovarjali so se o terorizmu in migrantih
Mecklenburg – Predpomorjansko je sicer ena izmed manj razvitih nemških dežel. V nekdanji vzhodno nemški deželi živi okoli 1,6 milijona ljudi, po sistemu internih nemških kvot pa so bili prisiljeni sprejeti 23.000 migrantov. Ljudje so nezadovoljni z migrantsko politiko Angele Merkel, sploh po spolnih napadih v Kölnu in po napadih ekstremistov na Bavarskem.

Deželne volitve so bile v preteklosti prizorišče, kjer so kandidati obdelovali predvsem lokalne teme. Tokrat pa je bilo drugače. V ospredje so prišle nacionalne teme, predvsem migrantska kriza. Predvsem AfD je bila kritična do migrantske politike in do grožnje, ki jo radikalni islamizem predstavlja za Nemčijo.

Stranka Alternativa za Nemčijo ima sedaj predstavnike v devetih od šestnajstih pokrajin. Naslednje leto pa želijo priti v zvezni parlament, saj bodo parlamentarne volitve. Podpora AfD se giblje nekje med 20 in 25 odstotki, tako, da je zelo verjetno, da bo spet prišlo do velike koalicije med CDU in SPD. A glede na to, da je desnica razdeljena, bodo nemško vlado morda tokrat vodili socialisti.

A. R.