fbpx

Strašna eksplozija v Nigeriji, več deset smrtnih žrtev

Fotografija je simbolična (foto: epa).

V eksploziji v tovarni za predelavo zemeljskega plina na jugovzhodu Nigerije je umrlo več deset ljudi, je potrdil predsednik države Muhammad Buhari. Do eksplozije je prišlo v mestu Nnewi v zvezni državi Anambra. Po eksploziji je izbruhnil požar, ki se je hitro širil.

Predsednik Buhari je ob tem v izjavi za javnost izrazil “pretresenost zaradi tako velikega števila smrtnih žrtev v industrijski nesreči”. Podatki o tem, koliko je bilo žrtev, so sicer nasprotujoči, saj je policija doslej govorila o osmih smrtnih žrtvah, dopisnik ameriške tiskovne agencije AP pa že od začetka o stotih. Ni znano niti število ranjenih.

Vzrok eksplozije še ni znan
Nekateri mediji so poročali, da je do eksplozije prišlo, ko so ljudje šli v tovarno, da bi si napolnili plinske jeklenke, da bi lahko kuhali za božič v tem mestu z večinsko krščanskim prebivalstvom. Po poročanju lokalnih medijev naj bi eksplodiral tovornjak cisterna, ko so pretakali utekočinjen plin butan. Drugi trdijo, da je eksplozija odjeknila, ko so na smetišče prepeljali tovor, iz katere je iztekal plin.

Eksplozija je bila tako silovita, da so bile poškodovane tudi bližnje hiše in vozila. Eksploziji je sledil velik požar, ki pa naj bi ga uspeli medtem omejiti pred širjenjem na okoliške zgradbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gasilci so se več ur borili s požarom
Gasilci so se več kot pet ur borili s požarom, je za BBC še povedala priča dogodka. Položaj je dodatno poslabšalo dejstvo, da gasilci za gašenje niso imeli zadostne količine vode.

Guverner Anambre Willy Obiano, ki je obiskal kraj nesreče, je poudaril, da morajo vzrok nesreče šele ugotoviti in da je več ljudi utrpelo opekline.

Nigerija je sicer največja proizvajalka nafte v Afriki. Nesreče so pogoste, praviloma pa do njih pride, ko ljudje, ki kradejo nafto, poškodujejo plinovode. V zadnjem desetletju je bilo v eksplozijah ubitih več sto ljudi.

N. K, STA